2
1
σχόλια
298
λέξεις
VIDEO

Το αποτρόπαιο έγκλημα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα του 1944

DOCTV.GR
10 Ιουνίου 2020
10 Ιουνίου 1944. Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λαμβάνει χώρα στο Δίστομο, με 228 νεκρούς. Η γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες ξεκινάει από τη Λιβαδειά προς την Αράχωβα, με σκοπό την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις.

Οι Γερμανοί δέχονται επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ. Μετά τη μάχη αναγκάζονται να υποχωρήσουν, αποδίδοντας την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου. Έτσι επιστρέφουν στο χωριό για να εκδικηθούν. Το Δίστομο πυρπολείται και 228 κάτοικοι χάνουν βίαια τη ζωή τους.

Η θηριωδία γίνεται γνωστή μέσω του BBC και προκαλεί την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επιρρίπτει την ευθύνη στους κατοίκους του Διστόμου επειδή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου ανακαλύπτει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Παρίσι όπου είχε καταφύγει. Οι γαλλικές αρχές τον παραδίδουν στις ελληνικές και προφυλακίζεται. Τον Αύγουστο του 1949 ομολογεί και δικαιολογείται λέγοντας ότι εκτελούσε εντολές ανωτέρων. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για κάποια άλλη υπόθεση, όμως ποτέ δεν επέστρεψε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Εκλογές 2012.  Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο. Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενήσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση; Μπορεί να προχωρήσει  μπροστά μια χώρα που δεν γνωρίζει το παρελθόν της; Η απάντηση αλλά και η ιστορική αλήθεια βρίσκεται στο Λύκειο του Διστόμου. Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης, εξερευνά τη μνήμη και τη λήθη.


Ο απεσταλμένοος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, George Wehrly, ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες, μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.
εμφάνιση σχολίων