0
15
σχόλια
259
λέξεις
VISUALISM

H Milo Moire πήγε γυμνή στο Art Basel και εξηγεί γιατί

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
7 Ιουλίου 2014
H Milo Moire είναι καλλιτέχνις και ψυχολόγος και πριν λίγο καιρό αποφάσισε να βγει γυμνή στον δρόμο, έχοντας ζωγραφισμένα επάνω της μόνο τα ονόματα των ρούχων που κανονικά θα έπρεπε να φοράει.

Περπάτησε λοιπόν στον δρόμο, μπήκε στο λεωφορείο και στήθηκε στην ουρά να πάρει εισιτήριο για το Art Basel, καλλιτεχνικό γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο στη διασταύρωση Ελβετίας, Γερμανίας και Γαλλίας. Στο ταξίδι της μίας ώρας που περπατούσε γυμνή στον δρόμο, άνδρες και γυναίκες σταμάτησαν, κοίταξαν, χαμογέλασαν, τράβηξαν φωτογραφίες και γενικά την άφησαν να κάνει τα δικά της. Μέχρι κάποια στιγμή που οι αρχές την ανάγκασαν να βάλει κανονικά ρούχα.

Γιατί ακριβώς γδύθηκε η Moire; Σύμφωνα με την ίδια, το να βγει γυμνή στον δρόμο ήταν μια περφόρμανς την οποία ονόμασε The Script System και τη δικαιολογεί στο επίσημο blog της ως εξής: «Η περφόρμανς The Script System είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη θεωρία της γνωστικής ψυχολογίας. Καθένας από εμάς γνωρίζει script σενάρια,
δηλαδή τις επαναλαμβανόμενες, στερεότυπες δράσεις με τις οποίες ζούμε κάθε μέρα. Ειδικά νωρίς το πρωί στον δρόμο μας προς τη δουλειά λειτουργούμε σχεδόν αυτόματα, συχνά χωρίς επίγνωση του περιβάλλοντός μας. Αυτή την καθημερινή τύφλωση ήθελα να δείξω και να γίνει σπόρος για μια απελευθερωτική σκέψη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Moire βγάζει στη φόρα την τέλεια ανατομία της «για την τέχνη». Το 2013 κυκλοφόρησε το βίντεο The Split Brain, στο οποίο είναι πάλι γυμνή στον δρόμο, μόνο που μέσα στα χιόνια απλώς δεν κυκλοφορεί κανείς.

[Αν η Moire δεν ήταν τόσο πλαστική θα φωνάζαμε] Αποενοχοποίηση Τώρα...

εμφάνιση σχολίων