1
1
σχόλια
465
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Brian Eno, ο άνθρωπος που επινόησε τα προσωπικά μας soundtracks, ο παραγωγός του Bowie, η μουσική μας θεότητα..

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ - ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
5 Οκτωβρίου 2012
Ονομάζεται Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno, όμως οι περισσότεροι τον φωνάζουν Eno και τον καταχωρούν ακαριαία δίπλα στις λέξεις «καινοτομία/ambient/διαχρονικότητα» ως συνώνυμα.

Δε σταματά να πειραματίζεται με κάθε κομμάτι τεχνολογίας που υπάρχει, όσο σουρεαλιστικό κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, με πρόσφατη τη συνεργασία του για την ανάπτυξη μιας αλγοριθμικής γεννήτριας μουσικής. Αλλά χρησιμοποιεί και πολύ πιο απλά πράγματα, αρκεί να του κάνουν, όπως μια αγαπημένη παλιά κιθάρα που αγόρασε πριν από χρόνια για μόλις 9 λίρες. Τους Coldplay τους έβγαλε από το στούντιο και τους έτρεχε σε ισπανικές εκκλησίες. Για την ιστορική ηχογράφηση του Heroes -τη δεκαετία του '70, τότε που έμεναν με τον Bowie και τον Iggy Pop στο Βερολίνο- λέγεται ότι τοποθέτησε πολλά μικρόφωνα στη σειρά, σε απόσταση μεταξύ τους, μέσα σε μια τεράστια αποθήκη (αν και την παραγωγή υπογράφει ο Tony Visconti).

Ο Brian Eno έχει συνεργαστεί με τους Roxy Music, τους Talking Heads και τον David Byrne. Έχει υπογράψει παραγωγές σε αρκετά μουσικά μεγαθήρια του πλανήτη -βλέπε King David (δηλαδή Bowie), Depeche Mode, U2, Coldplay- και η παραγωγή του είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι μουσικές τους ακούγονται λες και γράφτηκαν χθες.

Ο Eno ξεκίνησε στα '70s, διχασμένος ανάμεσα στο glam-rock και την avant-garde, ενώ έπαιζε με την πειραματική ambient. Το '73 κυκλοφόρησε το πρώτο ambient πρότζεκτ No Pussyfootin και το '77 έκανε την πρώτη του συνεργασία με τον Bowie για την Τριλογία του Βερολίνου. Τα άλμπουμ του με ambient μουσική Για Τρένα και Για Αεροδρόμια έχουν γράψει ιστορία.Την τελευταία δεκαετία ασχολείται και με τις εικαστικές τέχνες και πρόσθεσε στο ενεργητικό του 10 ομαδικές και 33 ατομικές εκθέσεις με οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις του, σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε όλα αυτά, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The Long Now Foundation, ενώ αρθρογραφεί επίσης και στη βρετανική εφημερίδα The Observer.

Η Warp Records ανακοίνωσε την ημερομηνία κυκλοφορίας του LUX, ενώ έχει να κυκλοφορήσει σόλο άλμπουμ του από το Another Day On Earth το 2005. Πρόκειται για μια σύνθεση 76 λεπτών χωρισμένη σε 12 τμήματα και θα βγει στις 13 Νοεμβρίου σε βινύλιο, CD και ψηφιακά. Για τον Eno, το LUX είναι η συνέχεια του Music Thinking Project που περιλαμβάνει το Discreet Music (1975) και το Neroli (1993). Το LUX είναι και η τρίτη του συνεργασία με τημ ιστορικά δισκογραφική Warp, έπειτα από δύο άλμπουμ, το Small Craft on a Milk Sea (με τους Jon Hopkins και Leo Abrahams) και το Drums Between The Bells (με τον Rick Holland). Και μέσα σε όλη αυτή τη δημιουργικότητα, μπορεί να πετάξει μια ατάκα μετριοφροσύνης και να σε στείλει, όπως: «Όλες αυτές οι μελωδίες, είμαι εγώ που προσπαθώ να βρω ποιες νότες ταιριάζουν και μετά να χτυπήσω τις αταίριαστες στη σωστή στιγμή».

εμφάνιση σχολίων