0
2
σχόλια
290
λέξεις
VISUALISM
Το πρώτο μόνιμο υπαίθριο έργο τέχνης του Olafur Eliasson στην Αγγλία, «βυθίζεται»...
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
10 Μαρτίου 2023
Το κολοσσιαίο έργο τέχνης του Olafur Eliasson προσκαλεί τους θεατές σε ένα παιχνίδι με φως, αντανάκλαση και μια ερώτηση για την αντίληψη του χώρου. Ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος τέχνης για το Copeland με το όνομα «Deep Time: Commissions for the Lake District Coast», αυτή η τεράστια εγκατάσταση γίνεται από τον Δανό-Ισλανδό καλλιτέχνη σε συνεργασία με τον Βρετανό συγγραφέα Robert Macfarlane.
 

Δύο φορές την ημέρα, κατά την παλίρροια, μέρος του έργου βυθίζεται          

Θα είναι το πρώτο μόνιμο υπαίθριο έργο τέχνης του Eliasson στην Αγγλία. Μια πλατφόρμα παρατήρησης με προσωρινή ονομασία «Ο προορισμός σας για το φως της ημέρας» αντανακλά την παλίρροια, τον ήλιο, το φεγγάρι και τον ουρανό. Μετά από πολλές εξερευνητικές επισκέψεις, ο Olafur Eliasson και ο μυθιστοριογράφος Robert Macfarlane κατέληξαν σε ένα σχέδιο όπου η φύση και η αρχιτεκτονική συνεργάζονταν ιδανικά.

Το έργο είναι ορατό ανάλογα με τον καιρό. Όταν η παλίρροια είναι υψηλή, η πισίνα κρύβεται μέσα στη θάλασσα, ενώ όταν είναι χαμηλή, η λεκάνη λειτουργεί ως λαμπερός καθρέφτης, και έτσι οι θεατές μπορούν να πιάσουν γραφικές αντανακλάσεις του ήλιου, της σελήνης και του ουρανού σε όλες τις μορφές του. Δύο φορές την ημέρα, κατά την παλίρροια, η πισίνα βυθίζεται εντελώς. Μαζί με την ελλειπτική πισίνα, μια πλατφόρμα προβολής θα προσφέρει στους επισκέπτες θέα.

Το «Deep Time: Commissions for the Lake District Coast» είναι ένα νέο πρόγραμμα δημόσιας τέχνης που αναπτύχθηκε για την ακτογραμμή της West Cumbria στη βορειοδυτική Αγγλία. Ξεκινώντας το καλοκαίρι του 2023, επικεντρώνεται σε μια ακτογραμμή μήκους 60 χιλιομέτρων στον δήμο Copeland, μέρος της οποίας βρίσκεται εντός του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Lake District.