0
1
σχόλια
296
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
«The Cars We Drove Into Capitalism» από το mέta στον Μικρόκοσμο. Με ελεύθερη είσοδο.
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χ. ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ | THE CARS WE DROVE INTO CAPITALISM
9 Φεβρουαρίου 2023
Το mέta, Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού με σταθερή την επιδίωξή του για διασταύρωση της γλώσσας της τέχνης και του πολιτικού επιχειρήματος, συνεχίζει μια σειρά προβολών στον πολυχώρο Μικρόκοσμο.

Στις 13 Φεβρουαρίου παρουσιάζει για μια και μοναδική ειδική προβολή στην Ελλάδα την ταινία των Boris Missirkov και Georgi Bogdanov «The Cars We Drove Into Capitalism». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας. 

Για την ταινία: Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σχεδόν κάθε οικογένεια στο Ανατολικό Μπλοκ εκτιμούσε ιδιαίτερα την απόκτηση αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσεως που περίμενε τόσο καιρό, και το συντηρούσε άψογα. Αυτή η ταινία εξετάζει τη συναρπαστική ιστορία των σοσιαλιστικών αυτοκινήτων με βάση επιλεγμένες μαρτυρίες που απεικονίζουν τα γεγονότα και τις δυσκολίες της εποχής με μια δόση χιούμορ. Το αυτοκίνητο θεωρείτο επίσης μέσο για την επίτευξη ενός σκοπού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό ταξικό εχθρό. Για τις περισσότερες κομμουνιστικές χώρες, το αυτοκίνητο αποτελούσε όργανο προπαγάνδας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για να συμβολίζει την τεχνολογική πρόοδο και την ισότητα, αν όχι την ανωτερότητα του συστήματός τους. Ακόμη και δυτικές οικογένειες ήταν γνωστό ότι οδηγούσαν ένα Lada, Wartburg, Moskvitch, Trabant, Skoda ή Zaz.

Συναντάμε μια νεαρή γυναίκα που εμπνεύστηκε από τα μοντέλα pin-up, ένα ζευγάρι που οδήγησε το αυτοκίνητό του προς την ελευθερία στη Δυτική Γερμανία, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, έναν πρώην πρωταθλητή αγώνων και φανατικό αυτοκινητιστή που μετέτρεψε το παλιό του καρότσι σε πολυτελές όχημα, και πολλούς άλλους. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι που εστιάζει την προσοχή στους ήρωές του – άνθρωπο και μηχανή.

Info: The Cars that Drove into Capitalism. Κοινωνικό Ντοκιμαντέρ. 2021, Ειδική Προβολή στον Μικρόκοσμο (Λ. Συγγρού 106, Αθήνα 11741), στις 13 Φεβρουαρίου, Ωρα 20.00 Σκηνοθεσία: Μπόρις Μίρσικοφ & Γκιόργκι Μπογκντάνοφ. Είσοδος Δωρεάν.
εμφάνιση σχολίων