0
4
σχόλια
362
λέξεις
CULTURE
Το «Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά» είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ στην Κόνιτσα για την μουσική κουλτούρα των Νοτίων Βαλκανίων: αυτοσχεδιασμοί και εθνογραφικό σινεμά συναντιούνται
 
DOCTV.GR
25 Μαΐου 2023
Η Στέγη ταξιδεύει στην Κόνιτσα μαζί με τον παραγωγό και συγγραφέα Christopher King. Το μουσικό τριήμερο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Κόνιτσα, στο σπίτι της Χάμκως –της μητέρας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, υπό την επιμέλεια του βραβευμένου με Grammy παραγωγού, από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου και με ελεύθερη είσοδο.

Ο King έγινε γνωστός στην Ελλάδα με το βιβλίο του «Ηπειρώτικο μοιρολόι» (εκδ. ΔΩΜΑ). Είναι ένας σπουδαίος εθνομουσικολόγος, παραγωγός και πρεσβευτής της παραδοσιακής μουσικής που οραματίζεται ένα δημόσιο πρόγραμμα που θα φωτίσει τις γνώσεις μας για τους μουσικούς πολιτισμούς κατά μήκος των βόρειων ελληνικών συνόρων. Πιστεύει ότι η μουσική δεν είναι στατική και ομοιογενής αλλά ένα σύνθετο ανθρώπινο φαινόμενο χωρίς σύνορα και πως μέσα από τον φακό της μουσικής μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα ο πολιτισμός και η ιστορία.
 

Μέσα από τον φακό της μουσικής μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα ο πολιτισμός και η ιστορία                  

Δίσκοι γραμμοφώνου 78 στροφών με δημοτικά τραγούδια από τη συλλογή του Christopher King, μουσικοί και χορευτές από τις δύο πλευρές των βόρειων ελληνικών συνόρων, σπάνιες προβολές ταινιών του John Cohen και των αδερφών Μανάκια, αυτά είναι μερικά από τα highlights που ανακοινώνει το φεστιβάλ.

Νότια Αλβανία, βόρεια Ελλάδα, Ισοκράτισσες, βιολιστικά ηπειρώτικα ντουέτα με τους Κώστα Καραπάνο και Aurel Qirjo, ελληνικό χιπ χοπ και τραπ με samples, Νέγρος του Μοριά και Odydoze, κλαρίνο, ακορντεόν, ντέφι και τραγούδι, αστική μουσική και παραδοσιακή μουσική των χωριών της Βόρειας Μακεδονίας με το Bajsa Arifovska Folk Group, παραδοσιακή χορευτική μουσική από τη Θράκη με την Εβρίτικη Ζυγιά.

Το τριήμερο «Γιατί ‘ναι μαύρα τα βουνά» συστήνεται ως μια πνευματική εμπειρία που δεν θυμίζει σε τίποτα παραδοσιακό πανηγύρι. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων βραδιών (Παρασκευή και Σάββατο), θα προβληθεί ταινία σχετική τόσο με την περιοχή όσο και με τη μουσική της.

«Το φεστιβάλ διερευνά το πώς οι μουσικές παραδόσεις εξελίχθηκαν, άλλαξαν, απορροφήθηκαν και εκδηλώθηκαν στον 21ο αιώνα.» λέει ο Christopher King.


Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά;: Παρασκευή 9 έως Κυριακή 11 Ιουνίου, 20:30-23:30, Κόνιτσα (Σπίτι της Χάμκως), Είσοδος ελεύθερη

 
Διαβάστε επίσης:
Στο Big Bang δεν υπάρχουν «μη»!
«Σαν τους πίνακες του Ρόθκο»
εμφάνιση σχολίων