0
1
σχόλια
667
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
21 Φεβρουαρίου 2024
Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την κοινωνία, τη σχολική κοινότητα, τα ΜΜΕ, την Πολιτεία, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να ανακόψει το κύμα της βίας. Στο Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (ATHICFF), πιστεύουν ότι ακόμα και ένα τσουνάμι έχει μια αφετηρία. Ήρθε η ώρα μικροί και μεγάλοι να τη διερευνήσουμε. Σε τρία Σαββατοκύριακα, γονείς και έφηβοι επιχειρούν να καθίσουν στα θρανία και με όχημα μικρού μήκους ταινίες για το bullying, την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, τη νεανική παραβατικότητα, να μάθουν, να ρωτήσουν, να αναλύσουν, να συνθέσουν

Σαββατοκύριακο 9 & 10 Μαρτίου: Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Κότα (Chicken, Μικαέλ Γκοντέν, 2021), συζητάμε για την πίεση που ασκείται από την παρέα σε εφήβους για να κάνουν παραβατικά ή επικίνδυνα πράγματα. Η ανάγκη να αναδείξει κάποιος τις δυνατότητές του ή και να γίνει αρεστός μπορεί να γίνει το «όχημα» για να ξεπεράσει προσωπικά όρια και αξίες.

Ο 10χρονος Αντονίν έχει ραντεβού με τη Ζόχρα, ένα κορίτσι που του αρέσει. Εκείνη εμφανίζεται με δύο ξαδέρφια της. Τότε, τους προκαλούν να παίξουν ένα ένα επικίνδυνο παιχνίδι που περιλαμβάνει αμάξια και ιλιγγιώδη ταχύτητα. Γαλλία, 2021. Διάρκεια: 13' Για ηλικίες 10+

Σάββατο 9 Μαρτίου, 17:00 - 18:30: Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων). Με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα, συζητάμε για τη σχέση με τα παιδιά του ίδιου και του άλλου φύλου, τη σχέση με τους γονείς, έτσι όπως διαφαίνεται μέσα από την ταινία και την επιρροή των γονιών σε αυτή τη δύσκολη ηλικία.

Κυριακή 10 Μαρτίου, 12:00 - 13:30: Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, το φόβο της απόρριψης και την ανάγκη ένταξης και ταύτισης σε μία ομάδα συνομηλίκων.  Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος.

Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου: Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Καμουφλάζ (Camouflage, Μπρεγκτ Φερχάγκεν, 2022), συζητάμε για το πώς αναδεικνύεται το αναπόφευκτο «αποτύπωμα» του βιώματος της ενδο-οικογενειακής βίας στην καθημερινότητα ενός εφήβου, πώς «φωτίζεται» η πιθανότητα της διαφοροποίησής του και η υιοθέτηση μιας θέσης που δεν τον καθιστά συνεχιστή του κύκλου στον οποίο βρίσκεται.

Μια ιστορία για τις επιπτώσεις ενός μη ασφαλούς σπιτιού στη ζωή του 14χρονου Ντένις. Η συμπεριφορά του αλλάζει και η σχέση του με την μητέρα του και τους φίλους του είναι πλέον διαφορετική. Ολλανδία, 2022. Διάρκεια: 16'. Για ηλικίες από Β' Γυμνασίου.

Σάββατο 6 Απριλίου, 17:00 - 18:30: Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)
Με τη Κέλλυ Μωραΐτη, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο, συζητάμε για τις πτυχές που έχει αξία να καλλιεργηθούν και να αναδειχθούν στα παιδιά, προκειμένου να είναι σε θέση να ενδυναμωθούν και να δημιουργήσουν εναλλακτικές «απαντήσεις» στη βία, σε όποιο πλαίσιο και αν τη βιώνουν.

Κυριακή 7 Απριλίου, 12:00 - 13:00: Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+
Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, πώς μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της βίας και να διαλέξουν έναν άλλο δρόμο πιο κοντά στον εαυτό τους. Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος.

Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου: Με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Στη Γωνία (Around The Corner, Μαρτίν Τουρκ, 2022), συζητάμε για τον εκφοβισμό, τη μικρή παραβατικότητα και τα αντίποινα. Πώς δομείται μια φιλία, σε τι βάσεις, αλλά κυρίως συζητάμε για τη μοναξιά των εφήβων σε έναν κόσμο όπου αναδύεται και η μοναξιά των ενηλίκων.

Ο 11χρονος Νεζ γίνεται μάρτυρας ενός επεισοδίου βίας κατά του μικρού Τιμ από συνομήλικα αγόρια. Σλοβενία, 2022. Διάρκεια: 13'. Για ηλικίες από ΣΤ' Δημοτικού.

Σάββατο 13 Απριλίου, 17:00 - 18:30: Σχολείο Γονέων (για γονείς εφήβων)
Με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια και Συγγραφέα, συζητάμε για την ανάγκη σύνδεσης που αναδεικνύει τις βαθύτερες ελλείψεις αλλά και την «πείνα» των παιδιών για όσα συναισθηματικά στερούνται. 

Κυριακή 14 Απριλίου 12:00 - 13:30: Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο για εφήβους 12+ Μέσα από βιωματικά παιχνίδια οι συμμετέχοντες εξερευνούν, πώς από την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε και πώς η παρορμητικότητα και η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.  Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος.

Ιnfo: Στα Θρανία για τη Βία - Παραβατικότητα των Νέων και Βίαιες Συμπεριφορές. 9 & 10/3, 6 & 7/4, 13 & 14/4. Στα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια ATHICFF (Σόλωνος 130, Αθήνα). Athens International Children’s Film Festival.

 
 
εμφάνιση σχολίων