0
1
σχόλια
340
λέξεις
ΖΗΝ

Καλοκαιρινό, αγαπησιάρικο γλυκό. Το φτιάξαμε (και το φάγαμε)


ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
22 Μαΐου 2012
Ένα κυριακάτικο απόγευμα βαριόμασταν, οπότε είπαμε να κάνουμε κάτι φραουλένιο, καλοκαιρινό και αγαπησιάρικο. Όπως μια τάρτα φράουλα σε σχήμα καρδιάς. Φτιάχτηκε γρήγορα. Αν δεν έχεις φόρμα σε σχήμα καρδιάς, δεν πειράζει. Η τάρτα είναι το ίδιο νόστιμη σε όλα τα σχήματα.

ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κυβάκια
75 γραμμ. ζάχαρη
Λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού
2-3 κουταλιές παγωμένο νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ
Ένα κουτάκι έτοιμη σαντιγύ Garni (κρύα)
Μία μικρή κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)

ΥΛΙΚΑ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑΣ
1/2 κιλό φράουλες
Μαρμελάδα φράουλα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ: Αν διαθέτουμε -εμείς, η μαμά ή η κολλητή μας- μεγάλο μίξερ με κουβαδάκι και κόφτες, βάζουμε μέσα όλα τα υλικά, εκτός από το νερό. Χτυπάμε για 2 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε το νερό. Χτυπάμε ξανά και η ζύμη μας γίνεται ως διά μαγείας μια μπάλα. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Εναλλακτικά κοσκινίζουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε μια λεκάνη και ανοίγουμε στο κέντρο του μια τρύπα. Τοποθετούμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη σαν μεγάλα ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό και πλάθουμε τη μπάλα. Τη βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένη με μεμβράνη. Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα/ταρτιέρα, ανοίγουμε τη μπάλα από το κέντρο προς τα τοιχώματα με τα δάχτυλα. Ανεβάζουμε τη ζύμη 2-3 πόντους στα τοιχώματα της φόρμας. Για να μη χάσει το σχήμα της η ζύμη, τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Ύστερα καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με ξερά φασόλια.

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ: Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180-200. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ: Χτυπάμε τη σαντιγύ με την κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται. Αν θέλουμε πιο γλυκιά γέμιση, προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Απλώνουμε σε κρύα τάρτα. Κόβουμε τις φράουλες στη μέση. Τις τοποθετούμε πάνω από τη σαντιγύ με το κομμένο μέρος προς τα κάτω. Καλύπτουμε τα κενά ανάμεσα στις φράουλες με μαρμελάδα.

Σερβίρουμε σε όσους αγαπάμε. Τρώμε σαν να μην υπάρχουν ζυγαριές πουθενά στη Γη και γλείφουμε και τα δάχτυλά μας.

εμφάνιση σχολίων