0
1
σχόλια
361
λέξεις
CULTURE
DOCTV.GR
17 Ιουνίου 2024
Η έκθεση εστιάζει στη διάδοση και ενίσχυση της Τηνιακής Μαρμαρογλυπτικής μέσω του Σύγχρονου Design, πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος υπό την επιμέλεια της Maria Cristina Didero και αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μέσω της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η μαρμαρογλυπτική στον ελλαδικό χώρο ενέχει ιστορική σημασία ως μια τέχνη που ασκείται αδιάκοπα για χιλιετίες και έχει συνυφανθεί με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Παράλληλα, αποτελεί έναν εν δυνάμει ερευνητικό πρόγραμμα, η τέχνη της μαρμαρογλυπτικής μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση του νησιού.

Η παρουσίαση του «A Future for the Past» έρχεται στο Μουσείο Μπενάκη μετά από μια ανάλογη εγκατάσταση στο διεθνές «design hub» του Μιλάνου κι ενώ έπεται μια συνάντηση - γιορτή με ποικίλες δράσεις και εργαστήρια στην Τήνο.

Προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν τα εκθέματα από μάρμαρο της συλλογής νεότερου ελληνικού πολιτισμού του Μουσείου με δημιουργίες Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, οι οποίες με τη σειρά τους συνδιαλέγονται με ένα γλυπτικό αντικείμενο σύγχρονου design από μάρμαρο της Τήνου.

Πρόκειται για μια συνέργεια του τοπικού με το διεθνές και του παραδοσιακού με το σύγχρονο, που έχει ως στόχο να συμβάλλει στο μέλλον τόσο του σύγχρονου σχεδιασμού σε μάρμαρο όσο και της μαρμαρογλυπτικής παράδοσης, καθιστώντας την Τήνο αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτιστικού πλούτου.

Μαρμαροτεχνία - Μαρμαρογλυπτική και Σύγχρονο Design: Από τη θεωρία στην πράξη. Στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης “Α Future for the Past: Η μαρμαρογλυπτική συναντά το σύγχρονο design”, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους τρόπους που δουλεύεται ένα σύγχρονο αντικείμενο σε μάρμαρο, αλλά και πώς οι παραδοσιακές τεχνικές εξυπηρετούν τον σύγχρονο σχεδιασμό, και αντίστροφα. Παράλληλα, θα αναδειχθεί πώς οι σύγχρονες πρακτικές διευρύνουν τη γνώση των χειροτεχνών, επεκτείνοντας έτσι το πεδίο των εφαρμογών στο μάρμαρο».

25/06/2024, ώρα 16:00. Νίκος Φόρτωμας, Μαρμαρογλύπτης. on entropy, στούντιο σχεδιασμού μαρμάρου.
28/06/2024, ώρα 16:00. Δημήτρης Σκαλκώτος , Γλύπτης - Εικαστικός. on entropy, στούντιο σχεδιασμού μαρμάρου

 
«A Future for the Past»: Τετάρτη 5 Ιουνίου - Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα. Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου: Εισιτήριο: 12€, 9€. Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο:10:00 - 18:00. Πέμπτη:10:00 - 00:00. Κυριακή:10:00 - 16:00. Φωτο: Ingenious Loci ΑΜΚΕ

 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Δωρεάν: Bίντεο εγκατάσταση στο Iνστιτούτο Γκαίτε
Buena Vista All Stars στο ΚΠΙΣΝ, με ελεύθερη είσοδο
εμφάνιση σχολίων