0
1
σχόλια
442
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Μέση Ανατολή, Πάνος Χαρίτος, γράφει για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο

DOC TV
5 Ιουλίου 2013
Το χρονικό της προαναγγελθείσας αποκαθήλωσης του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ήρθε να επιβεβαιώσει καταρχάς την παντοδυναμία των Στρατηγών στην Αίγυπτο, καθώς και την απουσία οποιασδήποτε –έστω και κατά φαντασίαν –προσωπικότητας, που να μπορεί να οδηγήσει ή έστω να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως και στην περίπτωση της κρίσης του 2011, που ο στρατός εμφανίστηκε ως παράγων σταθερότητας και εγγυητής της πολιτικής ομαλότητας και της αποκλιμάκωσης της έντασης, έτσι και χθες ανέλαβε τα ηνία σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι στρατηγοί κατάφεραν να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα. «Απομάκρυναν» τον ισλαμιστή πρόεδρο, με τον οποίο έτσι κι αλλιώς είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν, –ανταποκρινόμενοι με την ενέργειά τους αυτή στο αίτημα μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, που δε γνωρίζουμε ωστόσο αν αποτελούν την πλειοψηφία ή όχι.

Το παρασκήνιο της καθαίρεσης Μόρσι ήταν έντονο, κυρίως τις τελευταίες 48 ώρες. Σε μεγάλο βαθμό, το πραξικόπημα, –κάτι που φέρεται να ήταν ειλημμένη απόφαση από τους στρατηγούς, –«αποφεύχθηκε» χάρην των «ενοχλητικών» τηλεφωνημάτων του αμερικανού υπουργού άμυνας, Τσακ Χάγκελ, προς τον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιγύπτου, Αμντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το τελευταίο τηλεφώνημα έγινε χθες στις 4:30 το μεσημέρι και ζητήθηκαν εγγυήσεις από τον δεύτερο ότι θα προχωρήσει σε διάλογο με εκπροσώπους της πολιτικής, συνταγματικής και θρησκευτικής κοινότητας της χώρας και από κοινού θα «κατέληγαν» σε διενέργεια νέων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών. Μέχρι και την τελευταία στιγμή η Ουάσιγκτον δεν είχε πειστεί ότι αυτό θα ήταν και το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Γι' αυτό άλλωστε δυόμιση ώρες αργότερα ο αμερικανός πρέσβης στο Κάιρο εξέδιδε ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι ο Λευκός Οίκος είναι ενάντια σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η επιλογή του προέδρου Συνταγματικού Δικαστηρίου ως προσωπικότητας που θα ηγηθεί των εργασιών της μεταβατικής περιόδου και θα ξαναγράψει το αναθεωρημένο κατά τις επιθυμίες του προέδρου Μόρσι Σύνταγμα από την αρχή, αποτελεί θετική εξέλιξη για τους γνωρίζοντες τα του Καΐρου.

Ωστόσο ο δρόμος δεν πρόκειται να ηρεμήσει. Οι διαδηλώσεις δε θα σταματήσουν. Η Αίγυπτος έχει χωριστεί πλέον και επίσημα στα δυο.

Η περίοδος μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έπρεπε να είναι σύντομη για να αποφευχούν αντιπαραθέσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων με αποτέλεσμα τη διατήρηση της έντασης. Η αναθεώρηση του Συντάγματος ωστόσο σημαίνει αργές διαδικασίες και μέχρι τότε ο ρόλος του στρατού θα είναι αναβαθμισμένος.

Ο χθεσινοβραδινός εναγκαλισμός των διαδηλωτών που ζητούσαν αλλαγή σελίδας με τους φαντάρους που βγήκαν στους δρόμους δεν προβλέπεται να διαρκέσει πολύ.

Ακόμα όμως κι αν αύριο πηγαίναμε σε εκλογές, το γεγονός ό,τι στην Αίγυπτο δεν υπάρχει δυο χρόνια μετά την πτώση Μουμπάρακ μια νέα προσωπικότητα που να γοητεύει και να συσπειρώνει, υποδεικνύει και το βάθος και τη διάρκεια που θα έχει η κρίση στη χώρα.

Panos Haritos
 
εμφάνιση σχολίων