2
1
σχόλια
299
λέξεις
CULTURE

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κέρουακ. Ο beat συγγραφέας ξανατυπώνεται μετά μανίας
 

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
12 Μαρτίου 2018
Τα γραπτά του Κέρουακ στοιχειώνονται από την τζαζ, τη φτώχεια, τα ταξίδια, την αναζήτηση. Και ανατυπώνονται τώρα μετά μανίας, διότι μια γενιά νεο-μποέμ περιμένει στην ουρά, είτε πρόκειται για απολιτίκ νεοχίπι-με-φλάουτο-και-σκύλο (οι Φλαουταπέριος, όπως τους αποκαλούν κοροϊδευτικά οι Ισπανοί), είτε για Αγανακτισμένους ή αντικομφορμιστές νεόπτωχους της Δύσης.

Μαζί και οι φανατικοί του Κέρουακ και της Beat Generation -ανάμεσά μας ο Μουρακάμι, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Έντι Βέντερ των Pearl Jam… Μπιτ σημαίνει χτύπημα αλλά και ήττα. H μπιτ γενιά ήταν μια μικρή λογοτεχνική παρέα με μεγάλη επίδραση στην αμερικανική λογοτεχνία. Νικητές ή ηττημένοι, η ποπ κουλτούρα τούς θεωρεί ρίζα του «κακού» για το κίνημα των hippies και του punk και τους χαρίζει αντικομφορμιστικά γαλόνια για τον υπέρμετρο μποέμ ηδονισμό τους.

Διαβάστε επίσης: Η γενιά Beat

Οι βιογραφικές ροκ ιστορίες που ανατυπώνονται ακόμα διατηρούν τους Μπάροουζ, Γκίνσμπεργκ και Κέρουακ στην κατηγορία των λογοτεχνικών ηρώων. «Αν δεν υπήρχε ο Γκίνσμπεργκ, αμφιβάλλω αν θα γεννιόταν ποτέ η ψυχεδελική ροκ…».

Διαβάστε επίσης: Άλεν Γκίνσμπεργκ.

Ο Τζακ Κέρουακ έγραψε κάτω από τους ήχους μιας γραφομηχανής Olivetti - «χτυπήματα» που σε ρίχνουν όπου και όποτε κι αν είσαι, ό,τι κι αν είσαι. Πιο πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το πρώτο νεανικό του λογοτέχνημα The Sea is My Brother, ενώ μόλις τυπώθηκε και η δεύτερη νουβέλα του, το The Haunted Life, που γράφτηκε το 1944 και ξεχάστηκε κάποτε σ’ ένα ταξί.

Ο Τζακ Κέρουακ διαβάζει Στο Δρόμo


Ο Τζόνι Ντεπ διαβάζει ΚέρουακO Τζακ Κέρουακ (12 Μαρτίου 1922-21 Οκτωβρίου 1969) ήταν Αμερικανός λογοτέχνης, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπιτ γενιάς και εισηγητής του ομώνυμου όρου. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους μείζονες Αμερικανούς συγγραφείς, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν έτυχε της ίδιας αναγνώρισης από τους κριτικούς. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν τα μυθιστορήματα Στο Δρόμο και Οι Αλήτες του Ντάρμα.
 
εμφάνιση σχολίων