0
1
σχόλια
323
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
«Κάθε φορά που πολιτικοί ή «υψηλόβαθμοι» του επιχειρηματικού κόσμου εμπλέκονται σε σκάνδαλα, η ποινική δικαιοσύνη δυσκολεύεται εμφανώς να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις με την απαραίτητη επιμέλεια και αποτελεσματικότητα, για να μη μιλήσουμε για επιβολή ποινών» Γερμανικός Τύπος κατά Ντογιάκου, ελληνικής δικαιοσύνης και διαφθοράς
 
PRESS | WIKI COMMONS
5 Ιανουαρίου 2023
Δριμεία κριτική ασκεί η Βερολινέζικη Τageszeitung (ΤΑΖ) σχετικά με την απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα, τις πελατειακές σχέσεις, την διαφθορά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

«Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά ανθούν στην Αθήνα, όπως συνέβαινε πάντοτε. Στον Δείκτη Διαφθοράς του οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 58η θέση παγκοσμίως, πίσω από τη Ρουάντα και τη Σαουδική Αραβία. (...)

Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Κάθε φορά που πολιτικοί ή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή βρίσκονται ακόμη και στο επίκεντρο αυτών, η ποινική δικαιοσύνη δυσκολεύεται εμφανώς να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις με την απαραίτητη επιμέλεια και αποτελεσματικότητα, για να μη μιλήσουμε για λογοδοσία και επιβολή ποινών στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ακόμα και στην περίπτωση των πιο σοβαρών κατηγοριών, όπως η κατασκοπεία, το ξέπλυμα χρήματος ή η διαφθορά μεγάλης κλίμακας, οι έφοδοι δεν πραγματοποιούνται καθόλου ή πραγματοποιούνται μόνο μετά από μήνες ή χρόνια – αφ’ ότου οι υποθέσεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας», γράφει η ΤΑΖ, αναφερόμενη στην αθώωση των εμπλεκομένων του σκανδάλου της Siemens, λόγω παραγραφής εγκλήματος μετά από 16 χρόνια.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών σχετικά με την στάση του εισαγγελέα Ντογιάκου, η Τageszeitung γράφει: «σύμφωνα με τους επικριτές του, πρωταρχικό του μέλημα είναι να βρεθεί η πηγή πληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης και όχι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις. Ο Ντογιάκος, ο οποίος στις 4 Ιουλίου ορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, πρόσφατα επιτέθηκε φραστικά στα ερευνητικά μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και τα απείλησε απροκάλυπτα με φορολογικούς ελέγχους».

Για τον ρόλο του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η εφημερίδα καταλήγει πως «δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα –παρ’ ότι μία από τις πρώτες ενέργειές του, τον Ιούλιο του 2019, ήταν να θέσει υπό την αρμοδιότητά του την ΕΥΠ, ενώ ο ίδιος ορίζει και τον διευθυντή της».


Με στοιχεία από την DW και την ΤΑΖ
εμφάνιση σχολίων