0
4
σχόλια
390
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
ΠΑΚΟΕ: Σε ποιο κεντρικό σταθμό έγιναν οι επικίνδυνες μετρήσεις
 
DOCTV.GR | UNSHPLASH
19 Σεπτεμβρίου 2023
Με μία χαρακτηριστική ανακοίνωση το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία στην πρωτεύουσα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο αέρας είναι βεβαρυμμένος και οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων υδρογονανθράκων ξεπερνούν τα όρια, ενώ η κατάσταση στο μετρό είναι ακόμα χειρότερη.

Το ΠΑΚΟΕ δημοσιεύει τα στοιχεία από τις μετρήσεις που έγιναν στον σταθμό του μετρό Πανόρμου την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά από την πρωινή, καταρρακτώδη βροχή. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση μετρήθηκαν οι τιμές των συγκεντρώσεων της φορμαλδεΰδης και των πτητικών οργανικών ενώσεων VOC σε τρία σημεία. Στην πλατεία Πανόρμου, στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στις αποβάθρες.

Οι σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα είναι υπεύθυνες για έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως.

Από τις μετρήσεις φαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις των πτητικών οργανικών ενώσεων VOC βρίσκονται στα όρια στην πλατεία και στα εκδοτήρια, ενώ είναι πάνω από τα όρια στις αποβάθρες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μετρήσεις της συγκέντρωσης της φορμαλδεΰδης σε όλα τα σημεία αλλά κυρίως στις αποβάθρες ξεπερνούν σε υπερβολικό βαθμό το όριο.

Το επιτρεπόμενο όριο είναι στα 0,2mg ενώ στις αποβάθρες φτάνει μέχρι και τα 0,17mg και στις μετρήσεις συγκέντρωσης TVOC στις αποβάθρες υπερβαίνει το όριο.

Στους πίνακες καταγράφεται η μέγιστη και η ελάχιστη τιμή φορμαλδεΰδης στις 6/9 σε πλατεία, αποβάθρες και εκδοτήρια όπου φαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπερέβησαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Σοβαρό υγειονομικό ζήτημα για τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ. Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το ΠΑΚΟΕ εδώ και χρόνια ότι υπάρχει σοβαρό υγειονομικό ζήτημα για τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ οι οποίοι στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάσιμων ασθενειών σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αφού η ποιότητα του αέρα είναι επιβαρυμένη, ενώ κάνει λόγο για διαρκές έγκλημα.

Μάλιστα καταγγέλλει ότι η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στη διοίκηση της εταιρείας του Μετρό καθώς έχει ενημερωθεί πολλάκις αλλά αδιαφορεί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

«Η αδιαφορία αυτή είναι σκανδαλώδης και αποδείχτηκε από την αποκάλυψη ότι οι γραμμές του Μετρό της Αθήνας 2 και 3, που λειτουργούν από το 2000 και εξυπηρετούν καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες, στερούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαπιστώθηκε αφού έγινε η δημοπράτηση της επέκτασης της Γραμμής 2 (Ελληνικό-Ανθούπολη) προς το Ίλιον» αναφέρει το ΠΑΚΟΕ και χωρίς περιστροφές προσθέτει: «Να το πούμε ωμά μήπως και το καταλάβετε: Στο Μετρό εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν Καρκίνο».


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο alfavita
εμφάνιση σχολίων