0
1
σχόλια
184
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

12 Οκτωβρίου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν από την πόλη

DOCTV.GR
12 Οκτωβρίου 2020
«Πέμπτη 12 του Οκτώβρη 1944. Οι Γερμανοί δεν έχουν προλάβει ακόμα να εκκενώσουν την πόλη κι ο λαός της πρωτεύουσας, από τις συνοικίες, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα υπουργεία, τα καταστήματα, ξεχύνεται στους αθηναϊκούς δρόμους ζητωκραυγάζοντας για την απελευθέρωσή του. Κύματα κύματα η λαοθάλασσα πλημμυρίζει την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Σε λίγες ώρες τα πάντα σημαιοστολίστηκαν με γαλανόλευκες...». (από εφημερίδα της εποχής).

Πατήστε εδώ

Το ντοκιμαντέρ «Απελευθέρωση της Αθήνας» που έχει ανέβει στο αρχείο της ΕΡΤ αποτελεί ένα ιστορικό και σπάνιο ντοκουμέντο που μπορείτε να δείτε σε συνέχειες εδώ.

Σκιαγραφείται ανάμεσα σε άλλα το πολιτικό σκηνικό πριν από την απελευθέρωση. Γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την περίοδο της Κατοχής, η συγκρότηση πολιτικών και στρατιωτικών αντιστασιακών οργανώσεων, οι διαβουλεύσεις προς εξεύρεση πολιτικής λύσης σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά την Απελευθέρωση. Επίσης, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, παρουσιάζονται οι προσπάθειες που έγιναν μεταξύ Γερμανών και αντιστασιακών οργανώσεων για απρόσκοπτη αποχώρηση των πρώτων και προβάλλεται ο ενθουσιασμός των Αθηναίων για την Απελευθέρωση.


Διαβάστε επίσης: Δεκεμβριανά: Η Μάχη της Αθήνας

εμφάνιση σχολίων