7
1
σχόλια
2170
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
5 Οκτωβρίου 2023
ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡΣ: Στις αρχές του 2021, την εποχή του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και μέσω των κοινωνικών δικτύων, μια ομάδα ερασιτεχνών χειριστών του χρηματιστηρίου, με επικεφαλής έναν youtuber με το όνομα "Βρυχώμενο Γατάκι", αποφάσισαν να επενδύσουν χωρίς καμία προφανή αιτία σε μια χρεοκοπημένη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών - την GameStop. Το αποτέλεσμα ήταν να φέρουν τα πάνω κάτω στη Γουόλ Στριτ και να ανεβάσουν την πίεση στους παραδοσιακούς καπιταλιστές, αφού ξαφνικά η GameStop είχε το πιο καυτό κεφάλαιο στην αγορά. Το φιλμ του Γκιλέσπι (Εγώ η Τόνια, Κρουέλα), περιστρέφεται γύρω από τον άνθρωπο που τα ξεκίνησε όλα και τις ανυπολόγιστες συνέπειες της τρέλας του. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο «The Antisocial Network» του Μπεν Μέζρικ.

Info: Αουτσάιντερς (Dump Money). Δραματική Κομεντί Βιογραφία. ΗΠΑ, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι. Παίζουν: Πολ Ντέινο, Πιτ Ντειβιντσον, Βινσεντ Ντ' Ονόφριο, Αμέρικα Φερέιρα, Νικ Οφερμαν, Αντονι Ράμος, Σεμπάστιαν Σταν, Σεϊλίν Γούντλεϊ, Σεθ Ρόγκεν. Διανομή: The Film Group. 


ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Ο Φιλίπ Λεμέσλ, ανώτερο στέλεχος σε αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο στην Γαλλία, παρακολουθεί, ανήμπορος να αντιδράσει, την γυναίκα του να θέλει να τον εγκαταλείψει, επειδή δεν μπορεί να βλέπει τον άντρα που αγαπά να συνθλίβεται από την αγωνία και την πίεση της δουλειάς. Την ίδια στιγμή, ο έφηβος γιος τους που είναι παιδί με ειδικές ανάγκες, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στο εξειδικευμένο σχολείο το οποίο παρακολουθεί, με την συναισθηματική βοήθειά τους. Όμως ο Φιλίπ, νιώθει παγιδευμένος και από τις παράλογες απαιτήσεις των αφεντικών του και την καθημερινή ένταση, που ετοιμάζεται να ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του.

Η κατάσταση χειροτερεύει όταν η εταιρεία απαιτεί από τα κεντρικά, μείωση του προσωπικού του τμήματος που υφίσταται στα 10%, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη ή καταγραφή ζημιών. Ο Φίλιπ καλείται να επιλέξει ποιος από τους εργάτες θα μείνει και ποιος θα φύγει, όμως τελικά αποφασίζει να προτείνει μια άλλη ιδέα που θα τον φέρει σε σύγκρουση με τα υπόλοιπα διευθυντικά μέλη της εταιρείας.

Γνωρίσαμε τον Στεφάν Μπριζέ μέσα από το εξαιρετικό, βραβευμένο από την Οικουμενική Επιτροπή στις Κάννες «Ο Νόμος της Αγοράς» (2015), στο οποίο ένας άντρας αναγκάζεται να αντιπαραθέσει με τους ηθικούς του κώδικες με τον αμείλικτο Νόμο της Αγοράς που μπροστά στην κερδοφορία, δεν υπολογίζει κανέναν ηθικό ή άλλο φραγμό. Στο «Σε Πόλεμο» που ακολούθησε το 2018, ένας συνδικαλιστής κηρύττει πόλεμο με τους ιδιοκτήτες μιας εταιρείας που ετοιμάζεται να κλείσει και να αφήσει άνεργους τους 1100 εργαζόμενους της, ακολουθώντας τις επιταγές της αγοράς. Με το «Ένας Άλλος Κόσμος» του 2021, ο καλός Γάλλος σκηνοθέτης συμπληρώνει μια τριλογία με παραλλαγές της ίδιας κατάστασης με επίκεντρο τον Νόμο της Αγοράς και με τον ίδιο, αλλά κάθε φορά διαφορετικό ιδεαλιστή ήρωα, τον οποίο υποδύεται και στις 3 ταινίες ο Βενσάν Λεντόν.

Προσωπικά αγαπάμε τον Μπριζέ, την πολιτική του αλλά και την δωρική κινηματογραφική του ματιά (εδώ έχουμε μια σειρά από σεκάνς συζητήσεων και λεκτικών συγκρούσεων σε γραφεία), αλλά μπορούμε να καταλάβουμε κάποιον που θα βρει κουραστική αυτού του είδους την θεματική επανάληψη. Θα θέλαμε να μοιραστούμε και λίγη από την αισιοδοξία του σκηνοθέτη που πιστεύει πως υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι με ηθικές αρχές που θα θυσίαζαν την προσωπική τους ευημερία για το γενικότερο καλό. Εξαιρετικές οι ερμηνείες των Λεντόν - Κιμπερλέν, αλλά και του νεαρού Αντονί Μπαζόν στον ρόλο του γιου.

Info: Ένας Άλλος Κόσμος (Un Autre Monde/Another World). Κοινωνική Δραματική Πολιτική. Γαλλία, 2021. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ. Παίζουν: Βενσάν Λεντόν, Σαντρίν Κιμπερλέν, Αντονί Μπαζόν. Διανομή: Weird Wave. 


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ: Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, μια χωρισμένη γυναίκα από την Αφρική, η Ροζ, μετακομίζει μαζί με 2 από τους 4 γιους της στα προάστια του Παρισιού. Εκεί περιμένει με ανυπομονησία να απολαύσει την ελευθερία και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της, αλλά ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του να είναι μια γυναίκα μόνη με παιδιά σε ξένη χώρα. Εγκαθίσταται στο διαμέρισμα φίλων στα προάστια του Παρισιού, μαζί με τα αγόρια της (από διαφορετικό πατέρα το καθένα), τον Ζαν και τον Ερνέστ. Δουλεύει σε ένα ξενοδοχείο και τα φτιάχνει με έναν αραβικής καταγωγής εργάτη που κάποια στιγμή την εγκαταλείπει για να γυρίσει στην Μασσαλία.

Αργότερα ξεκινάει μια σχέση με έναν λευκό Γάλλο από την Ρουέν που την πείθει να τον ακολουθήσει ως εκεί με τα παιδιά της που είναι εξαιρετικοί μαθητές στο σχολείο. Ο Ζαν που θέλει να γίνει πιλότος αναγκάζεται από τις συνθήκες να επιστρέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού, μια πατρίδα που γνωρίζει ελάχιστα, όμως ο μικρός Ερνέστ, καταφέρνει να γίνει καθηγητής φιλοσοφίας στο Παρίσι.

Μέσα από την αφήγηση του Ερνέστ και μέσα από τρία κεφάλαια (Ροζ, Ζαν, Ερνέστ), η Λεονόρ Σεράιγ (Μια Νέα Γυναίκα), σκιαγραφεί το πορτρέτο μια αφρικανικής καταγωγής, μονογονεϊκής οικογένειας μεταναστών, από το '89, μέχρι σήμερα. Την ψευδαίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η νέα πατρίδα στην φανερά κακοποιημένη από τους άνδρες νέα γυναίκα που θέλει να διαθέτει το κορμί της όπως νομίζει εκείνη, την απογοητευτική πορεία του Ζαν που δηλώνει αδύναμος να ακολουθήσει τις επιταγές του τρόπου ζωής στην επαρχία, την επιμονή του μικρού Ερνέστ που μεγαλώνοντας ουσιαστικά στην Γαλλία, ενηλικιώνεται τελικά σε μια "καινούργια" ξενοφοβική χώρα, που δεν μοιάζει πλέον σχεδόν καθόλου σε εκείνη που υποδέχθηκε την οικογένειά του το "μακρινό" 1989.

Με αναπάντεχα λυρικά διαλείμματα και με την χρήση της μουσικής, η Σεράιγ κινηματογραφεί με τρόπο ελλειπτικό, όπου όσα λιγότερα λέγονται - τόσα περισσότερα υπονοούνται και υπογράφει ένα συγκινητικό ως προς την κατάληξή του (η οποία δεν είναι ένα συμβατικό τέλος, αλλά μια «εκκρεμότητα» υπολοίπου ζωής), κοινωνικό φιλμ, που θα μπορούσε να δει κανείς back 2 back με το «Σεντ Ομέρ» της Αλίς Ντιόπ. Συγκλονιστική η Αναμπέλ Λεγκρόν στον ρόλο της μητέρας.

Συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, στα Φεστιβάλ Σεβίλλης, Γάνδης, Ρίο, Βιέννης (Viennale), και στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Les Arcs. Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης. Συμμετοχή στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Αιγαίου.

Info: Ο Μικρός Αδερφός (Un petit frère/Mother and Son). Κοινωνική Δραματική. Γαλλία, 2022. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Λεονόρ Σεράιγ. Παίζουν: Αναμπέλ Λεγκρόν, Στεφάν Μπακ, Κενζό Σαμπέν, Αχμέντ Σιλά, Ζαν-Κριστόφ Φολί, Τιμπό Εβρά. Διανομή: One from the Heart. 


BLUE BEETLE: Ο Χάιμε Ρέγιες αποφοίτησε πρόσφατα από το πανεπιστήμιο και επιστρέφει γεμάτος προσδοκίες στο σπίτι του, για να ανακαλύψει ότι όλα έχουν αλλάξει. Καθώς αναζητά έναν σκοπό στη ζωής του, ένα παιχνίδι της μοίρας ρίχνει στα χέρια του ένα αντικείμενο εξωγήινης βιοτεχνολογίας: τον Σκαραβαίο. Ο Σκαραβαίος τον διαλέγει για ξενιστή και έτσι αποκτά μια απίθανη πανοπλία και μαζί με αυτή, εντυπωσιακές - αλλά και απρόβλεπτες- δυνάμεις. Η μοίρα του θα αλλάξει για πάντα και θα μεταμορφωθεί στον υπερήρωα Blue Beetle.

Ο Λατίνος υπερήρωας της DC αποκτά την δική του ταινία, η οποία κινείται στα γνωστά πλαίσια των ταινιών βασισμένων σε κόμικ, από τον «Spiderman»  του  Σαμ Ράιμι και μετά. Ο νεαρός Χάιμε (ή Τζέιμς, όπως θέλει ο ίδιος να τον φωνάζουν), πρέπει να μάθει να ζει με την υπερηρωική φύση του και να μάθει να ελέγχει τις όποιες δυνάμεις του, μέσα από κωμικοτραγικά επεισόδια. Η αδελφή του ανθρώπου που κατασκεύασε τον Σκαραβαίο για καλό σκοπό, έχει άλλη γνώμη για το πως θα έπρεπε να χειριστεί κανείς ένα τέτοιο υπερόπλο και βρίσκεται στο κατόπι του ανύποπτου νεαρού με δόλιους σκοπούς φυσικά. Η διαδρομή του θα συναντηθεί με εκείνη της κόρης του εφευρέτη της συσκευής, της Τζένι Κορντ που θέλει να την σώσει τον παντοδύναμο Σκαραβαίο από τα χέρια της διαβολικής θείας της.

Δεν υπάρχουν κινηματογραφικές εκπλήξεις εδώ, σε μια ταινία που στοχεύει προς τις νεαρότερες ηλικίες, μόνο ο απολαυστικός χαρακτήρας της αντάρτισσας γιαγιάς του Χάιμε όταν αυτός βγαίνει στην επιφάνεια για να σώσει την οικογένεια της από τους Γκρίνκο, και η σύνδεση της αφήγησης με κάποια πραγματικά γεγονότα: τα αμερικανικά εγκλήματα στην Λατινική Αμερική, της περιόδου που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν. Κομμουνιστικός δάκτυλος δηλαδή (lol).

Info: Blue Beetle. Περιπέτεια Φαντασίας. ΗΠΑ, Μεξικό, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Άνχελ Μανουέλ Σότο Πρωταγωνιστούν: Σόλο Μαριντουένια, Σούζαν Σαράντον, Αντριάνα Μπαράζα, Νταμιάν Αλκάσαρ, Ραούλ Μαξ Τρουχίγιο, Ελπίντια Καρίγιο, Μπρούνα Μαρκεζίνι, Μπελίσα Εσκομπέντο, Χάρβεϊ Γκιγιέν. Διανομή: Tanweer. 


Η ΖΟΥΓΚΛΟΠΑΡΕΑ 2: Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Όταν ένας μυστηριώδης Σούπερ Κακός καλύπτει τη ζούγκλα με έναν τοξικό ροζ αφρό που εκρήγνυται όταν έρθει σε επαφή με το νερό, το η Ζουγκλοπαρέα καλείται να σώσει την κατάσταση. Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχεται η περίοδος των βροχών, οπότε ο αγώνας είναι σε εξέλιξη! Οι ήρωές μας, μαζί με νέους συμμάχους, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο αναζητώντας ένα αντίδοτο. Από τις μακρινές περιοχές του Βορρά, μέχρι την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, θα ξεκινήσουν τη μεγαλύτερη αναζήτηση που έχουν κάνει ποτέ. Αυτή τη φορά, αντιμετωπίζουν έναν αντίπαλο πιο έξυπνο και πιο διαβολικό από όλους. Για τον Maurice και τους φίλους του, τα στοιχήματα δεν ήταν ποτέ υψηλότερα! Συνέχεια της προ εξαετίας πρώτης ταινίας που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες παιδιών και που θα παιχτεί μονάχα μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.

Info: Η Ζουγκλοπαρέα 2: Ο Γύρος του Κόσμου (Jungle Bunch 2). Ψηφιακά Κινούμενα Σχέδια. Γαλλία, 2023. Πρεμιέρα: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Λοράν Μπρι, Γιανίκ Μουλέν, Μπενουά Σομβίλ. Ακούγονται οι: Γιάννης Καραούλης, Πέτρος Κονόμου, Αρης Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου,  Μάριαν Κυπριανού, Μιχάλης Καζάκας, Θανάσης Δρακόπουλος. Διανομή: Spentzos Film. 


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Το 1940 στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία, η 5χρονη Πολέτ που βλέπει τους γονείς της να σκοτώνονται ενώ την κρατούν στην αγκαλιά τους για να την προστατεύσουν από έναν αεροπορικό βομβαρδισμό, βρίσκει καταφύγιο σε μια οικογένεια χωρικών και συνδέεται έντονα με τον 11χρονο γιό τους Μισέλ. Τα δυο παιδιά αντιδρούν με το δικό τους τρόπο στη ατμόσφαιρα του πολέμου κι επιδίδονται σε "απαγορευμένα παιχνίδια" που προκαλούν την αντίδραση των μεγάλων.

Αριστουργηματική δραματική ταινία του Ρενέ Κλεμάν από το 1952, η οποία βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του Φρανσουά Μπουαγιέ που ξεκίνησε σαν σενάριο για να γίνει βιβλίο λόγω της αδιαφορίας των παραγωγών να χρηματοδοτήσουν μια τόσο μακάβρια ιστορία. Η επιτυχία του βιβλίου στην Αμερική κίνησε την περιέργεια του Ρενέ Κλεμάν που ήταν ένας από τους κορυφαίους Γάλλους σκηνοθέτες της εποχής πριν από το Νέο Κύμα, που το προσάρμοσε με τους σεναριογράφους του, Πιερ Μποστ και Ζαν Οράνς.

Τα δυο παιδιά θα φτιάξουν ένα μικρό νεκροταφείο ζώων στον εγκαταλειμμένο νερόμυλο της περιοχής τον οποίο θα στολίσουν κλέβοντας σταυρούς από το τοπικό κοιμητήριο. Την ίδια στιγμή, η μεγάλη αδελφή του Μισέλ, ερωτοτροπεί με τον λιποτάκτη γιο του γείτονα με τον οποίο η οικογένεια έχει εχθρική σχέση, ενώ ο μεγάλος της αδελφός πεθαίνει χτυπημένος από ένα τρομοκρατημένο άλογο. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, άλλοτε δραματικά και άλλοτε με χιούμορ, ο Κλεμάν αποτυπώνει την επίδραση της νοσηρής ατμόσφαιρας του πολέμου στις παιδικές ψυχές, αλλά και την δύναμη του ανθρώπινου ενστίκτου που αναζητά τρόπους επιβίωσης μέσω της σωματικής έλξης που αψηφά εκκλησιαστικές ή ηθικές απαγορεύσεις.

Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών για τον γράφοντα και διαθέτει ένα φινάλε που μένει για πάντα στην μνήμη των θεατών. Χρυσός Λέοντας στην Βενετία το 1952 από τον Ρενέ Κλεμάν. Ειδικό Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 1952, πριν καν καθιερωθεί η ανάλογη κατηγορία. Αξέχαστες και οι ερμηνείες των δύο μικρών παιδιών, του Ζορζ Πουζουλί που αργότερα έπαιξε στο «Ασανσέρ για Δολοφόνους» και στις «Διαβολογυναίκες» και της Μπριζίτ Φοσέ (Ο Άνδρας που Αγαπούσε της Γυναίκες, Κουιντέτο, Σινεμά ο Παράδεισος), που στα 77 της χρόνια σήμερα, συνεχίζει ακόμη να δουλεύει.

Info: Απαγορευμένα Παιχνίδια (Jeux Interdits/Forbidden Games). Δραματική. Γαλλία, 1952. Επανέκδοση: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Ρενέ Κλεμάν. Παίζουν: Μπριζίτ Φοσέ, Ζορζ Πουζουλι, Λοράνς Μπαντί, Σουζάν Κουρτάλ, Ζακ Μαρέν. Διανομή: New Star. 


Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΧΑΛΥΒΔΙΝΗ ΨΥΧΗ: Σε μια πόλη της Νέας Αγγλίας, ο ηλικιωμένος Frank Skeffington, που κατάγεται από φτωχούς Ιρλανδούς μετανάστες, διεξάγει την πέμπτη και τελευταία πολιτική εκστρατεία του για δήμαρχος - μέχρι στιγμής είναι αήττητος - πριν υπηρετήσει την τελευταία του θητεία που οδηγεί σε συνταξιοδότηση από την πολιτική, περιτριγυρισμένος από την μακροχρόνια ομάδα εκστρατείας του.

Παρά το ποσοστό επιτυχίας του σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη του ιρλανδικού μεταναστευτικού πληθυσμού, ο Frank έχει και τους επικριτές του, όχι μόνο τους γαλαζοαίματους της πόλης, αλλά και εκείνους που τον βλέπουν να λειτουργεί κάτω από ένα δίκτυο διαπλοκής κάνοντας χάρες σε φίλους, χωρίς καμία από τις ενέργειές του να έχει ένα ιδιοτελές πολιτικό κίνητρο.

Και υπάρχουν και άλλοι, όπως ο γιος του Frank, Frank Skeffington, Jr., ο οποίος δεν δίνει δεκάρα για την πολιτική. Ο απολίτικος Adam Caulfield, αθλητικογράφος της εφημερίδας Morning News και ανιψιός του Frank, υποστηρίζει τον θείο του, ενώ η σύζυγος του Adam, Maeve Caulfield, έχει την ίδια εντύπωση για τον Frank με τον πλούσιο πατέρα της, Roger Sugrue, ο οποίος μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά της εργατικής τάξης με τον Φρανκ, που δεν είναι και η καλύτερη Το αφεντικό του Άνταμ, ο εκδότης της Morning News και αρχισυντάκτης Amos Force, που ήταν πάντα αντίθετος με τον Φρανκ, οργανώνει μια συντονισμένη εκστρατεία για όσους βρίσκονται στο αντίθετο στρατόπεδο, ώστε να συσπειρωθούν γύρω από τον ισχυρότερο αντίπαλό του, τον πολιτικό νεοφώτιστο Kevin McCluskey, παρά την απειρία του.

Καθώς βλέπει τους καιρούς να αλλάζουν σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πολιτικών εκστρατειών που πλέον καλύπτονται με την χρήση περισσότερων ηλεκτρονικών μέσων, όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ο Frank φέρνει τον Adam ως παρατηρητή δημοσιογράφο της εκστρατείας του, για να καταγράψει αυτήν που θεωρεί ως την τελευταία του επικράτηση.

Κλασική ταινία του Τζον Φορντ που θα παιχτεί την Παρασκευή 6/10 στις 20:00 στον Σύλλογο Ελλήνων Αιθιοπίας (Λουίζης Ριανκούρ 42-44, 11523 Αθήνα, πλησίον Μετρό Πανόρμου), με αφορμή τις περιφερειακές & δημοτικές εκλογές.

Info: Ο Γίγαντας με τη Χαλύβδινη Ψυχή (The Last Hurrah). Δραματική. ΗΠΑ, 1958. Ειδική Προβολή: Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Τζον Φορντ. Παίζουν: Σπένσερ Τρέισι, Τζέφρι Χάντερ, Νταιάν Φόστερ. Τηλ. επικοινωνίας: Μάριος Π. Παπαγεωργίου 6945749113 - Λευτέρης Μυριαλλής (Σ.Ε.Α.) 6944252643. Ενίσχυση: 5 Ευρώ. 
εμφάνιση σχολίων