0
9
σχόλια
398
λέξεις
VISUALISM

Γνωρίστε τον «Μάικλ Μουρ των αυτοκινητοδρόμων»

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
2 Οκτωβρίου 2019
Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να περάσει ένας καλλιτέχνης κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα στο ευρύ κοινό; Σύμφωνα με τον Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη Norm Magnusson, ο καλύτερος τρόπος είναι οι πολιτικές πινακίδες.

Ο Magnusson χρησιμοποιεί πινακίδες στους δρόμους και ονομάζει την καλλιτεχνική αυτή δράση «τέχνη της κοινωνικής συνείδησης». Η μεγάλη επιρροή τους οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στη γνήσια περιέργεια των ανθρώπων, που σταματούν για να τις διαβάσουν.

Αυτή η περιέργεια σε συνδυασμό με την απουσία κάποιας κοινής ιδεολογικής βάσης κάνει τους περαστικούς ιδανικό κοινό.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα για κοινωνικά ή πολιτικά θέματα, οι πινακίδες αυτές δεν απευθύνονται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, όπως εκείνες που αναζητούν projects σε γκαλερί και μουσεία.

Οι New York Times έχουν χαρακτηρίσει τον Magnusson ως τον Μάικλ Μουρ των αυτοκινητοδρόμων: «Αδυσώπητη και ανελέητη ευθύτητα της τέχνης, η οποία εστιάζει την προσοχή μας πατώντας σε σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα».

1. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε ένας από τα 12 εκατ. παράνομων μεταναστών της Αμερικής. Μαζεύουν το φαγητό μας, μαγειρεύουν, σερβίρουν, καθαρίζουν, προσέχουν τα παιδιά μας και κερδίζουν την περιφρόνησή μας».

2. «Σε αυτό το σημείο υπήρχε ένα τοπικό μαγαζί που χρεοκόπησε εξαιτίας του πολυκαταστήματος απ’ όπου ψωνίζεις, το οποίο δουλεύει με όρους αντίθετους με αυτούς των σωματείων και πουλάει πράγματα πολυεθνικών που φτιάχνονται από φτηνά εργατικά χέρια στην Κίνα».

3. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε ο Ίαν Γουίκνο, που κατατάχθηκε στον στρατό για πληρώσει τις σπουδές του στο κολέγιο, τον έστειλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2005 και δεν έχει επιστρέψει ακόμα».

4. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε η Τζέιν Κίνγκ, της οποίας οι λευκοί άνδρες συνάδελφοί της αμείβονται 39% παραπάνω για την ίδια δουλειά».

5. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε η Κάρεν Ντέγουιτ, που δεν είχε χρήματα να αγοράσει τα φάρμακα που θα μπορούσαν να της σώσουν τη ζωή».

6. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε ο Ματ Λούκας, ένας χριστιανός για τον οποίο το να απαγορευτεί ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι πιο σημαντικό από το να ταΐσει τους φτωχούς».

7. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε ο Ρόμπερτ Χας, που πίστευε ότι μια υγιής δημοκρατία πρέπει να αποτρέπει την απάθεια και να σέβεται τη διαφωνία».

8. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε ο Ρόμπερτ Όκνος, που πίστευε πως το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα τον επηρέαζε όσο θα ζούσε».

9. «Σε αυτό το σημείο στάθηκε ο Ρέι Μπράουερ, τυπικός Αμερικανός έφηβος που μέχρι να γίνει 18 είχε παρακολουθήσει περισσότερους από 30.000 φόνους στην τηλεόραση».
εμφάνιση σχολίων