1
1
σχόλια
196
λέξεις

«Αναρχό-ΕΡΤ», συνθήματα και ορχήστρες (και μια φαντασίωση νέου πολιτισμού)

VIDEO: DOC TV TEAM | KEIMENO: ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
18 Ιουνίου 2013


Η Κατάληψη της ΕΡΤ από τους εργαζoμένους της έφερε στο τραπέζι πολλά θέματα προς συζήτηση. Για την ακρίβεια μετά από πολύ καιρό ο Πολιτισμός έγινε κύριο θέμα συζήτησης στην Ελλάδα. Ο Πολιτισμός έγινε και λόγος για να κατέβουν αρκετές χιλιάδες ελλήνων στο δρόμο.

Με φόντο το μεγάλο αρχείο της ΕΡΤ για τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και τους ήχους του μουσικού πολιτισμού που συνεχίζει να καλλιεργείται στις ορχήστρες της, αποδείχθηκε επίσης ότι η λογοκρισία είναι μια πληρωμένη κρατική διαφήμιση.

Χάρη στη λογοκρισία, το πολιτιστικό σοκ αλλά και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του διαδικτύου (εξαιτίας της οποίας συνέχισε να εκπέμπεται το «σήμα» των καταληψιών της ΕΡΤ) είδαμε επιτέλους την τύχη των δημόσιων αγαθών (όπως το νερό) να συζητιούνται στη δημόσια τηλεόραση, και τις ανοιχτές συνελεύσεις-τράπεζες των ιδεών να ξαναστήνονται.

Ανεξάρτητα από την πορεία του πειράματος της «Αναρχο-ΕΡΤ», ίσως τελικά ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της ιστορίας είναι ότι όταν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ σπρώχτηκαν βίαια στο πεζοδρόμιο, έγιναν «θνητοί»: μέσα σε έξι ώρες κατάλαβαν πώς ήταν οι ειδήσεις που έλεγαν ή /και δεν έλεγαν τα τρία τελευταία χρόνια. Και πώς πρέπει ή /θα έπρεπε να πάει από δω και πέρα η ιστορία.
 
εμφάνιση σχολίων