0
1
σχόλια
528
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Είναι η «sandwich generation», λέει ο Economist και εξηγεί πώς η συγκεκριμένη γενιά έγινε ο μεγάλος χαμένος
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
ΦΩΤΟ: "BEFORE SUNRISE"
13 Μαΐου 2025

Η Gen Z (1997–2012) κατηγορεί τα social media ότι της κατέστρεψαν την παιδική ηλικία. Οι millennials (1981–1996) δηλώνουν ότι δεν θα αποκτήσουν ποτέ σπίτι. Οι baby boomers (1946–1964) γκρινιάζουν για τη συνταξιοδότηση που δεν ήρθε όπως την περίμεναν. Κανείς δεν μιλά όμως για τη Γενιά X,

Σε μια εποχή που κάθε γενιά έχει αποκτήσει το δικό της αφήγημα, οι γεννημένοι μεταξύ 1965 και 1980 είναι οι ομάδα του ψηφιακού κόσμου: χωρίς memes, χωρίς influencers, χωρίς hashtags, λέει ο Economist...

Χωρίς τα κοινωνικά αναχώματα των προηγούμενων και τις ψυχολογικές άμυνες των επόμενων: Σήμερα, είναι οι γονείς που στηρίζουν και τα παιδιά και τους γονείς τους, ταυτόχρονα. Είναι η «sandwich generation» — το στρώμα ανάμεσα σε δύο βάρη. Χωρίς τα κοινωνικά αναχώματα των προηγούμενων και τις ψυχολογικές άμυνες των επόμενων, κουβαλούν ένα διπλό φορτίο φροντίδας, κόπωσης και αβεβαιότητας.

Η Generation X δεν βρήκε τον χρόνο ούτε να κερδίσει ούτε να διαμαρτυρηθεί. Ανδρώθηκε μέσα στην αποδόμηση των ιδεολογιών και ωρίμασε μέσα στη διάψευση των προσδοκιών. Στη δουλειά, στη ζωή, στο σύστημα.

Η έρευνα της Ipsos σε 30 χώρες: Είναι η γενιά που χτυπήθηκε περισσότερο από την καμπύλη U της ζωής —εκεί γύρω στα 45–50. Και τα στατιστικά το αποδεικνύουν. Σε πρόσφατη έρευνα της Ipsos σε 30 χώρες, το 31% των Gen X δηλώνει «όχι πολύ ευτυχισμένο» ή «καθόλου ευτυχισμένο». Το υψηλότερο ποσοστό απ’ όλες τις γενιές.

Ο Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ του Dartmouth καταγράφει ότι η δυστυχία, το άγχος και η απόγνωση κορυφώνονται λίγο πριν τα 50. Είναι το λεγόμενο «U της ζωής» —μια θεωρία που λέει πως οι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι νέοι και ηλικιωμένοι, αλλά δυστυχείς στη μέση ηλικία. Το πέρασαν οι boomers, θα το περάσουν και οι millennials. Αλλά για τη Gen X είναι ήδη παρόν.

«Όταν έρθει η ώρα της σύνταξης; Το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρχει κάτι που να μοιάζει με αυτήν»

Από οικονομικής άποψης, οι Gen Xers βρίσκονται ίσως στην πιο άδικη θέση της σύγχρονης ιστορίας. Είχαν την ατυχία να εισέλθουν στην αγορά εργασίας όταν οι παλιές σταθερές κατέρρεαν και οι νέες ευκαιρίες δεν υπήρχαν ακόμη. Δεν πρόλαβαν την έκρηξη των αποδόσεων του '80, ούτε την παγκοσμιοποιημένη τεχνολογική άνοδο των 2010s. Αντί γι’ αυτό, τους έλαχε η φούσκα του dotcom, η κρίση του 2008 και η μονιμοποιημένη επισφάλεια.

Είναι οι μόνοι που δεν είδαν τα πραγματικά τους εισοδήματα να αυξάνονται με ουσιαστικό τρόπο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Οι boomers αγόρασαν σπίτι. Οι millennials ακόμα ελπίζουν. Η Gen X το έχασε, και ξαναγύρισε στο ενοίκιο.

Στο μεταξύ, η περιουσία τους αυξήθηκε ελάχιστα. Οι νεότεροι τους έχουν ήδη ξεπεράσει, πριν καν κλείσουν τα 35. Και όταν έρθει η ώρα της σύνταξης; Το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρχει κάτι που να μοιάζει με αυτήν.

Σε έναν κόσμο που όλοι παλεύουν για ορατότητα, η Generation X ζει στην απόλυτη αντίφαση: κουβαλάει τις ευθύνες όλων, χωρίς να έχει φωνή. Δεν γκρινιάζει, δεν διεκδικεί, γράφει ο Economist. «Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν 50άρη ή 55άρα στο μετρό, στο γραφείο, στο φαρμακείο, χαρίστε του ένα χαμόγελο. Το αξίζει. Γιατί ίσως είναι ο πιο αόρατος ήρωας της σύγχρονης εποχής».
 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
 

εμφάνιση σχολίων