1
1
σχόλια
178
λέξεις
CULTURE

Σαν σήμερα: Το όνομά του ταυτίστηκε με τον αντιδικτατορικό αγώνα. Αυτή είναι η ιστορία του
 

DOCTV.GR
2 Ιουλίου 2020
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης (2 Ιουλίου 1939-1 Μαΐου 1976) ήταν πολιτικός και ποιητής που έδρασε κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών. Δημιούργησε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση και έγινε παγκόσμια γνωστός για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν κατά την περίοδο της φυλάκισής του.

Μετά τη χούντα εκλέγεται βουλευτής με την Ένωση Κέντρου και παλεύει κατά των πολιτικών που συνεργάστηκαν με το δικτατορικό καθεστώς. Έρχεται σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματός του γιατί συγκεντρώνει στοιχεία για τη συνεργασία του Δημήτρη Τσάτσου με τη χούντα. Συνεχίζει ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Σκοτώνεται την Πρωτομαγιά του 1976 σε τροχαίο δυστύχημα, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Αυτοί οι φάκελοι λέγεται ότι περιείχαν αποδείξεις εις βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με τη χούντα. Κατά πολλούς, το τροχαίο ατύχημα στήθηκε για να θέσει τον Παναγούλη εκτός μάχης και να εξαφανίσει τις αποδείξεις που είχε στην κατοχή του.
εμφάνιση σχολίων