1
1
σχόλια
662
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
DOCTV.GR
22 Φεβρουαρίου 2023
BLACK HISTORY MONTH: Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τη Moovie Reel και το «Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους» παρουσιάζουν την κλασική ταινία του Ντάνιελ Πέτρι με τον Σίντνεϊ Πουατιέ «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο» (1961) την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (7 μ.μ). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με αφορμή τον «Μήνα μαύρης ιστορίας» (Black History Month) και θα την προλογίσει ο Jerome Kaluta.

Ο «Μήνας μαύρης ιστορίας» είναι μια ετήσια εκδήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την υπενθύμηση των σημαντικών ανθρώπων και γεγονότων στην ιστορία της αφρικανικής διασποράς. Έχει τις ρίζες της το 1926 όταν ο ιστορικός Κάρτερ Γ. Γούντσον μαζί με την Ένωση Μελετών για τον βίο και την ιστορία των νέγρων, αποφάσισαν να κηρύξουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως «Negro History Week». Με τα χρόνια και τους αγώνες για ίσα δικαιώματα, ειδικά τις δεκαετίες του ’60 και ’70, αναγνωρίστηκε όλος ο Φεβρουάριος ως μήνας για την ιστορίας των μαύρων. Σήμερα, ο «Μήνας μαύρης ιστορίας», αγκαλιάζει όλες τις κοινότητες των μαύρων σε ολόκληρο τον κόσμο στον κοινό αγώνα κατά του ρατσισμού.

Στο Σικάγο του 1960 μια οικογένεια Αφροαμερικανών ζει στριμωγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα. Ελπίδα για όλους φαίνεται να είναι μια επιταγή 10.000 δολαρίων που πρόκειται να εισπράξουν από ασφαλιστική εταιρεία. 'Όμως, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για τα διαφορετικά όνειρα που κάνει ο καθένας τους σχετικά με το μέλλον. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο παίχτηκε στο Μπροντγουέι. Οι πρωταγωνιστές, Σίντνεϊ Πουατιέ και Κλόντια ΜακΝιλ, προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία τους. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, επειδή ήταν «πολιτισμικά, ιστορικά, και αισθητικά σημαντική".

Info: Ένα Σταφύλι στον Ήλιο (A Raising in the Sun). Δραματική. ΗΠΑ, 1961. Ειδική Προβολή στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, στις 19.00. Ελεύθερη Είσοδος.


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ: Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, διοργανώνουν προβολή ντοκιμαντέρ για το Ιράν, παρουσία των Ιρανών δημιουργών τους Talayeh & Taravat Atlasi, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, 20:00 στο Studio new star art cinema (Σταυροπούλου 33, Αθήνα), με Ελεύθερη Είσοδο

Οι προβολές, και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με τις σκηνοθέτριες, με παρεμβάσεις από τη Διεθνή Αμνηστία, από τη Μαρία Κομνηνού –πρόεδρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας ΕΚΠΑ–, καθώς και από καλλιτέχνιδες, έχουν στόχο να αναδείξουν τις επικρατούσες συνθήκες ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, αλλά και τους αγώνες των ανθρώπων για δικαιοσύνη και ελευθερία: αγώνες που εντάθηκαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa (Zhina) Amini ενώ βρισκόταν υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 και που συνεχίζονται παρά τη φονική καταστολή από τις αρχές.

UNCOLORED MARRIAGE:Ένα νεαρό ζευγάρι από το Ιράν δεν μπορεί να ζήσει μαζί – συναντιέται μόνο για λίγες ώρες, σε ασυνήθιστα μέρη. Η κοπέλα δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση. Η ταινία προσεγγίζει ένα βαθύ κοινωνικό ζήτημα που μοιράζεται σήμερα η πλειονότητα των νέων στη σύγχρονη ιρανική κοινωνία. 
«Η βασική ανάγκη των νεαρών ζευγαριών να έχουν μια σχέση πριν από το γάμο περιορίζεται πολύ στο Ιράν. Πέρα από τα ανθρώπινα δικαιώματα που στερούνται, στερούνται και την εμπειρία του έρωτα», λένε οι δημιουργοί. Σκηνοθεσία: Talayeh Atlasi |Σενάριο, παραγωγή: Taravat Atlasi, Talayeh Atlasi. Σε συνεργασία με ΑΤΛΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, Ιράν, Ελλάδα 2022.

Boutique 14: Η ταινία καταδεικνύει το περίπλοκο ζήτημα της ιδιοκτησίας ⎼ένα από τα πολλά⎼ για τη σύγχρονη ιρανική κοινωνία. Ο νόμος του 1978 παραμένει άκαμπτος εδώ και 45 χρόνια, ταλαιπωρώντας δικηγόρους, δικαστές και πολίτες. 
«Καθώς η οικογένειά μας είχε το ίδιο θέμα, καταλάβαμε ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα και ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα χωρίς να το γνωρίζουν. Κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δικαστήριο, ήρθαμε σε επαφή με πάνω από 100 υποθέσεις και συνειδητοποιήσαμε ότι πολλοί δικαστές και δικηγόροι δυσκολεύονται να βρουν λύσεις. Αυτό μας έκανε πιο αποφασισμένες να γυρίσουμε την ταινία», σημειώνουν οι δημιουργοί. Σκηνοθεσία, παραγωγή: Talayeh Atlasi | Έρευνα, σενάριο: Taravat Atlasi, Talayeh Atlasi, Παραγωγή του Documentary and Experimental Film Center, Προβολή ΑΤΛΑΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, Ιράν, Ελλάδα 2022.

Info: Uncolored Marriage & Boutique 14. Πέμπτη, 23/02 στις 20.00, στο Studio new star art cinema (Σταυροπούλου 33, Αθήνα), με Ελεύθερη Είσοδο.
εμφάνιση σχολίων