1
1
σχόλια
292
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Η απαγόρευση απεργίας συνδικάτων ενάντια στην αστυνομική βία κορυφώνει την ένταση. Τα δακρυγόνα συνεχίζονται. Οι ξένοι ρεπόρτερ αποχωρούν

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Ιουνίου 2013
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας έκρινε παράνομη την απεργία που είχαν κηρύξει για σήμερα τα δύο μεγαλύτερα Συνδικάτα της χώρας (Δημοσίων Υπαλλήλων και Εμπορικών Συνδικάτων). Αίτημα της απεργίας ήταν ο «άμεσος τερματισμός της αστυνομικής βίας». Η απόφαση για απεργία ελήφθη ύστερα από τα νέα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Το Reuters αναφέρει πως τα ξημερώματα, αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με πολιτικά και γκλομπ, έριχναν δακρυγόνα και κυνηγούσαν ομάδες νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα που τους πετούσαν πέτρες, ενώ επιστρατεύτηκαν και ελικόπτερα της αστυνομίας.Η αστυνομία χρησιμοποίησε και σήμερα αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος στην Άγκυρα, εμπόδισε χιλιάδες ακτιβιστές να πλησιάσουν στην πλατεία Ταξίμ, ενώ οι ξένοι δημοσιογράφοι αποχωρούν. Οι ειδήσεις λένε ότι δεν αποκλείεται να κατέβει και ο στρατός στο δρόμο, εάν οι «μάχες του δρόμου» συνεχιστούν.

Σε όσους τον κατηγορούν, ο Ερντογάν αρνήθηκε πως είναι δικτάτορας. Υποσχέθηκε επίσης ενώπιον των υποστηρικτών του πως θα βρει «όλους αυτούς που έσπειραν τον τρόμο στους δρόμους». Όσον αφορά στη βίαιη εξόρμηση της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου, υποστηρίζει πως έκανε απλώς το καθήκον της. Ήταν επίσης καθήκον του να καθαρίσει την Κωνσταντινούπολη, όπως είπε, ενώ καταφέρθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Οι συγκεντρώσεις του κόμματός του υπό το γενικό τίτλο «Σεβασμός προς τη λαϊκή βούληση» θα συνεχιστούν κανονικά. Στις 22 και 23 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στην Ερζουρούμ και τη Σαμψούντα.

Στα χτεσινά επεισόδια, η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση 441 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης. Οι 56 από αυτούς κρατούνται στην πρωτεύουσα. Ανάμεσα τους και γιατροί οι οποίοι φρόντισαν διαδηλωτές!
 
εμφάνιση σχολίων