0
1
σχόλια
598
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Οι εθελοντές, οι πολίτες που μας βοηθούν, αυτοί είναι η μόνη μας ελπίδα λένε οι κάτοικοι. Θεσσαλία, ώρα μηδέν» 
 
DOCTV.GR
25 Σεπτεμβρίου 2023
Οι Θεσσαλοί δεν δηλώνουν μόνοι, είναι μόνοι τους. Ο κύριος Γιώργος Βήχος στα μνημόνια περιέθαλψε και χάρισε ζωή σε απελπισμένους πολίτες με το κοινωνικό Μητροπολιτικό ιατρείο του, βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με εθελοντές γιατρούς εκεί, στους οποίους στέλνει φάρμακα, πάντα απευθείας. Μας ενημερώνει λοιπόν ότι χρειάζονται φάρμακα, αντικουνουπικά (!) αλλά και ψυχολόγους, επειγόντως.

Αλλά από την «πολιτεία» όχι μόνο δεν έχει δημιουργηθεί επίσημη πλατφόρμα καταγραφής αναγκών, ούτε ψυγείο δεν τους έχουν βρει για ειδικά φάρμακα (που λαμβάνουν από δωρεές!).

Τα κανάλια δείχνουν τα νέα τους σίριαλ και η είδηση Θεσσαλία έχει ήδη πέσει πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες των δημοφιλέστερων ΜΜΕ. Αντιθέτως οι εθελοντές, και μόνον οι εθελοντές είναι παρόντες. Ο χειμώνας, έρχεται ας μην τους ξεχάσουμε

Η ανάρτηση του κύριου Βήχα, (Καρδιολόγος, πρωτοστάτης του Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού – ΜΚΙΕ: «Κατά την διάρκεια αποστολής η οποία ήταν καθαρά προσωπική πρωτοβουλία, επισκεφτήκαμε τα χωριά Παλαμάς, Κοσκινάς, Βλοχός και Φαρκαδόνα. Προσπαθήσαμε να δώσουμε όλη την βοήθεια που μεταφέραμε κατ΄ευθείαν στην πηγή των αναγκών. Τα φάρμακα σε ιατρικές δομές και όλα τα υπόλοιπα, αντισηπτικά, πάνες για παιδιά και για ενήλικες, οινόπνευμα, μάσκες, αντικουνουπικά κλπ στα χέρια των κατοίκων αυτών των χωριών.

Από την συζήτηση με όσους κατοίκους μιλήσαμε αυτό που κυριαρχούσε ήταν μια κραυγή εγκατάλειψης από όλες τις μορφές της πολιτείας, κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους. Πράγματι στα χωριά που πήγαμε δεν είδαμε ούτε έναν από την πολιτεία. Και αναφέρομαι σε χωριά με τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στο θέμα της καθαριότητας σπιτιών και δρόμων αλλά και σε ότι αφορά την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. Αντίθετα είδαμε πολλούς εθελοντές, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι βοηθούσαν τους κατοίκους στο τιτάνιο έργο του καθαρισμού των σπιτιών. Είναι πολύ συγκινητικό αλλά και ελπιδοφόρο ταυτόχρονα να βλέπεις νέα παιδιά με γαλότσες και φόρμες βουτηγμένα στη λάσπη, με χαμογελαστά πρόσωπα να βοηθούν αγόγγυστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Οι εθελοντές, οι πολίτες που μας βοηθούν, αυτοί είναι η μόνη μας ελπίδα έλεγαν οι κάτοικοι.

Δεν υπάρχει ένα συντονιστικό κέντρο το οποίο θα καταγράφει τις ανάγκες, θα συγκεντρώνει την βοήθεια, την στοχευμένη βοήθεια σύμφωνα με την καταγραφή των αναγκών που θα έχει προηγηθεί και θα την μεταφέρει εκεί που την έχουν ανάγκη. Η έλλειψη αυτού του συντονισμού έχει σαν αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται είδη σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πρέπει, ή και είδη που δεν χρειάζονται.

Σε ότι αφορά τα χωριά που επισκεφτήκαμε, τις περισσότερες καταστροφές τις είδαμε στον Βλοχό, το χωριό δεν είναι κατοικήσιμο, οι κάτοικοι έχουν διασκορπιστεί όπου μπορούσε ο καθένας και στην Φαρκαδόνα, ένα μεγάλο χωριό που φαίνεται σαν να έχει βομβαρδιστεί. Στον Κοσκινά υπάρχει άμεση απειλή της δημόσιας υγείας από ένα χοιροστάσιο της περιοχής μέσα στο οποίο βρίσκονται 5.000 ίσως και παραπάνω νεκροί χοίροι. Η δυσοσμία στην περιοχή είναι αφόρητη. Οι κάτοικοι εχθές μπροστά μας ζητούσαν επιτακτικά από τον Δήμαρχο Παλαμά να απομακρυνθούν αυτά τα νεκρά ζώα. Κλιμάκια του στρατού δεν είδαμε πουθενά. Επίσης είδαμε νεκρά πρόβατα στα χωράφια δίπλα στον δρόμο.

Προσπαθώντας να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη από εθελοντικές ιατρικές ομάδες, αυτό που διαπιστώναμε σε κάθε μας βήμα ήταν η άμεση ανάγκη ψυχολογικής στήριξης του πληθυσμού. Όταν ρώτησα έναν κάτοικο εάν η πολιτεία έχει στείλει ψυχολόγους με κοίταξε με ένα βλέμμα γεμάτο απόγνωση και απελπισία.

Σε όσους θέλουν να στείλουν βοήθεια θα ήταν χρήσιμο να ενημερώνονται για τις ανάγκες που υπάρχουν και να φροντίζουν να τις δίνουν κατ΄ευθείαν εκεί που τις χρειάζονται. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν ουσιαστικά.

Αυτή την στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη για γαλότσες, φόρμες εργασίας, καθαριστικά, κουβάδες και ότι χρειάζεται για να καθαριστούν τα σπίτια. Επίσης παπλώματα χρειάζονται στο χωριό Γριζάνο για τους κατοίκους που ζουν στις σκηνές.


 
εμφάνιση σχολίων