0
12
σχόλια
223
λέξεις
VISUALISM

Οι τελευταίες στιγμές μιας γοητευτικής παράδοσης

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ | UNSPLASH
24 Μαρτίου 2017
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Για σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια, οι γυναίκες της Ιαπωνίας που ζούσαν σε ψαροχώρια, γνωστές και ως Ama, βουτούσαν στα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού με μόνο εξοπλισμό μια μάσκα και βατραχοπέδιλα, ψάχνοντας για στρείδια με μαργαριτάρια.

Στα μέσα του 20ού αιώνα, ο φωτογράφος Iwase Yoshiyuki επέστρεψε στο ψαροχώρι όπου μεγάλωσε και φωτογράφισε αυτές τις γυναίκες με το ασυνήθιστο επάγγελμα. Οι φωτογραφίες του λέγεται ότι είναι η μοναδική ολοκληρωμένη τεκμηρίωση μιας παράδοσης που έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Οι νεαρές γοργόνες μάζευαν επίσης φύκια και διάφορα όστρακα. Βουτούσαν ως και τρεις φορές την ημέρα φτάνοντας τις 60 καταδύσεις τη φορά, με μια αναπνοή περίπου κάθε δύο λεπτά. Οι γυναίκες θεωρούνταν καταλληλότερες γι’ αυτή τη δουλειά, λόγω του λίπους στο σώμα τους που λειτουργούσε σαν μονωτικό υλικό. Με αυτό το πλεονέκτημα, την περίοδο των καταδύσεων έβγαζαν περισσότερα χρήματα απ’ όσα έβγαζαν οι άντρες του χωριού σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι καταδύτριες φορούσαν μόνο ένα μικρό λινό εσώρουχο, για να μπορούν να στεγνώνουν γρήγορα ανάμεσα στις καταδύσεις και να μην κρυώνουν.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως ο τουρισμός στην Ιαπωνία αυξήθηκε, οι ξένοι άρχισαν να σχολιάζουν τη γύμνια των Ama και τελικά αυτές αναγκάστηκαν να καλυφθούν. Ο Yoshiyuki πρόλαβε τις τελευταίες στιγμές της απλής, πρωτόγονης ομορφιάς των Ama, λίγο προτού αρχίσει να εξαφανίζεται η παράδοση.

Πηγή: Μessy Νessy
 
εμφάνιση σχολίων