1
1
σχόλια
281
λέξεις
CULTURE

H Στέγη τιμά τον πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης

DOC TV
18 Οκτωβρίου 2012
Άνθρωποι, μηχανές, αυτοσχεδιασμός, επικοινωνία. Όλα αυτά συνδέονται στην τριήμερη εκδήλωση Across the Great Divide, η οποία αφιερώνεται στον περίφημο βρετανό μαθηματικό και τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Τούρινγκ θεωρείται πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν κρυπτογράφος, καθηγητής λογικής, συνέβαλε στη δημιουργία της έννοιας του αλγορίθμου, έθεσε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης και τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής. Με την περίφημη «δοκιμή Τούρινγκ» θέλησε να διερευνήσει τις δυνατότητες μιας μηχανής για επικοινωνία. Όλα αυτά βέβαια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη διάρκεια του πολέμου η συμβολή του ήταν επίσης εντυπωσιακή: ήταν εκείνος που κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει των κώδικα των ναζί, και κατά πολλούς αυτό το επίτευγμα είχε ως αποτέλεσμα την πιο γρήγορη πτώση του Χίτλερ και άρα τη λήξη του πολέμου. Το τέλος του δεν ήταν αντάξιο των επιτευγμάτων του. Πέθανε το 1954 τρώγοντας ένα μήλο δηλητηριασμένο με κυάνιο. Πολλοί είπαν ότι ήταν αυτοκτονία. Είχε προηγηθεί η ταπείνωση που δέχτηκε ως ομοφυλόφιλος, σε μια εποχή που στην Αγγλία αυτό θεωρούνταν ποινικό αδίκημα. Πιο πριν είχε αναγκαστεί να δεχτεί να του κάνουν χημικό ευνουχισμό με τη λήψη γυναικείων ορμονών.

Το Across the Great Divide τιμά τον Άλαν Τούρινγκ με μια σειρά από εκδηλώσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, περφόρμανς. Όλες περιστρέφονται γύρω από τον αυτοσχεδιασμό και τη σχέση ανθρώπου και μηχανής. Παρακολουθώντας το, μην ξεχάσετε τον όρο του κύριου Τ.: «Ένας υπολογιστής μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτει νοημοσύνη, από τη στιγμή που θα καταφέρει να ξεγελάσει έναν άνθρωπο και θα τον πείσει ότι είναι επίσης άνθρωπος». 
Info: Across the Great Divide, 19-21.10, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα. Mετρό στάση Συγγρού - Φιξ. Facebook. Συναυλίες: 18 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ. Ο υπόλοιπες εκδηλώσεις είναι δωρεάν

 
εμφάνιση σχολίων