1
1
σχόλια
382
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

O θεωρητικός του trip-hop επιστρέφει

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
9 Νοεμβρίου 2010
Μπρίστολ. Συννεφιά μια Κυριακή απόγευμα, στιχάκια γραμμένα πάνω στο τζιν του, βαριέται ή ίσως να φταίνε και τα τσιγάρα. Στον ίδιο καναπέ με τους Massive Attack. Ηχογραφούν το Karmacoma για το Blue Lines, το «πρώτο trip-hop άλμπουμ».

Οι στίχοι του είναι ίδιοι στο Overcome και στο Hell is Round the Corner για το Maxinquaye, το πρώτο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει. Οι στίχοι του αργότερα είναι ίδιοι στο Karmacoma και στο Eurochild των Massive Attack. Λένε ότι είναι τεμπέλης ή ίσως να φταίνε και τα τσιγάρα. Χάος.

Οι Μassive δεν ενδιαφέρονται για το άλμπουμ του Maxinquaye. Φωνάζει τους φίλους του, Howie B., Martina Topley-Bird, Alison Goldfrapp. Ηχογραφήσεις. Το ‘95 κυκλοφορεί το πρώτο δικό του άλμπουμ. Με το όνομα της μητέρας του. Τέσσερα στα πέντε αστέρια από το περιοδικό «Rolling Stone». Όχι άσχημα..

Από εκείνη την εποχή έχουν μείνει λέξεις και νότες, τραγούδια και αποκόμματα: οκτώ άλμπουμ, πολλοί τσακωμοί, κορίτσια- πολλά κορίτσια (“I like to rock, I like to dance, I like pretty girls taking down their pants”), εχθροί, δυο σχέσεις, μια καψούρα (Bjork), η πρώην φίλη του (η Martina Topley-Bird σε σόλο καριέρα τώρα), μουσικές με την Αλανίς Μορισέτ και την Νένε Τσέρι, ρόλοι σε ταινίες, οι καυγάδες του ανεβασμένοι στο wikipedia (εκείνος ο τσαμπουκάς με τον Goldie για τη Bjork), ο γνωστός χαοτικός Tricky, αντίο Αγγλία.

«Ο Tricky δεν άντεξε το φως», «μερικά παιδιά πρέπει να μένουν για πάντα στη γειτονιά τους». Αλλά ο Τricky μετακομίζει στο Παρίσι, όχι άλλο Μπρίστολ. Kι εκεί με το λερωμένο του τζιν από στίχους κοιμάται πιο ελαφριά, καταλαβαίνει λιγότερες λέξεις και περισσότερους ήχους. Ξανανιώνει τη μουσική.

«Νιώθω άνετα που είμαι εγώ. Παλιά κρυβόμουν στο σκοτάδι. Κάποτε ήμουν ένα παιδί από το Knowle West. Με αγωνία να πετύχω. Τώρα όταν ανεβαίνω στη σκηνή πηγαίνω στο φως. Μόνο πειραματισμός, όχι άλλη αγωνία. Πέρασα τη ζωή μου ανάμεσα σε κουλτούρες, το Mixed Race μιλάει γι αυτό με τον πιο ευθύ τρόπο». Αντίο χάος.

Το Mixed Race είναι το ένατο άλμπουμ του με επιρροές από τη Τζαμάικα, τη Νότιο Αφρική και τη Γαλλία. Γι’ άλλη μια φορά προσκαλεί στο στούντιο τους φίλους του: Franky Riley, Terry Lynn, Bobby Gillespie, Hakim Hamadouche, Blackman, Marlon Thaws.


Σε αυτό το podcast με τις νέες κυκλοφορίες του μήνα από το Pod.Radio του DOC TV, μπορείτε να ακούσετε ανάμεσα σε άλλα το Time to Dance του Trickyεμφάνιση σχολίων