9
1
σχόλια
1985
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
8 φιλμ κι ένα φεστιβάλ για την εβδομάδα  Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
23 Μαΐου 2024
ΜΕΝΤΙΟΥΜ: Στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης και έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, η Ελευθερία έρχεται στην Αθήνα από την επαρχία για να επισκεφθεί την μεγάλη της αδερφή, την οποία βρίσκει ερωτευμένη και ετοιμόγεννη. Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης που βράζει, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Άγγελου, ο οποίος την παρασύρει στον εκκεντρικό του κόσμο και το ριψοκίνδυνο στρόβιλο του πρώτου έρωτα. Όταν η Ελευθερία γνωρίζει μία φίλη του Άγγελου, ένα μέντιουμ, η γυναίκα αυτή την μαγνητίζει και την ωθεί να κοιτάξει βαθύτερα στον εαυτό της και να βιώσει το πρωτόγνωρο συναίσθημα της επιτακτικής επιθυμίας για κάποιον άλλο.

Κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος συναισθηματικής ενηλικίωσης του Γιώργου Συμπάρδη που καταφέρνει, στο μεγαλύτερο μέρος της να μοιάζει αυθεντική, χωρίς να ρέπει προς έναν αυτάρεσκο εστετισμό ή προς μια -κακώς εννοούμενη- λαϊκότητα. Καταφέρνει να αποδώσει την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της πόλης και τις εφηβικές ανησυχίες της ηρωίδας της, αλλά σε σύγκριση με το «Οι Απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου ή το «Από την Άκρη της Πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, δύο ταινίες που έρχονται στο νου, δεν φέρνει κάτι καινούργιο, πέρα από την σημερινή τεχνική αρτιότητα, χωρίς αυτό να είναι το ζητούμενο ή κάτι απαραίτητα "κακό" σε μία ελληνική ταινία απόλυτα "φιλική" προς το κοινό που όπου και αν την είδε την αγάπησε. Την Πέμπτη 23 Μαΐου, η πρεμιέρα της ταινίας θα συνοδευτεί από συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα που συμμετέχει στην ταινία.

Το «Μέντιουμ» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Σαράγεβο, όπου και κέρδισε το βραβείο Cineuropa, ενώ έκανε την ελληνική του πρεμιέρα στο Διεθνές Τμήμα του 64ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο. Προβλήθηκε επίσης στο 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, και σε πολυάριθμα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Info: Μέντιουμ (Medium). Κοινωνική Δραματική. Ελλάδα, Βουλγαρία, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Παίζουν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάρθα Φριντζήλα, Κωσταντίνος Ασπιώτης. Διανομή: Weird Wave.AVANT-DRAG!: Το ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου από τα ΦΥΤΑ (Ορφέας 2021), παρακολουθεί την καθημερινότητα δέκα Drag performers που μέσα από τα act τους, μεταξύ άλλων, αποδομούν την σοβαροφάνεια, τις πολιτικές ταυτότητας, το φύλο και την εθνικότητα, σατιρίζοντας την ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν τον γενικευμένο ρατσισμό, την τρανσοφοβία και την αστυνομική βία. Οι προσωπικές εξομολογήσεις συνδυάζονται με τις performances στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας και κλιμακώνονται στην διοργάνωση ενός εορταστικού δείπνου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Drag δεν είναι απλά μία παρενδυτική αμφίεση για κουήρ performances, αλλά ένα ξεγύμνωμα του εσωτερικού κόσμου του εκάστοτε performer, όπως κάποτε τα σκισμένα ρούχα, οι αλυσίδες και οι παραμάνες στα τρυπημένα μάγουλα των πανκ, εξέφρασαν τα εξωτερικευμένα συναισθήματα των νέων εκείνης της εποχής για την κοινωνία την οποία ζούσαν. Το Drag στην ουσία του είναι πολιτικό και επαναστατικό καθώς μέσα από την "υπερβολή" του "ξεσκεπάζει" όλα όσα θέλουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί για λόγους "ηθικής" τάξης, "ευπρέπειας", κοινωνικής "ειρήνης" και "εξευγενισμού" πόλεων, οικισμών και προσώπων, στη λυσσαλέα διατήρηση του διαχρονικού πατριαρχικού – by any other name - status quo.

Εδώ, το ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου των ΦΥΤΩΝ, συναντά δέκα διαφορετικά πρόσωπα τα οποία κάνει οικία στον θεατή, μέσα από τις πρωτοπρόσωπες τους αφηγήσεις εμπρός και πίσω από τις κάμερες, στους δρόμους της πόλης αλλά και στους χώρους που ζουν, με τρόπο συναρπαστικά κινηματογραφικό γεμάτο από αναφορές στο ανεξάρτητο κουήρ πειραματικό σινεμά, το οποίο ο σκηνοθέτης υπερασπίζεται και λατρεύει. Προσφέρει συγκίνηση, γέλιο και κυρίως “τροφή για σκέψη”, ακόμη και αν εξοργίσει κάποιους "αδαείς", ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.

Με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και ταξιδεύοντας στα φεστιβάλ του κόσμου, το ντοκιμαντέρ που είδαμε στο περασμένο Φεστιβάλ Film Forward του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έλαβε μία σειρά από διακρίσεις, είχε κριτική αναγνώριση, κέρδισε την εκτίμηση εκπροσώπων του σινεμά όπως ο Τσάρλι Κάουφμαν και η Αντουανέττα Αγγελίδη και επαγγελματικών θεσμών όπως η International Cinephile Society ή το βρετανικό κινηματογραφικό site "Dirty Movies".

Η κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του Φιλ Ιερόπουλου (Ορφέας 2021), Anant-Drag! την επόμενη Πέμπτη, θα συνδυαστεί με ένα 7ήμερο Φεστιβάλ ποικίλων εκδηλώσεων στον κινηματογράφο Τριανόν της οδού Κοδριγκτώνος, που υπό τον τίτλο AVANT-DRAG! FEST! θα περιλαμβάνει παράλληλα με τις προβολές του φιλμ, συζητήσεις, Q&As με τους συντελεστές, έκθεση φωτογραφίας, μία διαδραστική εγκατάσταση και dj parties.

Info: Avant-Drag! Ντοκιμαντέρ. Ελλάδα, 2024. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαΐου στο Τριανόν. Σκηνοθεσία: Φιλ Ιερόπουλος. Σενάριο: Φοίβος Δούσος. Φωτογραφία: Μιχάλης Γκατζόγιας. Μοντάζ: Φιλ Ιερόπουλος. Μουσική: Λυκούργος Πορφύρης. Παραγωγή: ΦΥΤΑ.Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ: Με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας της ψυχανάλυσης εγκατέλειψε την πατρίδα του την Αυστρία για να μείνει στην Αγγλία. Εκεί τον επισκέπτεται ο θεολόγος και εμβληματικός συγγραφέας Κ. Σ. Λιούις (Τα Χρονικά της Νάρνια), με τον οποίο ξεκινούν μια σειρά υπαρξιακών συζητήσεων με τον Φρόιντ γύρω από τη θρησκεία και την πίστη.

Κινηματογραφική μεταφορά ενός θεατρικού έργου του Μαρκ Σεν Ζερμέν που εικονογραφεί μεγάλο μέρος των αφηγήσεων που αφορούν βιογραφικού ενδιαφέροντος περιστατικά που συνέβησαν σε εξωτερικούς χώρους, για να αποφύγει την αναπόφευκτη στατικότητα της θεατρικής σκηνής. Αυτός ο εικονογραφικός εμπλουτισμός όμως, δεν καταφέρνει να εξαλείψει και τον θεατρικό στόμφο των διαλόγων, στους οποίους ακούγονται μια σειρά από τσιτάτα, από αυτά που υπογραμμίζει κανείς στα βιβλία για να τα έχει πρόχειρα όταν του χρειαστούν, σε μια σειρά από καταστάσεις, τα οποία τσιτάτα αφορούν κυρίως τις διαμάχες ανάμεσα σε θρησκευόμενους και μη.

Οι δύο άνδρες, σε αυτή τους τη συνάντηση που στην πραγματικότητα δεν συνέβη ποτέ, πέρα από τις διαμάχες φυσικά, δεν κρύβουν ο ένας την εκτίμηση για το πρόσωπο του άλλου. Εξαιρετικό το πρωταγωνιστικό δίδυμο, είναι και ο βασικός λόγος για να δει κανείς την ταινία που αναφέρεται σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, χωρίς να εμβαθύνει πραγματικά σε κανένα από αυτά.

Info: Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ (Freud's Last Session). Δραματική. Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν. Παίζουν: Αντονι Χόπκινς, Μάθιου Γκουντ, Λιβ Λίζα Φράις, Τζόνι Μπάλφουρ. Διανομή: Spentzos Film.ΤΟ ΛΥΣΑΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Όταν οι χρηματοδότες του απειλούν να του αφαιρέσουν τη δυνατότητα να έχει τον πρώτο λόγο στη νέα του ταινία, ο σκηνοθέτης Μαρκ Μπέκερ κλέβει τους σκληρούς δίσκους που περιέχουν το υλικό που έχει γυριστεί και πηγαίνει στην εξοχή. Εκεί, κρύβεται στο σπίτι της θείας του, Ντενίς, και προσπαθεί να ολοκληρώσει την ταινία με τη βοήθεια των πιο πιστών μελών του συνεργείου του, κυρίως της ταλαιπωρημένης αλλά αφοσιωμένης μοντέρ του - αλλά βρίσκει πως το πράγμα έχει ξεφύγει καθώς περνάει από τη μια μανιακή ιδέα στην άλλη, γεγονός που τον φέρνει αντιμέτωπο με όλους.

Βασισμένος σε προσωπικές εμπειρίες, ο Μισέλ Γκοντρί (Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού, Σε Είδα στ' Όνειρό μου), γυρίζει μια σάτιρα πάνω στους δαίμονες (ενσαρκωμένους ή εσωτερικούς), ενός κινηματογραφικού δημιουργού που ξεφεύγει από τα όριά του, προσπαθώντας να πραγματοποιήσει χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς budget (πέρα από κάποιες οικονομίες), το όραμά του, γεγονός που τον οδηγεί στο να κακομεταχειρίζεται ακόμη και εκείνους που πιστεύουν σε εκείνον.

Κάποια ευρήματα είναι όντως απολαυστικά, όμως η αυτοαναφορικότητα μεγάλου μέρους της ταινίας την κάνουν δυσανάγνωστη για όσους δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες που αφορούν την τεχνική επεξεργασία του post-production μιας κινηματογραφικής παραγωγής, πριν φτάσει τελικά στις αίθουσες. Εξαιρετική ως θεία Ντενίς, η 80χρονη Φρανσουάζ Λεμπρούν (Η Μαμά και η Πουτάνα, Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα), υπέροχο και το σινεφιλικό φινάλε στο γνωστό ύφος του σκηνοθέτη, ο οποίος είχε ασχοληθεί με ένα παρόμοιο θέμα στο πιο "mainstream" «Γύρνα το Μόνος Σου» (Be Kind, Rewind) το 2008.

Info: Το Λυσάρι της Ζωής (Le Livre des Solutions/The Book of Solutions). Σινεφίλ Σάτιρα. Γαλλία, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Μισέλ Γκοντρί. Παίζουν: Πιερ Νινέ, Μπλανς Γκαρντέν, Φρανσουάζ Λεμπρούν, Φράνκι Γουάλας. Διανομή: Feelgood Entertainment. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ: Ο Αλεχάνδρο είναι ένας έμπειρος πιλότος πολιτικής αεροπορίας ο οποίος, αν και λατρεύει τη δουλειά του, κρύβει ένα μυστικό το οποίο γίνεται αντιληπτό από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του. Εκείνοι, τότε, αρχίζουν να τον εκβιάζουν. Έτσι, ο Αλεχάνδρο αναγκάζεται να αρχίσει να μεταφέρει μεταξύ Μπουένος Άιρες και Μαδρίτης μαύρες βαλίτσες που φέρουν μυστηριώδες περιεχόμενο. Όσα κρύβουν μέσα τους πρόκειται σύντομα να οδηγήσουν τον ίδιο και τη οικογένειά του σε ένα κόσμο ίντριγκας και διαφθοράς, σε σημείο να θα πρέπει να παλέψει για τη ζωή του.

Θρίλερ αγωνίας από την Αργεντινή που καταφέρνει να μείνει πειστικό στο μεγαλύτερο μέρος του. Στην τρίτη πράξη, ξεπέφτει σε κάποιες υπερβολές και σε πολλές ευκολίες, σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσει την αφήγηση του με περισσότερες ανατροπές από όσες θα ήταν απαραίτητες, για να εντυπωσιάσει. Γενικά ευπρεπές και γυρισμένο by the book, αποτελεί μια συμπαθή πρόταση για παρακολούθηση σε θερινή αίθουσα.

Info: Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας (La Extorsión/The Extortion). Θρίλερ Μυστηρίου. Αργεντινή, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαίου. Σκηνοθεσία: Μαρτίνο Ζαϊντέλις. Παίζουν: Γκιγιέρμο Φρανκέλα, Πάμπλο Α. Ράγκο, Αντρέα Φριγκέριο, Γκιγιέρμο Αρένγκο, Αλμπέρτο Αχάκα, Κάρλος Πορταλούπι, Μόνικα Βίλα. Διανομή: Tanweer.ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:  Ένας πάλαι ποτέ δυναμικός αστυνομικός ερευνητής ανθρωποκτονιών, αφού υποβάλλεται σε μια πρωτοποριακή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποφασίζει να εξετάσει από την αρχή μια υπόθεση δεκαετίας που αφορά την άγρια δολοφονία ενός καθηγητή κολεγίου.

Αυστραλιανό νεο-νουάρ το οποίο εξελίσσεται κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες και που θα μπορούσε να έχει επενδύσει περισσότερο πάνω στην γοτθική πλευρά της ιστορίας που αφηγείται, καθώς η απώλεια μνήμης του βασικού ήρωα, είναι η βασική τροχιά πάνω στην οποία κινείται.

Στο μεγαλύτερο μέρος του έχει μια ''ληθαργικού'' ύφους ατμόσφαιρα, η οποία ταιριάζει με την κατάσταση του 'θολωμένου μυαλού του πρώην αστυνομικού, όταν όμως αρχίζουν οι ανατροπές, όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια, οι υπερβολές δίνουν και παίρνουν, μέχρι το ''ανατρεπτικό'' και ελάχιστα πειστικό φινάλε. Ο Ράσελ Κρόου καταφέρνει να διασωθεί, ενώ πολύ μας άρεσε και το μουσικό σκορ του Ντέιβιντ Χίρσφελντερ. Βασίζεται στο Βιβλίο των Κατόπτρων (2017), του Ρουμάνου Γιουτζίν Κίροβιτς.

Info: Κρυμμένα Μυστικά (Sleeping Dogs). Αστυνομική Μυστηρίου. Αυστραλία, 2024. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαίου. Σκηνοθεσία: Ανταμ Κούπερ. Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Κάρεν Γκίλαν. Τόμι Φλάναγκαν, Τόμας Μ. Ράιτ, Χάρι Γκρίνγουντ. Διανομή: Spentzos Film.ΚΕΝΑ ΑΕΡΟΣ: Μία ετερόκλητη ομάδα από άτομα με χρόνια φοβία για τα αεροπλάνα δοκιμάζεται σε μία πτήση από το Λονδίνο στην Ισλανδία. Θα καταφέρουν άραγε να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να συνεργαστούν για να ανοίξουν τα φτερά τους... και να πετάξουν; Ο Ισλανδός σκηνοθέτης του «Κάτω από το Δέντρο» (2017), έχει μια παγωμένη αίσθηση του χιούμορ που αν δεν συντονιστεί κάποιος μαζί της, δεν θα περάσει πολύ καλά παρακολουθώντας και την καινούργια, αγγλόφωνη ταινία του.

Info: Κενά Αέρος (Northern Comfort). Μαύρη Κωμωδία. Ισλανδία, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Χάφστιν Γκούναρ Σίγκουρσον. Παίζουν:  Τίμοθι Σπολ, Λίντια Λέοναρντ, Ελα Ραμπφ. Διανομή: Cinobo. ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ: Ένα κορίτσι ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μπορεί να βλέπει τους φανταστικούς φίλους όλων των παιδιών – καθώς και τι κάνει με αυτήν την υπερδύναμη - και ξεκινά μια μαγική περιπέτεια για να επανασυνδέσει τους ξεχασμένους Φανταστικούς Φίλους με τα αντίστοιχα παιδιά.

Με αναφορές σε γνωστές ταινίες της Pixar (Μπαμπούλας Α.Ε., Τα Μυαλά που Κουβαλάς, Up) και σε ιστορίες με ήρωες παιδιά και τους φανταστικούς φίλους τους, η ταινία του σταρ του αμερικανικού «The Office» και σκηνοθέτη των «Ένα Ήσυχο Μέρος 1 2», Τζον Κρασίνσκι, είναι σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μια ταινία για “πατέρες κοριτσιών” και είναι αφιερωμένη στη μνήμη βετεράνου μαύρου του ηθοποιού Λούις Γκόσετ Τζούνιορ (Watchmen, The Color Purple,  Ιπταμενος και Τζεντλεμαν, Ρίζες, Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι), που δάνεισε τη φωνή του στην ταινία, πριν πεθάνει στις 29 του περασμένου Μαρτίου.

Info: Φανταστικοί Φίλοι (IF) Παιδική Φαντασίας. ΗΠΑ, 2024. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαΐου. Σκηνοθεσία: Τζον Κρασίνσκι. Παίζουν: Ράιαν Ρέινολντς, Τζον Κρασινσκι, Κέιλι Φλέμινγκ, Φιόνα Σο, Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ. Διανομή: Feelgood Entertainment. ΓΟΥΙΝΙ ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ: ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΙΙ: Στην προσπάθειά του να εκδικηθεί τον πρώην παιδικό φίλο του, ο Γουίνι αυτήν τη φορά είναι αποφασισμένος να σκοτώσει τόσο τον Κρίστοφερ όσο και τους ενήλικους που επέζησαν στα πέμπτα γενέθλιά του. Σε αυτήν τη βίαιη αποστολή, το Αρκουδάκι έχει μαζί τους τερατώδεις φίλους, δηλαδή τον Τίγρη και την Κουκουβάγια. Με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, το «Αιμα και Μέλι 2», που είναι αρκετά καλύτερο από την ανεκδιήγητη πρώτη ταινία, δεν είναι ακριβώς συνέχεια, αλλά μία καλύτερη εκδοχή εκείνης, πάντα στα πλαίσια ενός φτηνού σινεμά τρόμου για πολύ στοχευμένο κοινό, που κάποτε έβγαινε κατευθείαν σε βίντεο.

Info: Γουίνι το Αρκουδάκι: Αίμα και Μέλι ΙΙ (Winnie-the-Pooh: Blood and Honey 2). Τρόμου. ΗΠΑ, 2024. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 23 Μαίου. Σκηνοθεσία: Ρις Φρέικ-Γουότερφιλντ. Παίζουν: Σκοτ Τσέιιμπερς, Ταλούλα Εβανς, Ράιαν Ολίβα, Τερέσα Μπάναμ. Διανομή: Neo Films. 
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης: Ταινιόραμα 2024: 28 ημέρες με 28 ταινίες
 
εμφάνιση σχολίων