0
2
σχόλια
368
λέξεις
CULTURE

Βιβλία για τους άστεγους. Η ιδέα ανήκει σε έναν άστεγο που πιστεύει πως «με ένα βιβλίο αλλάζει ο κόσμος»

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Ιουνίου 2014
Στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στο Σάο Πάολο του Μουντιάλ και της φαβέλας, κυκλοφορεί η φωτεινή βιβλιοθήκη-Bicicloteca. Το όνομα Bicycloteca είναι μια συγχώνευση των πορτογαλικών λέξεων για το «ποδήλατο» και τη «βιβλιοθήκη». Βιβλιοθηκάριος και οραματιστής της ιδέας είναι ο Robson Mendonça, ένας 61χρονος που ως άστεγος κι αυτός βρήκε έναν δημιουργικό τρόπο να φέρει τα βιβλία κοντά στους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους. Οι βιβλιοθήκες συνήθως απαιτούν έγγραφα που αποδεικνύουν τη διεύθυνση κατοικίας, πράγμα που οι άστεγοι φυσικά δεν διαθέτουν.

Η ιδέα της Bicicloteca προέκυψε όταν ο κύριος Mendonça, διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ Η φάρμα των ζώων, άλλαξε την προοπτική του, συνειδητοποιώντας πως η ανάγνωση μπορεί να μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων. Τα βιβλία τον επιβεβαιώνουν αφού άλλαξαν τη δική του: κατάφερε να φύγει από τους δρόμους ενώ τώρα χάρη στα βιβλία βοηθάει τους πρώην συντρόφους του.

Ο Mendonça διατηρεί το μονοπάτι ανοιχτό, έτσι ώστε να μπορούν κι άλλοι να το ακολουθήσουν. Βγαίνει στους δρόμους μαζί με τους άστεγους που πωλούν το περιοδικό
Ocas, κάτι ανάλογο με το δικό μας περιοδικό δρόμου Σχεδία. Ο Mendonça μέσω του Κινήματος για τον Άστεγο Πληθυσμό, του οποίου είναι πλέον επικεφαλής, υποστηρίζει χιλιάδες άστεγους ποικιλοτρόπως.

Από το 2012 ως σήμερα, η Bicicloteca έχει μαζέψει μια συλλογή με περισσότερα από 30.000 βιβλία. Επί του παρόντος, το Ινστιτούτο Mobilidade Verde επιβλέπει το έργο με σκοπό την επέκτασή της ιδέας σε άλλες ΜΚΟ που ενδιαφέρονται για την προώθηση βιβλιοθηκών πάνω σε ποδήλατο.

Η Bicicloteca δανείζει επίσης βιβλία Braille για άτομα με προβλήματα όρασης, προωθεί δραστηριότητες σε δημόσιες πλατείες και διοργανώνει ιστορικούς περιπάτους στους δρόμους της πόλης.

Συνεχίζοντας να καινοτομεί, φέρνει επίσης δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ με ηλιακό πάνελ ενέργειας, όπου και αν πηγαίνει. Πλέον διαθέτει και έναν φορητό υπολογιστή τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος τον χρειάζεται είτε για λόγους επικοινωνίας είτε για λόγους ενημέρωσης. Όμως το ίντερνετ της ποδηλατο-βιβλιοθήκης δεν είναι μόνο για τους αστέγους. Χωρίς περιορισμούς, η Bicicloteca εκδημοκρατίζει την πρόσβαση σε ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό για το ευρύ κοινό με τον πιο οικολογικό τρόπο, προσφέροντας τα Μegabytes της διαθέσιμα προς μοιρασιά για όποιον τα χρειάζεται.


Διαβάστε επίσης: 
H Βιβλιοθήκη των φτωχών
Ο δάσκαλος που μοιράζει βιβλία
ΓΚΑΛΕΡΙ: Ανταλλακτικές βιβλιοθήκες παντού


εμφάνιση σχολίων