0
1
σχόλια
1236
λέξεις
ΖΗΝ

Το ξέραμε και χωρίς να το πουν οι πρόσφατες στατιστικές: τα πρώτα θύματα της κρίσης ήταν, και είναι, οι γυναίκες. Τρεις μητέρες με μονογονεϊκή οικογένεια μας λένε πώς έχει το θέμα
 

DOCTV.GR
6 Ιανουαρίου 2017
Όνομα: Μαρία. Ηλικία: 37. Οικογενειακή κατάσταση: Χωρισμένη με ένα παιδί. Επάγγελμα: Ιδιωτική υπάλληλος

Έχετε εργασία ή ημιαπασχόληση; Εδώ και 8 μήνες είμαι σε ημιαπασχόληση (4 ώρες) Πριν από αυτό ήμουν άνεργη κοντά 3 χρόνια.

Το γεγονός του ότι είστε μητέρα είναι μειονέκτημα όταν έρχεται η ώρα για αναζήτηση εργασίας; Πώς; Στη δική μου περίπτωση το ότι είμαι μητέρα δεν έπαιξε αρνητικό ρόλο. Συνήθως, όμως, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ειδικά σε πλήρη απασχόληση, το θέμα παιδί πρέπει να έχει λυθεί όταν φτάνεις στη συνέντευξη. Συνήθως, καλό είναι να είναι διαθέσιμη για επιπλέον χρόνο εργασίας εάν και εφόσον χρειαστεί.

Ως εργαζόμενη με μονογονεϊκή οικογένεια ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Εργάζομαι απογευματινές ώρες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμά του, δεν μπορώ να το πάω σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι δουλειές, εξωτερικές και μη, δεν μοιράζονται πλέον και περνάνε όλα από εμένα. Και βέβαια τα οικονομικά.

Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει η κρίση την οικογένειά σας; Τι αλλαγές έχετε κάνει στον τρόπο ζωής σας; Σαφώς τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Σίγουρα σκέφτομαι κάτι διπλά πριν το αγοράσω και παίρνω τα απολύτως απαραίτητα. Δεν είχα ποτέ πιστωτικές κάρτες και χρέη, απλά τώρα τα χρήματα είναι λιγοστά και πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Ψυχολογικά πώς έχετε επηρεαστεί από την κρίση; Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Επίσης βρέθηκα άνεργη στην αρχή της κρίσης και προσαρμόστηκα νωρίς στα λιγότερα χρήματα. Το πιστεύω μου είναι ότι μέσα από την κρίση υπάρχουν ευκαιρίες. Στεναχωριέμαι μόνο πολύ για όσους πραγματικά έχουν χάσει τα πάντα. Όταν δεν έχεις να φας, όταν σου παίρνουν το σπίτι, όταν δεν μπορείς να προσφέρεις στα παιδιά σου τα απαραίτητα, αυτό σημαίνει «έπιασα πάτο».

Έχετε βοήθεια; Ποιοι άνθρωποι σας στηρίζουν ψυχολογικά και υλικά; Έχω τεράστια βοήθεια στο μεγάλωμα τόσο από τους γονείς μου όσο και από τη μητέρα του πρώην άντρα μου με την οποία διατηρώ άριστη επαφή. Φροντίζουν εναλλάξ να παραλαμβάνουν το παιδί μου από το σχολείο, το βοηθούν στο διάβασμα, το πηγαίνουν στις εξωσχολικές του δραστηριότητες, είναι στο πλάι του για ό,τι χρειαστεί. Ψυχολογικά με στηρίζουν οι γονείς μου και οι φίλοι μου. Υλικά οι γονείς μου με πολλούς τρόπους.

Λαμβάνετε κάποια διατροφή; Σε σταθερή βάση; Αποτελεί η νόμιμη διατροφή που λαμβάνετε τελικά ουσιαστική βοήθεια για το επίπεδο ζωής των παιδιών σας; Λαμβάνω διατροφή σε μηνιαία βάση, ένα σταθερό ποσό το οποίο, μέχρι στιγμής καταβάλλεται στην ώρα του. Ουσιαστική βοήθεια, δεν θα το έλεγα. Αν δεν εργαζόμουν, εάν οι γονείς μου δεν βοηθούσαν συμπληρωματικά θα είχα σοβαρότατο πρόβλημα, πολύ απλά δεν θα μπορούσα να ζήσω το παιδί μου και τον εαυτό μου.

Έχετε αναγκαστεί να γυρίσετε στο πατρικό σας, εσείς ή και το παιδί σας, για κάποιο χρονικό διάστημα; Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να γυρίσω στο πατρικό μου. Αν συνέβαινε αυτό, θα επηρέαζε αρνητικά την ψυχολογία μου. Λόγω συγκυριών, μπορώ να είμαι σε ένα σπίτι στο οποίο δεν χρειάζεται να πληρώνω κάποιο ενοίκιο.

Έχετε χρόνο και διάθεση για προσωπική ζωή; Υπάρχει διάθεση να περάσω χρόνο με τους φίλους μου και να κάνουμε όμορφα πράγματα. Όταν υπάρχει χρόνος το εκμεταλλεύομαι. Προσωπική ζωή , με την έννοια της σχέσης, δεν είναι κάτι που θα ήθελα στην παρούσα φάση.


Όνομα: Δήμητρα. Ηλικία: 32. Οικογενειακή κατάσταση: Μονογονεϊκή οικογένεια, ένα παιδί. Επάγγελμα: Ιδιωτική υπάληλος.

Έχετε εργασία; Έχω υπάρξει και άνεργη. Τώρα εργάζομαι αλλά τα βγάζω πέρα μόνο με υπερωρίες.

Το γεγονός του ότι είστε μητέρα είναι μειονέκτημα όταν έρχεται η ώρα για αναζήτηση εργασίας; Κυρίως για εμάς στο σπίτι είναι μειονέκτημα και όχι για τον εργοδότη. Η δουλειά πρέπει να βγει και οι ώρες δεν μπορούν να κλέβονται από την εργασία αλλά από το σπίτι. Εάν γινόταν το αντίθετο δεν θα είχα μειονέκτημα, θα ήμουν στην ανεργία.

Ως εργαζόμενη με μονογονεϊκή οικογένεια ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Το χρήμα και ο χρόνος. Χωρίς βοήθεια από οικογένεια και χωρίς να υπάρχει πατέρας είναι δύσκολο, μένεις συνέχεια πίσω.

Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει η κρίση την οικογένειά σας; Τι  αλλαγές έχετε κάνει; Η διαχείριση των οικονομικών έχει αλλάξει. Και φυσικά τα ιδιαίτερα μαθήματα έχουν σταματήσει!

Ψυχολογικά πώς έχετε επηρεαστεί από την κρίση; Το χειρότερο είναι ότι αναγκαζόμαστε να κάνουμε υποχωρήσεις απέναντι στην απειλή του χειρότερου. Ναι, υπάρχουν και χειρότερα αλλά ο φόβος δεν είναι λύση, είναι αδιέξοδο.

Έχετε βοήθεια; Ποιοι άνθρωποι σας στηρίζουν ψυχολογικά και υλικά; Ψυχολογικά με στηρίζουν οι γονείς μου που εργάζονται κανονικά ευτυχώς, και οι φίλοι μου.

Έχετε αναγκαστεί να γυρίσετε στο πατρικό σας, εσείς ή και το παιδί σας, για κάποιο χρονικό διάστημα; Όχι, είμαστε πολύ τυχεροί, ζούμε σε ένα σπίτι στο οποίο δεν χρειάζεται να πληρώνω ενοίκιο ούτε χαράτσια.

Έχετε χρόνο και διάθεση για προσωπική ζωή; Στον ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι θα καταφέρουμε να ζήσουμε ανθρώπινα στο σύντομο μέλλον!


Όνομα: Ανθή. Ηλικία: 32. Οικογενειακή κατάσταση: Χωρισμένη, με ένα παιδί. Επάγγελμα: Δημοσιογράφος.

Έχετε εργασία; Δουλεύω με πλήρες ωράριο συνεχόμενα τα τελευταία 8 χρόνια.

Το γεγονός του ότι είστε μητέρα είναι μειονέκτημα όταν έρχεται η ώρα για αναζήτηση εργασίας; Πώς; Όταν ξεκίνησα στην τωρινή μου δουλειά δεν ήμουν μητέρα. Φαντάζομαι ότι πολλοί εργοδότες θα αμφισβητούσαν το με πόση προθυμία θα μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις ενός φορτωμένου προγράμματος.

Ως εργαζόμενη με μονογονεϊκή οικογένεια ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα; Τα πρακτικά θέματα του ποιος θα είναι με τη μικρή όταν εγώ είμαι στη δουλειά ή (ακόμα χειρότερα) όταν αρρωσταίνει και δεν μπορεί να πάει στο σχολείο. Συναισθηματικά, οι λίγες ώρες που έχω διαθέσιμες για να είμαι μαζί της. Οικονομικά σαφώς είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, δεδομένου ότι τα έξοδα του σπιτιού βαραίνουν κατά κύριο λόγο εμένα.

Με ποιους τρόπους έχει επηρεάσει η κρίση την οικογένειά σας; Τι αλλαγές έχετε κάνει στον τρόπο ζωής σας; Έχω περιορίσει σαφώς τα έξοδα που έκανα παλιότερα, κυρίως όσον αφορά με την ποιότητα των τροφίμων, τα ταξίδια, τις εξόδους, τα ρούχα κλπ. Επίσης συνειδητοποιώ ότι έχω να συζητήσω και να εξηγήσω στην κόρη μου πιο «δύσκολα» θέματα απ’ ότι αν δεν μας είχε επηρεάσει η κρίση. Ελπίζω μόνο το άγχος μου γύρω από τα οικονομικά να μην επηρεάσει τη συναισθηματική μου στάση απέναντί της.

Ψυχολογικά πώς έχετε επηρεαστεί από την κρίση; Με τρομάζει πολύ η σκέψη του ότι μπορεί να μην έχω τη δυνατότητα να προσφέρω στην κόρη μου αυτά που χρειάζεται και με ενοχλεί πολύ η σκέψη του ότι μπορεί να μην τολμήσω να κυνηγήσω στόχους ή φιλοδοξίες μου εξαιτίας του ότι θα πρέπει να λειτουργήσω με μεγαλύτερη προσοχή και επιφύλαξη και ρεαλισμό.

Έχετε βοήθεια; Ποιοι άνθρωποι σας στηρίζουν ψυχολογικά και υλικά; Ο πατέρας της μικρής είναι πραγματικά παρών στο μεγάλωμά της και με στηρίζει πολύ σε ό,τι έχει να κάνει μ’ εκείνη. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου με βοηθούν όσο τους επιτρέπουν οι δικές τους υποχρεώσεις, καθώς εργάζονται και οι δύο κανονικά. Όταν χρειάζεται και έχω την οικονομική δυνατότητα, χρησιμοποιώ και μία παιδαγωγό για ώρες που χρειάζεται να λείψω εκτός προγράμματος.

Λαμβάνετε κάποια διατροφή σε σταθερή βάση; Με τον πατέρα της μικρής έχουμε μοιράσει τα έξοδά της.

Έχετε αναγκαστεί να γυρίσετε στο πατρικό σας, εσείς ή και το παιδί σας, για κάποιο χρονικό διάστημα; Για πόσο χρονικό διάστημα; Πώς σας επηρεάζει αυτό; Δεν έχει χρειαστεί ακόμα, αλλά υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου ως λύση ανάγκης.

Έχετε χρόνο και διάθεση για προσωπική ζωή; Έχω, όσο κι αν με δυσκολεύει το να προσπαθώ να συνδυάσω τις ιδιότητες της εργαζόμενης και της μητέρας με την προσωπική ζωή. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι την έχω ανάγκη ώστε να είμαι καλά και ισορροπημένη σε όλους τους τομείς της ζωής μου.
 
εμφάνιση σχολίων