0
1
σχόλια
1257
λέξεις
ΖΗΝ
Μονστέρα, εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπημένη!
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
10 Μαΐου 2023
Ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που διαθέτουν χαρακτηριστικές εσοχές και την κάνουν να ξεχωρίζει. Η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και σχηματίζει μόνο λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Κάθε φύλλο μονστέρας μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το μισό μέτρο.

Τα νεαρά φυτά μονστέρας έχουν αρχικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, δημιουργεί μεγαλύτερα φύλλα με τις χαρακτηριστικές σχισμές. Με καταγωγή από το Μεξικό, στα τροπικά δάση που αποτελούν το φυσικό της περιβάλλον η μοντέρα ξεπερνάει σε ανάπτυξη τα 10 μέτρα, ενώ όταν τη φυτεύουμε σε γλάστρα φτάνει σε ύψος 2-3 μέτρων. Λόγω της εύκολης προσαρμογής της σε διαφορετικά περιβάλλοντα, η μονστέρα μπορεί με ελάχιστη φροντίδα να αναπτυχθεί σε ένα εντυπωσιακό φυτό στο σαλόνι μας.

Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με μεγάλα φύλλα που αποπνέει μία αίσθηση κύρους και πολυτέλειας, γι΄αυτό τη συναντάμε συχνά στα φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. H μονστέρα ανήκει στην ίδια οικογένεια και με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζουν για το γυαλιστερό φύλλωμα τους όπως το ανθούριο, το σπαθίφυλλο και ο πόθος. Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της μονστέρας, ώστε να απολαύσουμε το καταπράσινο φύλλωμα της και να δώσουμε ένα εξωτικό χρώμα στο χώρου του σπιτιού και του γραφείου.

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη μονστέρας; Υπάρχουν πολλά είδη μονστέρας, ωστόσο τρία είναι αυτά που ξεχωρίζουν και συναντάμε συχνότερα.

– Μονστέρα deliciosa (Monstera deliciosa): Η πιο διάσημη μονστέρα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε. Διαθέτει μεγάλα φύλλα που ξεχωρίζουν με τις χαρακτηριστικές σχισμές και το έντονο σκούρο πράσινο χρώμα.
– Μονστέρα Monkey Mask (Monstera adansonii): Γνωστή και ως Monkey Leaf, η μονστέρα adansonii είναι μικρότερη σε μέγεθος, ωστόσο διαθέτει μεγαλύτερες εσοχές σε οβάλ σχήμα που ξεκινούν από το κέντρο του φύλλου και απλώνονται μέχρι την άκρη.
– Μίνι μονστέρα (Monstera minima): Η μίνι μονστέρα έχει βοτανική ονομασία Rhapidophora tetrasperma. Αν και δεν πρόκειται για πραγματική μονστέρα, ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών, έχει πλάγια ανάπτυξη και εμφανίζει σχισμές στα φύλλα νωρίτερα από τις μονστέρες.

Μία παραλλαγή που συναντάμε είναι οι ποικιλίες variegata που διαθέτουν λευκούς χρωματισμούς σα να έχει πέσει μπογιά πάνω στο πράσινο φύλλωμα της μονστέρας. Οι ποικιλίες variegata είναι πιο σπάνιες και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε φως σε σχέση με τις κοινές ποικιλίες μονστέρας.

2. Tι θέση επιλέγουμε για τη μονστέρα μέσα στο σπίτι; Η μονστέρα αντέχει σε λιγότερο φωτεινά σημεία του σπιτιού μας, ωστόσο όταν της δώσουμε πλούσιο φως παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλώνει πιο γρήγορα.

Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο που χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της. Η μονστέρα ευδοκιμεί σε εύρος θερμοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλο. Φροντίζουμε να προφυλάσσουμε τη μονστέρα και την τοποθετούμε μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα, από κλιματιστικά, καλοριφέρ και τζάκι.

3. Πώς φυτεύουμε σε γλάστρα την μονστέρα; Το φυτό της μονστέρας, λόγω της πλευρικής ανάπτυξης και των μεγάλων φύλλων της, χρειάζεται μεγάλες γλάστρες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών ώστε να έχει καλή ισορροπία και σταθερότητα. Η γλάστρα είναι απαραίτητο να διαθέτει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ενώ συμπληρωματικά τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τις γλάστρες της μονστέρας, με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για καλύτερη ανάπτυξη και αερισμό της ρίζας του φυτού. Η μονστέρα έχει μία τάση να σκαρφαλώνει, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε συνήθως κάποια στήριξη από κοκοφοίνικα ή με βρύα για να ακουμπήσουν οι ρίζες και να στηριχθεί καλύτερα το φυτό. Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, συνήθως μετά από 2-3 χρόνια, είναι σημαντικό να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο και να αποφύγουμε προβλήματα στις ρίζες και τα φύλλα.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η μονστέρα; Η μονστέρα είναι αρκετά ανθεκτική και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ενδεικτικά, ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ την περίοδο του χειμώνα αρκεί ένα πότισμα κάθε 2 εβδομάδες. Πριν ποτίσουμε, ελέγχουμε ότι το χώμα στη γλάστρα έχει στεγνώσει. Αν ποτίζουμε πιο συχνά τη μονστέρα υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί της λόγω υπερβολικής υγρασίας και να καταστραφεί το φυτό μας.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη μονστέρα; H μονστέρα είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτικά λίπασμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και καταπράσινα φύλλα. Προσθέτουμε στην μονστέρα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να διατηρήσουμε ζωντανά χρώματα στο φύλλωμά της και να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο.

6. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν τη μονστέρα; Αν και η μονστέρα δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθεί από βαμβακάδα, μελίγκρα και θρίπα. Για την προστασία της μονστέρας, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα της μονστέρα μία φορά το μήνα, με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουτάλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα της γλάστρας, η μονστέρα μπορεί να εμφανίσει μυκητολογική ασθένεια που σαπίζει τη ρίζα και προκαλεί σταδιακά μάρανση του φυτού.

7. Χρειάζεται κλάδεμα η μονστέρα; Η μονστέρα μπορεί να χρειαστεί κλάδεμα για να ελέγξουμε το σχήμα της αφαιρώντας βλαστούς από τη βάση που φεύγουν πολύ ψηλά ή πολύ πλάγια. Η πιο κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη μονστέρα είναι μέσα στην άνοιξη και μέσα στο φθινόπωρο. Με το κλάδεμα της μονστέρας, αφαιρούμε από τη βάση τους βλαστούς με κιτρινισμένα ή μαυρισμένα φύλλα για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της ενώ παράλληλα τη βοηθάμε να έχει καλύτερο αερισμό.

8. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η μονστέρα; Η μονστέρα αγαπάει την ατμοσφαιρική υγρασία και καλό είναι να διαβρέχουμε το φύλλωμα της την περίοδο του καλοκαιριού με απεσταγμένο νερό τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα προκειμένου να αποφύγουμε ξηράνσεις ή κιτρινίσματα στις άκρες του φυλλώματος. Επίσης, με ένα βρεγμένο πανάκι, μία φορά το μήνα, καθαρίζουμε τα φύλλα της από τη σκόνη του δωματίου για να έχει καλύτερη εμφάνιση και να είναι πιο υγιής.

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της μονστέρας; Το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας της μονστέρας είναι η μία από τις βασικές αιτίες που μπορεί να εμφανίσει κίτρινα φύλλα. Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, ο κακός αερισμός των σπιτιών σε συνδυασμό με τη χρήση θέρμανσης ή αφυγραντήρα που μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν κιτρινίσματα στα φύλλα της μονστέρας.

10. Γιατί εμφανίζονται μαύρες κηλίδες στα φύλλα της μονστέρας; Η μονστέρα μπορεί να εμφανίσει χαρακτηριστικές καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα όταν έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα τις ζεστές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

11. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μονστέρας; Η μονστέρα πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, δηλαδή κόβοντας τμήματα βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών που προέρχονται από βλαστούς της βάσης του φυτού. Τοποθετούμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου για να ριζώσουν και να τα μεταφυτεύσουμε μετά από λίγες εβδομάδες στον οριστική τους θέση. Μία εύκολη παραλλαγή της μεθόδου πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, είναι να τοποθετήσουμε τα τμήματα βλαστού σε νερό και όταν βγάλουν ρίζες, να γίνει η μεταφύτευση τους σε γλάστρες απ’ όπου θα προκύψουν τα καινούρια φυτά.

12. Κι ένα μυστικό για τη μονστέρα. Στο φυσικό της περιβάλλον, η μονστέρα μετά από κάποια χρόνια ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού. Ονομάζεται μονστέρα η νόστιμη (Monstera deliciosa), καθώς ο καρπός όταν ωριμάσει τρώγεται και διαθέτει μοναδική γεύση με ένα χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει κάτι μεταξύ μπανάνας και ανανά!

Via mistikakipou

 
Διαβάστε επίσης:
8 μυστικά για καλλιέργεια λεμονιάς
10 λαχανικά που καλλιεργούνται σπίτι με ότι έχουμε
Κοκοφοίνικας σε γλάστρα


 
εμφάνιση σχολίων