0
1
σχόλια
295
λέξεις
CULTURE

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη μάς βοηθά να συνυπάρχουμε χωρίς προκατάληψη και ρατσισμό, «διαβάζοντας» τον διπλανό μας

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Μαΐου 2013
Ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει πολλά πρόσωπα: φύλο, χρώμα, θρησκεία, μόρφωση, πεποιθήσεις, κοινωνική θέση, τρόπο ζωής κ.λπ. Το διαφορετικό είναι άγνωστο και το άγνωστο τρομάζει. Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι εδώ, για να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον «εξωγήινο» δίπλα μας, που όμως είναι όσο κανονικός είμαστε κι εμείς. Απλώς διαφορετικός.

Τα «Ζωντανά Βιβλία» δεν είναι τίποτε άλλο από συνανθρώπους μας, πρόθυμους να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες τους. Πώς νιώθει ένας άνθρωπος με νανισμό την ώρα που οι υπόλοιποι τον κοιτούν λες και δραπέτευσε από παραμύθι; Γιατί ένας αντιρρησίας συνείδησης αρνείται τη στράτευση; Πώς είναι η ζωή όταν χάνεις την όρασή σου; Πώς νιώθει η γυναίκα που έφυγε από μια χώρα όπου οι άνθρωποι πέθαιναν μαζικά στους δρόμους, και τώρα αναζητά τρόπο να μείνει στην Ελλάδα; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ομοφυλόφιλος και να ζεις κρυφά, αλλά και πώς μπορεί ο καταπιεσμένος τρόπος ζωής να αλλάξει; Κι αν είσαι άθεος κάτοικος μιας θρησκευόμενης χώρας;

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: Όπως συμβαίνει σε κάθε βιβλιοθήκη, ο αναγνώστης περνά από τη γραμματεία, ενημερώνεται για τον κατάλογο βιβλίων και έπειτα «δανείζεται» το «βιβλίο» που επιθυμεί για διάστημα έως και 50 λεπτά, και συζητά μαζί του. Π.χ. αν είμαστε αναγνώστες, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή παρουσίαση του εαυτού μας και ύστερα να θέσουμε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. «Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε για τους μουσουλμάνους, τους γκέι, τις λεσβίες, τους αστυνομικούς ή τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου» αναφέρει εύστοχα η Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν και να στηρίξουν την ποικιλομορφία. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον εθελοντισμό εδώ.
 
εμφάνιση σχολίων