1
1
σχόλια
440
λέξεις
CULTURE
«Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας»: Μια παρουσίαση βιβλίου με συζήτηση και προβολή ταινίας στη Στέγη. Με ελεύθερη είσοδο
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ONASSIS CULTURE
23 Νοεμβρίου 2022
Η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» της Ιωάννας Θεοχαροπούλου » (Εκδόσεις του Ιδρύματος Ωνάση, 2022) γίνεται μαζί με μια συζήτηση σχετικά με τη σημασία της σύγχρονης πόλης της Αθήνας, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και την ιστορία της, καθώς και προβολή της ομώνυμης ταινίας των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη.

Το βιβλίο «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας» είναι υπέρμαχος μιας αρχιτεκτονικής ιστορίας που δίνει πρόσβαση στους εννοιολογικούς κόσμους και στη φαντασία των απλών οικοδόμων και των κατοίκων της πόλης.
 

«Ποιοι και ποιες ήταν αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες, συνδημιουργοί του χτισμένου περιβάλλοντός μας;»        

Έχει ως αφετηρία τις δομές που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά από αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, αλλά προχωρά στη διερεύνηση των –οικονομικών, πολιτιστικών και υλικών– διεργασιών που βασίστηκαν σε αυτοργανωμένα, κοινοτικά εγχειρήματα. Με τη σειρά τους θα μας βοηθήσουν να φανταστούμε πώς να δημιουργήσουμε πιο βιώσιμα και κατοικήσιμα πρότυπα πολεοδομίας.

«Πώς χτίστηκε όλο αυτό;» διερωτάται κανείς. Σίγουρα όχι από αρχιτέκτονες και πολεοδόμους. Ένας χώρος χωρίς τάξη, χωρίς εμφανείς ιστορικές αναφορές, πέρα από το ορόσημο της Ακρόπολης και μερικών διάσπαρτων, ασύνδετων μνημείων.

Όπως λένε και οι σκηνοθέτες της ομώνυμης ταινίας, Τάσος Λάγγης και Γιάννης Γαϊτανίδης, «η Αθήνα είναι η πόλη μας, εκεί που γεννηθήκαμε και ζούμε, και την αγαπάμε σαν να είναι “το χωριό μας”. Είναι όμως αντιφατική και σχεδόν άγνωστη. Το ντοκιμαντέρ τους αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής.

Με αφορμή και οδηγό το βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, ψάξαμε στις ρωγμές της σύγχρονης αστικής μας ιστορίας για να βρούμε ποιοι και ποιες ήταν αυτοί οι εσωτερικοί μετανάστες, συνδημιουργοί του χτισμένου περιβάλλοντός μας.

Ξεκινήσαμε με τις ίδιες προκατειλημμένες ιδέες (ότι δηλαδή αυτοί κατέστρεψαν την Αθήνα, η “αντιπαροχή του Καραμανλή” κ.λπ.). Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προκαταλήψεις και οι μύθοι για την Αθήνα θα πάψουν να υπάρχουν. Απλώς, τώρα πια προστέθηκε μία ακόμα ιστορία, για τη δημιουργία της πιο παλιάς καινούριας πρωτεύουσας της Ευρώπης».


ΟΜΙΛΗΤΡΙΕΣ/ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση
Ιωάννα Θεοχαροπούλου, Επισκέπτρια Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Τέχνης και Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, συγγραφέας του βιβλίου «Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας»
Τάσος Λάγγης, Σκηνοθέτης
Γιάννης Γαϊτανίδης, Σκηνοθέτης
Πάνος Δραγώνας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Αστικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Πατρών
Michael Herzfeld, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και Ομότιμος Καθηγητής Κριτικών Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν


Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Λεωφόρος Συγγρού 107, Παρασκευή 25.11.2022, Μικρή Σκηνή. H συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη με διανομή δελτίων εισόδου πριν την έναρξη της εκδήλωσης
εμφάνιση σχολίων