1
1
σχόλια
205
λέξεις
VIDEO

Η θρυλική παράσταση το Θεάτρου Τέχνης. Δείτε την εδώ
 

DOCTV.GR
15 Φεβρουαρίου 2019
Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1959 και διεκόπη αμέσως μετά την πρεμιέρα της. Η θρυλική παράσταση Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης υπήρξε σημείο καλλιτεχνικής συνάντησης των Μάνου Χατζιδάκι, Κάρολου Κουν, Γιάννη Τσαρούχη και Ραλλού Μάνου. Μία σκηνή ήταν αρκετή για να ρίξει αυλαία στην παράσταση: εκείνη με τον ιερέα όπου εμφανίζεται ως ορθόδοξος παπάς, προκαλώντας την αποδοκιμασία του κοινού. Η πορεία των παραστάσεων διακόπηκε άδοξα με την απαγόρευση του τότε Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως, Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Η μουσική της παράστασης, όμως, συνέχισε να πορεύεται. Ο Χατζιδάκις αποφασίζει να το ενορχηστρώσει και το έργο παίρνει την οριστική του μορφή (καντάτα) το 1964. Ένα χρόνο αργότερα, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Μορίς Μπεζάρ στο θέατρο των Βρυξελλών. Διευθύνει ο ίδιος ο Χατζιδάκις. Η πορεία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής αποκτά έναν πολύ σημαντικό σταθμό.

Η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ξανανεβαίνει το 1960 στην οριστική της μορφή με τις χορογραφίες της Ζουζούς Νικολούδη, ενώ συνεχίζει να παίζεται και τα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1965 παίρνει το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ των Εθνών. Από τότε επανέρχεται τακτικά στο ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης.

Οι Όρνιθες ανέβηκαν και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το 1975. Η γενική πρόβα που παρουσιάζεται στο βίντεο έχει την κινηματογραφική επιμέλεια του Μίμη Κουγιουμτζή.


 
εμφάνιση σχολίων