1
1
σχόλια
387
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
29 Νοεμβρίου 2023
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζουν  σε πανελλαδική πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ της Φλοράνς Πλαταρέ «Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ» (Godard par Godard) με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του σπουδαίου Γάλλοελβετού δημιουργού και λίγο πριν τις 3 Δεκεμβρίου, ημερομηνία των γενεθλίων του. Αν βρισκόταν ακόμα μαζί μας, θα γιόρταζε τα 93 του χρονια. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1/12 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί μέσα από πλάνα αρχείου το πορτρέτο του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Ακολουθεί την ξεχωριστή και αξιοσημείωτη πορεία του σκηνοθέτη, με τις απρόσμενες αποχωρήσεις και τις εντυπωσιακές επιστροφές, που δεν κοίταζε ποτέ πίσω, δεν γύριζε ποτέ την ίδια ταινία δύο φορές και συνέχιζε ακούραστα την έρευνά του με πραγματικά ανεξάντλητη έμπνευση.

Μέσα από τα λόγια, το όραμα και το έργο του Godard, η ταινία αφηγείται μία ζωή γεμάτη κινηματογράφο: τη ζωή ενός ανθρώπου που απαιτούσε πάντα πολλά από τον εαυτό του και την τέχνη του, σε σημείο να συγχωνεύεται μαζί της.

Περιλαμβάνει πλάνα αρχείου, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα ακόμα και στους φανατικούς φίλους του σκηνοθέτη, συμπεριλαμβανομένων εικόνων του από τα γυρίσματα κλασικών ταινιών της δεκαετίας του ’60, αλλά και σκηνών με τον ίδιο τον Γκοντάρ να περιπλανιέται στους δρόμους και τα καφέ του Παρισιού με ένα τσιγάρο στο χέρι.

Επίσης, αποσπάσματα από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του και βέβαια εξαιρετικό υλικό από το Φεστιβάλ Καννών το 1968, όταν ο Τρυφώ και ο Γκοντάρ επέμεναν ότι το φεστιβάλ θα έπρεπε να κλείσει ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Γάλλους εργάτες και φοιτητές –τον μυθικό Μάη του ’68.

Ακολουθεί μία χρονολογική παρουσίαση των ταινιών του Γκοντάρ, η οποία καταγράφει πού βρισκόταν όταν γύριζε κάθε κινηματογραφικό έργο – και, κυρίως, μεταφέρει στον θεατή την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Γκοντάρ όταν γύριζε την κάθε ταινία.

Τον ακούμε να μιλά ο ίδιος για το έργο του -οι γυμνές σκηνές της Μπριζίτ Μπαρντό στην «Περιφρόνηση» έγιναν για να ικανοποιήσουν τον Αμερικανό διανομέα της ταινίας, για το πώς επεδίωκε να συγχωνεύσει το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, ή για το πόσο πολύ μισούσε τα πλάνα με ζουμ.

Το ωριαίο ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών ως φόρος τιμής στον Γκοντάρ, οκτώ μήνες μετά τον θάνατό του, στις 13 Σεπτεμβρίου 2022.

Info: Ο Γκοντάρ για τον Γκοντάρ (Godard par Godard). Ντοκιμαντέρ. Γαλλία, 2023. Πρεμιέρα: Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου. Σκηνοθεσία: Φλόρενς Πλαταρέ. Με τους: Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Ναταλί Μπάιγ, Κλοντ Μπρασέρ. 

 
εμφάνιση σχολίων