0
1
σχόλια
195
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Η χαρακτηριστική φωτογραφία του από το Σύνταγμα το 2011 ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
29 Νοεμβρίου 2012
Για τους περισσότερους από εμάς, είναι απλά ο «παππούς με τη μάσκα» ή ο παππούς του Συντάγματος. Η εικόνα του με την αντιασφυξιογόνα μάσκα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποτυπώνοντας όλα όσα έγιναν στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα το 2011 και τη βίαιη καταστολή τους.

Ο «παππούς με τη μάσκα», κατά κόσμον Βασίλης Παπανίκος, γεννήθηκε το 1925 στα Γρεβενά. Και βέβαια ο πρώτος του αγώνας δεν ήταν αυτός στο Σύνταγμα. Στο βιογραφικό του γράφει Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΣ, φυλάκιση μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, καταδίκη εις θάνατο που μετατρέπεται σε ισόβια, αγροτικός συνδικαλισμός και περιορισμός κατ’ οίκον στην περίοδο της Χούντας -καθώς και μια παρολίγον απόπειρα δολοφονίας του από το χουντοκαθεστώς που δεν εκτελέστηκε ποτέ.

Άλλοι με τέτοιο ιστορικό θα είχαν αποσυρθεί στο σπίτι με τα εγγόνια. Ο Βασίλης Παπανίκος, αν και ήδη 86 χρόνων, πήρε τη μάσκα και βγήκε να διαδηλώσει στο Σύνταγμα, ενώ κάποιοι άλλοι με ούτε τα μισά του χρόνια έμειναν να παρακολουθούν αμέτοχοι τα γεγονότα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ίσως η αγωνιστικότητα και η διεκδίκηση τελικά να είναι γραμμένες στο προσωπικό μας DNA.
 

εμφάνιση σχολίων