0
3
σχόλια
329
λέξεις
CULTURE

Ταξιδιωτικά διηγήματα για τις Βρυξέλλες. Ο ιδιότυπος ταξιδιωτικός οδηγός του Γ. Αντάμη κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο

DOC TV
6 Μαρτίου 2013
Μετά τη Μαδρίτη και το «Ανακάλυψε Περιπλανώμενος», ο συνεργάτης μας Γιάννης Αντάμης, καθοδηγούμενος από τις πάντα ανήσυχες «ονειροτίγρεις» του, μας ταξιδεύει αυτήν τη φορά στις Βρυξέλλες της art nouveau, των brocantes και των fritures. Το «Σαν το Χασαπόσκυλο», ο νέος του ιδιότυπος ταξιδιωτικός οδηγός, έρχεται να ανατρέψει το μύθο «της πόλης των γραφειοκρατών» και να δώσει μια νέα διάσταση στη σκόπιμη μητροπολιτική περιπλάνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη το αθεράπευτα υποκειμενικό κριτήριο και αυτών των ταξιδιωτικών εντυπώσεων («έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί έτσι τα είδα, γιατί έτσι θέλησα να τα δω»), ρίξτε μια ματιά σε ένα από τα αποσπάσματα, που είναι αφιερωμένο στην Avenue de Stalingrad/Stalingradlaan:

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν υπάρχει μια κεντρική οδική αρτηρία στην Αθήνα που να ονομάζεται Λεωφόρος Στάλινγκραντ; Θα σας φαινότανε κάπως, ε; Το ότι υπάρχει κάτι τέτοιο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες των συμμαχικών χωρών του Β’ Π.Π. δε σας παραξενεύει όμως -στο Παρίσι παρεμπιπτόντως είναι και όνομα ενός από τους σταθμούς του μετρό. Και μη μου πείτε πως το Στάλινγκραντ πλέον λέγεται Βόλγογκραντ -εις ανάμνησιν της μάχης δίνεται το όνομα και όχι προς τιμήν της πόλης του Πατερούλη. Τέλος πάντων, στο θέμα μας:


Η βρυξελλιώτικη λεωφόρος Στάλινγκραντ είναι ο παράδεισος της ειρηνικής συνύπαρξης και της πολυπολιτισμικότητας, με τα αραβικά χαμάμ δίπλα στο Εβραϊκό Μουσείο και την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη ανάμεσα σε τούρκικα μπακάλικα και αλβανικά καφενεία. Εδώ χτυπάει η καρδιά μιας πόλης, της οποίας πάνω από το πενήντα τοις εκατό του πληθυσμού έχει γεννηθεί σε άλλες χώρες, για να μη μιλήσουμε για τη δεύτερη και την τρίτη γενιά των μεταναστών. Κάντε μια βόλτα στην πολύγλωσσή της «ράμπλα», ψωνίστε από τα μαγαζιά της και μη συμπεριφέρεστε σαν να βρίσκεστε ανάμεσα σε ιθαγενείς, που το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να σας βουτήξουν το πορτοφόλι -είναι, αλλά δεν είναι το μόνο. Τώρα που η Ευρώπη μας βρίσκεται στην τρίτη ηλικία, από αυτόν τον «τρίτο κόσμο» έχει μονάχα να ελπίζει.


Διαβάστε επίσης:
Ανακάλυψε Περιπλανώμενος
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Λουκάνικος Μπαρ, Μαδρίτη 


εμφάνιση σχολίων