0
1
σχόλια
633
λέξεις
ΖΗΝ

4 εύκολες και γευστικές συνταγές για να τρώμε λαχανικά και να μη βαριόμαστε

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Ιανουαρίου 2021
«Φάε τα λαχανικά σου». Φράση-εφιάλτης των παιδικών μας χρόνων, πολλούς μας στοιχειώνει ακόμα και σήμερα. Ο μέσος ενήλικας δεν καταναλώνει την ημερήσια ποσότητα λαχανικών που χρειάζεται. Φταίει η μαμά που μας μπούκωνε με σπανάκι; Ή απλώς το κολοκυθάκι δεν έχει την αίγλη της μπριζόλας; Ιδού λοιπόν 3+1 πεντανόστιμες συνταγές, για να εντάξουμε περισσότερες πρασινάδες στη διατροφή μας χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.

MUFFINS ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ: 3 κολοκυθάκια τριμμένα, 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 150 γραμμ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 αυγά, 1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο, 150 γραμμ. τριμμένη φέτα, λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο για πασπάλισμα, 2 κουταλάκια του γλυκού δυόσμο και μαϊντανό, λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Χτυπάμε τα αυγά σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Λαδώνουμε τα φορμάκια και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί για να κάνουν κρούστα. Προσθέτουμε το χυλό χωρίς να γεμίσουμε τις φόρμες μέχρι πάνω, για να μη χυθεί στο φούσκωμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


ΚΡΕΠΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΠΡΑΣΟ, ΤΥΡΙ & ΝΤΟΜΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ: 240 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα ή αραιωμένο εβαπορέ, 4 αυγά, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 1/2 κιλό σπανάκι, 4 πράσα ψιλοκομμένα, 1 αυγό, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας βούτυρο, 1 κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί (γκούντα, ρεγκάτο, κεφαλοτύρι ή συνδυασμό), 1 κούπα σάλτσα ντομάτας με λίγο λάδι και αλατοπίπερο, 1 κούπα μπεσαμέλ (μισή δόση από το φακελάκι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες με σύρμα ή κουτάλα. Σε αντικολλητικό τηγάνι που καίει, βάζουμε με κουτάλα της σούπας το χυλό και απλώνουμε. Μόλις η επιφάνεια της κρέπας γεμίσει με μπουρμπουλήθρες, τη γυρνάμε να ψηθεί και από την άλλη. Φτιάχνουμε όλες τις κρέπες με τον ίδιο τρόπο. Αχνίζουμε το σπανάκι για 2-3 λεπτά σε ζεστό νερό. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει. Ύστερα κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε το σπανάκι και τα πράσα μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Όταν γίνει χλιαρό προσθέτουμε τη μπεσαμέλ, το αυγό και το μισό τυρί και ανακατεύουμε. Κατά μήκος της κρέπας στο κέντρο, απλώνουμε 2 κουταλιές από τη γέμιση. Την τυλίγουμε και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξει. Όταν γεμίσει το πυρέξ, περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν οι κρέπες, περίπου για 20-30 λεπτά.


ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΙΜΑ
ΥΛΙΚΑ: Ένα πακέτο μακαρόνια Νο5, 400 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά, 2 μέτρια καρότα, 2 μέτρια κολοκύθια, ένα μεγάλο κρεμμύδι, ένα πράσο, 2 1/2 φλιτζάνια χυμό ντομάτας, 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, 1 πρέζα κανέλα, αλατοπίπερο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Σοτάρουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Βράζουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε με τη σάλτσα και το τριμμένο τυρί.


ΝΤΙΠ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΥΛΙΚΑ: 4 κούπες φρέσκο σπανάκι, 340 γραμμ. γιαούρτι κρεμώδες 2% λιπαρά, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κούπα μοτσαρέλα λιωμένη στο μπλέντερ, 1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα, μισό κουταλάκι αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την παρμεζάνα. Ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ και στρώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού μέχρι να γίνει λείο. Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι το τυρί να λιώνει και να κάνει φουσκάλες και οι άκρες να είναι χρυσαφένιες. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως μαζί με τα αγαπημένα μας κριτσίνια.
 
εμφάνιση σχολίων