0
1
σχόλια
397
λέξεις
ΖΗΝ

Καρπουζόπιτα της Μήλου. Καρπουζοσαλάτα. Πικάντικο καρπούζι. Γρανίτα λάιτ. Για ορεκτικό, για κυρίως, για σαλάτα, για επιδόρπιο, καρπουζο-συνταγές για τον καύσωνα

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
22 Ιουλίου 2019
Κι όμως, γίνεται το λατρεμένο αυτό φρούτο να παίξει όλους τους ρόλους στα πιάτα μας. Το φρούτο-σύμβολο του θέρους και της ανεμελιάς, μπορεί να γίνει και βάση για ολόκληρο τραπέζωμα, από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΚΑΡΠΟΥΖΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο, 1 φλιτζ. ζάχαρη, 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ φλιτζ. μέλι, 50 γραμ. σουσάμι, 2 κουτ. γλ. κανέλα, λίγο ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια και το πολτοποιούμε με το χέρι. Το βάζουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Λαδώνουμε μια λαμαρίνα ή μεγάλο ταψί και πασπαλίζουμε με τη μισή κανέλα και το μισό σουσάμι. Ρίχνουμε το μείγμα του καρπουζιού, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι, κανέλα και ελάχιστο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.


ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ
ΥΛΙΚΑ: 4 φέτες καρπούζι, 2 σκελίδες σκόρδο, 120 γρ. τυρί φέτα, ½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας, ½ κουτ. γλ. νιφάδες τσίλι, 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ταμπάσκο (προαιρετικά).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C. Ντύνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τοποθετούμε τις φέτες καρπουζιού. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα φύλλα μέντας και πασπαλίζουμε το καρπούζι. Προσθέτουμε τη φέτα, τις νιφάδες τσίλι, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στο γκριλ. Σερβίρεται ζεστό και συνδυάζεται άψογα με λίγο ταμπάσκο.


ΚΑΡΠΟΥΖΟΣΑΛΑΤΑ Η ΔΡΟΣΕΡΗ
ΥΛΙΚΑ:
1 φέτα καρπούζι, 1 μεγάλη ντομάτα, ½ πράσινη πιπεριά, 100 γρ. φέτα, 5 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο, 2 κουτ.σουπ. ξίδι μπαλσάμικο, 3-4 φυλλαράκια δυόσμου, 5-6 παξιμαδάκια από κριθάρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε και κρατάμε ξεχωριστά το καρπούζι, τη φέτα, την πιπεριά και την ντομάτα σε κυβάκια.  Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τα παξιμάδια και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, την πιπεριά και τον δυόσμο και τα αφήνουμε να σταθούν για δέκα λεπτά. Προσθέτουμε το καρπούζι και τη φέτα και σερβίρουμε.


ΓΡΑΝΙΤΑ LIGHT ΚΑΙ ΡΟΖ
ΥΛΙΚΑ:
250 γραμ. καρπούζι καθαρισμένο από φλούδες και σποράκια, 60 γρ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή), χυμό από 1 λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά στο μίξερ για περίπου 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες. Το ξαναχτυπάμε με το μίξερ για άλλα 2-3 λεπτά να αφρατέψει. Το καταψύχουμε ξανά μέχρι να παγώσει καλά.  Σερβίρεται όμορφα μαζί με φυλλαράκια μέντας και τριμμένη φλούδα λεμονιού.
εμφάνιση σχολίων