0
1
σχόλια
317
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
4 Σεπτεμβρίου 2023
Στα πλαίσια της έκθεσης - συνοδεία προβολών και συζητήσεων - Τέχνη & Συμπερίληψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρομάντσο της οδού Αναξαγόρα 3, στις 10 του περασμένου Μαΐου, έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ των φωτογράφων Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι, «Δηκεοσίνη», που θα συμμετέχει και στο επερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ 7 περίπου λεπτών, στο οποίο ο πατέρας του Νίκου Σαμπάνη, εξιστορεί όσα συνέβησαν εκείνο το ξημέρωμα, όσα ακολούθησαν και όσα εύχεται να συμβούν από εκείνη τη στιγμή και μετά, καθώς το φιλμ γυρίστηκε την περίοδο που οι 7 κατηγορούμενοι αστυνομικοί ήταν σε δίκη. Την αφήγηση του πατέρα, πλαισιώνουν εικόνες από τη ζωή στον καταυλισμό, η επίσκεψη της οικογένειας στο νεκροταφείο και μια τελετή μνημόσυνου στο πατρικό σπίτι. Είναι μια παραγωγή του "Εργαστηρίου βίντεο και Αφήγησης Ιστοριών" που διοργανώθηκε από τον Καρπό (Karpos) και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

Οι δύο δημιουργοί αναφέρουν: "Η έντονη αστυνομική βία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη δολοφονία των Ρομά Σαμπάνη και Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά, οδήγησε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Δηκεοσίνη»".

Σημειώνεται πως οι φωτογράφοι Νικήτας Σιφονιός και Άγγελος Μπαράι, έχοντας καλύψει ανθρωπιστικές κρίσεις και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και με τα προσωπικά τους φωτογραφικά έργα που αφορούν τη μειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα, "αποφάσισαν να καταγράψουν το πένθος της οικογένειας Σαμπάνη χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα".

"Αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί το αποτέλεσμα μιας βαθύτερης έρευνας. Στο σημείο αυτό, θέλει να δώσει τη φωνή στην οικογένεια, για να περιγράψει το τι συνέβη την ημέρα της δολοφονίας και να αναδείξει πώς βιώνουν το πένθος, τη μνήμη και τον αγώνα για δικαίωση εκείνοι που έμειναν πίσω. Αυτή τη φορά, η «Δηκεοσίνη» επιλέγει να εστιάσει στο οικείο περιβάλλον τους, στον καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο".


Info: Δηκεοσίνη (Justice). Ελλάδα, 2023. Των: Νικήτα Σιφονιού - Άγγελου Μπαράι. Θα συμμετέχει στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, 2023. 
εμφάνιση σχολίων