0
1
σχόλια
829
λέξεις
ΖΗΝ

Μια παρέα από εναλλακτικές ομάδες στα Χανιά συνέταξαν αυτόν τον χρήσιμο οδηγό για την ελεύθερη κατασκήνωση. Παρακαλούμε διαδώστε

DOCTV.GR
16 Ιουνίου 2020
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΩ; Μπορείς να πάρεις καλές πληροφορίες από φίλους και από οδηγούς για διαδροµές με μηχανές ή για πεζοπορία, ακόµα και από το Google Earth. Τα κριτήριά σου για να αποφασίσεις είναι η πρόσβαση, αν υπάρχει κοντά νερό, σκιά, και αν η περιοχή είναι πολυσύχναστη τη συγκεκριμένη περίοδο.

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ; Πρώτα από όλα σκηνή. Οι φτηνές και κακής ποιότητας σκηνές µπορεί να σπάσουν µε τον πρώτο δυνατό αέρα. Οι λίγο πιο ακριβές και καλύτερης ποιότητας μπορούν να αντέξουν για πολλά χρόνια αν συντηρούνται σωστά και ξεπλένονται από το αλάτι. Ο αριθµός των ατόμων που αναγράφεται είναι συνήθως μεγαλύτερος από την πραγματικότητα. Θα σου χρειαστεί σίγουρα σκοινί για να στερεώσεις τη σκηνή σου, για να δημιουργήσεις σκιά, για να δέσεις το φουσκωτό σου στρώμα σε μια πέτρα. ∆εν πρέπει να ξεχάσεις φακό και µπαταρίες, λάµπα, sleeping bag και υπόστρωμα. Προαιρετικά ένα μικρό σκουπάκι και φαρασάκι διευκολύνουν να αποµακρύνεις την άµµο από τη σκηνή. Μαζί θα χρειαστείς φυτικά αντικουνουπικά, στικ για τα τσιμπήματα, υγρά μαντηλάκια, άνετα ρούχα και πιο ζεστά για το βραδάκι, καπέλο, παρεό. Αν δεν πάρεις µαζί ψυγειάκι, θα χρειαστείς οπωσδήποτε νερό και θερμός για να το κρατήσεις δροσερό, ξηρά τροφή και µόνο ό,τι µπορείς να συντηρήσεις. Γκαζάκι και ένα βολικό μαγειρικό σκεύος είναι απαραίτητα αν θες να μαγειρέψεις, και ένα κοφτερό µαχαίρι ή ένας σουγιάς είναι πάντα απαραίτητα. Ένας χάρτης της περιοχής θα σε βοηθήσει να προσανατολιστείς, ένα βιβλίο ή κάποιο μουσικό όργανο είναι καλή παρέα.Μην ξεχάσεις να πάρεις µαζί σου σακούλες για τα σκουπίδια σου!

ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΗΣΩ ΤΗ ΣΚΗΝΗ; Το στήσιµο σκηνής παίρνει τον χρόνο του, οπότε φρόντισε να φτάσεις στον χώρο της κατασκήνωσης όσο ακόµα έχει φως. ∆ιάλεξε ένα σηµείο όπου να µην ενοχλείς τους κατασκηνωτές που έχουν έρθει πριν από σένα, και µείνε περίπου στα 15 µέτρα από τη θάλασσα, για να µην εµποδίζεις την πρόσβαση, αλλά και από λίµνες και ποτάµια που εκτός από εµάς προσελκύουν και έντοµα. Ρώτα από πού ανατέλλει ο ήλιος,ώστε να επιλέξεις ένα σηµείο που να έχει σκιά το πρωί. Το έδαφος χρειάζεται να είναι στεγνό και ίσιο και πριν να στήσεις φρόντισε να αποµακρύνεις πέτρες ή οτιδήποτε άλλο µπορεί να σε ενοχλήσει όταν ξαπλώσεις. Μην ξεχάσεις να στερεώσεις τη σκηνή καλά µε τα πασσαλάκια, δένοντάς την ή και τοποθετώντας πέτρες στις εσωτερικές γωνίες, γιατί στην Ελλάδα το καλοκαίρι ο ξαφνικός δυνατός αέρας δεν είναι σπάνιος.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΩ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΗ; Απέναντι στον οργανωµένο περιορισµό του ζωτικού µας χώρου και στην περιθωριοποίηση του φυσικού τρόπου ζωής, είναι σηµαντικό για τους κατασκηνωτές να µάθουµε τουλάχιστον να συνυπάρχουµε ακολουθώντας κάποιους κοινούς κανόνες και συνήθειες:

- Παρκάρουµε τα αυτοκίνητα πιο πέρα, µακριά από την παραλία και τους αµµόλοφους και δεν εµποδίζουµε την πρόσβαση στην παραλία.

- Χρησιµοποιούµε σακούλες για τα απορρίμματα, συµπεριλαµβανοµένων των χαρτιών υγείας που ξεθάβονται από ζώα, και δεν τις παρατάµε δίπλα σε παραγεµισµένους κάδους.

- Εκτός από τα δικά µας σκουπίδια, µαζεύουµε και τα υπόλοιπα που βρίσκουµε. Η βλάβη που προκαλούν δεν εξαρτάται από το αν τα πετάξαµε εµείς ή άλλοι. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε γάντια µιας χρήσης ή µια σακούλα φορεµένη στο χέρι µας για να κάνουµε τη διαδικασία λιγότερο δυσάρεστη.

- Καθορίζουµε πού είναι η «τουαλέτα» και σκάβουµε λάκκους τουλάχιστον 15 εκ. κάθε φορά. Αποφεύγουμε τη χρήση έστω και βιοδιασπώµενων σαµπουάν και σαπουνιών γιατί έτσι ρυπαίνουµε τη θάλασσα, τη λίµνη ή το ποτάµι.

- Σεβόµαστε τη βλάστηση και την πανίδα της περιοχής και ενηµερωνόµαστε σχετικά. Για παράδειγµα σε περιοχές όπου φωλιάζει η καρέτα καρέτα, η φωτιά µπορεί να αποπροσανατολίσει χελώνες και χελωνάκια.

- Στήνουµε τη σκηνή αρκετά µέτρα µακριά από το κύµα ώστε να µην εµποδίζουµε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά κυρίως να µην ενοχλούµε καβούρια, χελώνες, πουλιά.

- Τα έντοµα είναι κάτοικοι της περιοχής, εµείς είµαστε οι επισκέπτες. Τα αποφεύγουµε µε φυσικά εντοµοαπωθητικά και µε το να κρατάµε κλειστή τη σήτα της σκηνής όλη µέρα.

- Φέρνουµε µαζί ή κατασκευάζουµε αυτοσχέδια τασάκια.

- Αφήνουµε την παραλία όπως τη βρήκαµε, και αν γίνεται καλύτερη.

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ CAMPING: 1. Η ελεύθερη κατασκήνωση βλάπτει το περιβάλλον. Ο πολίτης που σέβεται τη φύση και ξέρει πώς να τη διαχειρίζεται δεν µετατρέπεται ξαφνικά σε µικρό περιβαλλοντικό εγκληµατία όταν πηγαίνει για κάµπινγκ. Αυτό που βλάπτει το περιβάλλον είναι η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας. Μακριά από τη φύση και εγκλωβισµένοι µέσα σε πόλεις και κτίρια είναι δύσκολο να την αποκτήσουµε. Γνωρίζοντας και απολαµβάνοντας τον φυσικό πλούτο µιας περιοχής, αποκτούµε και κίνητρο να τον προστατέψουµε.

2. Όσοι κάνουν κάµπινγκ είναι περιθωριακοί. Ελεύθερη κατασκήνωση κάνει οποιοσδήποτε θέλει να περάσει ποιοτικό χρόνο µε την παρέα του ή µε την οικογένειά του, απολαµβάνοντας τη φύση και απλοποιώντας τις ανάγκες του. Η προσπάθεια περιθωριοποίησης αυτών που προτιµούν να κοιτούν µε την παρέα τους τα αστέρια αντί µόνοι τους µια οθόνη είναι τουλάχιστον παράλογη.

3. Η ελεύθερη κατασκήνωση είναι κακός τουρισµός. Γελιέται όποιος νομίζει ότι αν διωχτούν οι κατασκηνωτές θα πάνε σε δωµάτια και ξενοδοχεία, αφού αυτό που αναζητούν είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος διακοπών. Ο ελεύθερος κατασκηνωτής που διώχνεται δεν θα πάει στο ενοικιαζόµενο δωµάτιο ή στο ξενοδοχείο,αλλά σε άλλο μέρος.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Ο νόμος για την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι αντισυνταγµατικός και προσβάλλει τα δικαιώµατά μας. Με οργάνωση θα μπορέσουμε να τον καταργήσουμε.

Free Camping Guide
εμφάνιση σχολίων