1
1
σχόλια
878
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Επιμέλεια: Χ. Λακταρίδης
 
DOCTV.GR | WERNER HERZOG, LESSONS OF DARKNESS
 
24 Νοεμβρίου 2022
ATHENS PALESTINE FILM FESTIVAL: Από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου στο STUDIO new star art cinema, η Ntounias events σε συνεργασία με τη NEW STAR διοργανώνουν το Πρώτο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου με το όνομα Athens Palestine Film Festival στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας, STUDIO new star art cinema. 8 ταινίες και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, σημαντικών και ταλαντούχων Παλαιστινίων δημιουργών, έχουν επιλεγεί να προβληθούν από μια Επιτροπή Ελλήνων δημιουργών και καλλιτεχνών. Μέσα από τις ταινίες τους, οι σκηνοθέτες απεικονίζουν την καθημερινότητα σε μια Παλαιστίνη που έχει βυθιστεί στην ένδεια και την καταστολή. Ταυτόχρονα, διηγούνται τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων που προσπαθούν να αντέξουν υπό την κατοχή του Ισραηλινού στρατού.

Οι ταινίες έχουν σημαντικό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον καθώς οι σκηνοθέτες τους είναι οι νέα ταλέντα και κορυφαίοι δημιουργοί της Παλαιστίνης. Οι σκηνοθέτες των ταινιών είναι : Larissa Sansour, Abdallah Al-Khatib, Caitlin McLeod, Bassam Jarbawi, Mohamed Jabaly, Nahed Awwad,  Mahasen Nasser-Eldin, Muayad AlayanΤο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας εντάσσεται σε μια ευρύτερη σειρά εκδηλώσεων με επικεφαλή την εταιρεία Ntounias Events, οι οποίες επιδιώκουν να οργανώσουν ποικίλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες από την περιοχή της Μεσογείου.

Οι εκδηλώσεις της Ntounias Events αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμβολής της πολύπλευρης διασποράς στο δυναμικό πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας.Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβάλλονται καθημερινά 2 ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου.

Ιnfo: 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας. 24 με 27 Νοεμβρίου. STUDIO new star art cinema (Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής). Ημερήσιο εισιτήριο 5 Ευρώ. Δείτε το πρόγραμμα στην επίσημη ιστοσελίδα της newstarcinema.gr 

13o ETHNOFEST: Το 13ο Ethnofest – Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα αλλά και διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο που καταγράφουν, αναδεικνύουν και σχολιάζουν το μωσαϊκό της ανθρώπινης εμπειρίας. Από τις 24 έως και τις 27 Νοεμβρίου, το Ethnofest επιστρέφει στον φιλόξενο κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ ενώ από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η διαδικτυακή του έκδοση με επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος. Προβολές, παράλληλες εκδηλώσεις και σημαντικοί καλεσμένοι πλαισιώνουν τη φετινή έκδοση και μας καλούν να θυμηθούμε τους λόγους που το φεστιβάλ έχει αποκτήσει ένα τόσο σταθερό και πιστό κοινό.

Στη φετινή διοργάνωση, το Ethnofest αγκαλιάζει τον αριθμό 13 και όλες τις πολιτισμικές συνυποδηλώσεις του. Αναγνωρίζοντας τους δυσοίωνους καιρούς που διανύουμε, η αποδοχή της δεδομένης ιστορικής στιγμής αποτελεί ένα είδος αντίστασης αλλά και επιθυμίας ουσιαστικών κοινωνικών διεκδικήσεων που συνδέονται άμεσα με την πρόσβαση στην πληροφορία, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την εξάσκηση της ικανότητάς μας να αναγνωρίζουμε την πολλαπλότητα στους τρόπους ερμηνείας της πραγματικότητας. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις, στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Ιnfo: 13ο Φεστιβάλ Εθνολογικού Κινηματογράφου της Αθήνας. 24 έως και τις 27 Νοεμβρίου. Κινηματογράφος Αστορ (Στοά Κοραή) και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Γκάζι) & Online 28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων για τις προβολές στο ΑΣΤΟΡ 5€ ανά προβολή & 3€ ανά προβολή για φοιτητές και ανέργους. Για τα τμήματα Initiations: Σπουδαστικές Ταινίες Στην Ελλάδα & της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τιμή εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές 3€ ανά προβολή. Για να εξασφαλίσετε τη θέση σας, επικοινωνήστε με email στο [email protected]

BALKAN CAN CINEMA: To 5o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου (#5BCKFS) επιστρέφει στην Αθήνα, από τις 19 έως τις 26 Νοεμβρίου του 2022. Το φετινό συμπόσιο επικεντρώνεται στη θεματική DECOLONISE (αποαποικιοποίηση) και μέσα από προβολές ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων, παρουσιάζει νέα και καινοτόμα οπτικοακουστικά έργα, που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ταυτότητα, θέση και σχέση με την αποαποικιοποίηση. Το #5BCKFS πραγματοποιείται σε διαφορετικές τοποθεσίες, χώρους και αίθουσες στην Αθήνα.

Τι είναι ο αποικισμός σήμερα; Είμαστε αποικισμένοι; Πώς αποαποικιοποιούμαστε; Γιατί η αποαποικιοποίηση είναι σημαντική στους κοινωνικούς αγώνες; Τι είναι το προνόμιο; Πώς επηρεάζει ο τουρισμός τις τοπικές κοινότητες; Τι σημαίνει να ζεις ως μειονότητα; Πώς αποδομούμε το φύλο; Οι πόλεις στις οποίες ζούμε, ανήκουν σ ‘εμάς;

Info: 5ο Συμπόσιο Κινηματογράφου Balkan Can Kino. 19 έως 26 Νοεμβρίου σε διάφορα venues (δείτε πιο πάνω) και online. Είσοδος Ελεύθερη. 

6ο WIFT: Το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα), πραγματοποιείται 24-27 Νοεμβρίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Μετά από δύο διοργανώσεις που εστίασαν σε ταινίες ενάντια στην έμφυλη βία, η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο -δυστυχώς ξανά επίκαιρο- ζήτημα.

Το WIFT GR  και η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, ασπαζόμενες το φεμινιστικό σύνθημα «MY BODY MY RIGHTS», επιδιώκουν να προβάλουν ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, εστιάζοντας στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η αντισύλληψη, τα ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρένθετης μητρότητας.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, περισσότερες από 12 ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με σκοπό την προβολή των αγώνων των γυναικών για τα αδιαμφισβήτητα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα ανά την υφήλιο και ανά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ταινίες των τελευταίων χρόνων, αποκλειστικά από γυναίκες σκηνοθέτριες, που ξεχωρίζουν για την αιχμηρή τους ματιά και την πολιτική τους διάσταση. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του WIFT και της Ταινιοθήκης.

Ιnfo: 6ο Φεστιβάλ WIFT GR / 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο My Body My Rights. 24 με 27 Νοεμβρίου 2022. Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι, 2103609695. Είσοδος Ελεύθερη.
εμφάνιση σχολίων