0
1
σχόλια
389
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
To αγαπημένο Exile Room εγκαινιάζει τη νέα σεζόν αφιερώνοντας τις προβολές του Νοεμβρίου / Δεκεμβρίου στο Νέο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ! Με ελεύθερη είσοδο
 
DOCTV.GR | MAGALUF GHOST TOWN 
15 Νοεμβρίου 2022
Με δύο από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές δημιουργίες τεκμηρίωσης που είδαμε τελευταία, το «Tolyatti Adrift» (συμμετοχή στα Φεστιβάλ Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig κ.α.) και το «Magaluf Ghost Town» (Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης), το αφιέρωμα επικεντρώνεται σε μερικά από τα καλύτερα δείγματα της πρόσφατης ισπανικής παραγωγής, τρανταχτές αποδείξεις μιας αδιαμφισβήτητης αναζωογόνησης του σύγχρονου ισπανικού ντοκιμαντέρ.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Exile Room θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τη σκηνοθέτιδα Laura Sisteró («Tolyatti Adrift»), η οποία μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Carlos Muñoz Gómez-Quintero θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο όπου η στατική φωτογραφία συναντά την κινηματογραφική φωτογραφία του ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά.

 Tolyatti Adrift (Laura Sisteró, 2022), 24.11: Το Τολιάτι, μια πόλη-ορόσημο για τη σοβιετική δόξα, έχει πλέον μετατραπεί σε ρωσικό Ντιτρόιτ, ένα μέρος δίχως μέλλον που μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κόλασης. Κάποτε πασίγνωστο για την αυτοκινητοβιομηχανία του – και συγκεκριμένα για το θρυλικό LADA – το ξεχασμένο πλέον Τολιάτι έχει μείνει παγωμένο στο χρόνο. Με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα, έχει αναγκάσει τους εφήβους να εφεύρουν νέους τρόπους διαφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα, με αποκορύφωμα την «Boyevaya Klassika». Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στους παγωμένους δρόμους της πόλης, όπου «φτιαγμένα» παλιά LADA μεταμφιέζονται σε αγωνιστικά οχήματα, γλιστρώντας σχεδόν ποιητικά πάνω στον βρώμικο πάγο. Ο Σλάβα, ο Μίσα και η Λέρα αφήνονται να παρασυρθούν σ’ αυτό το ανέλπιδο σοβιετικό μπαλέτο με το electro-rock soundtrack, πριν αναγκαστούν να βγουν από τα LADA τους και να κοιτάξουν την ενηλικίωση στα μάτια.

Εργαστήριο Φωτογραφίας με τη Laura Sisteró και τον Carlos Muñoz Quintero, 26.11: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαθανατίσει κανείς την πραγματικότητα; Με φωτογραφική μηχανή ή βίντεο κάμερα; Η σκηνοθέτης και φωτογράφος Laura Sisteró και ο διευθυντής φωτογραφίας και οπερατέρ Carlos Muñoz Gómez-Quintero θα διδάξουν ένα διήμερο, πρακτικό εργαστήριο βίντεο και φωτογραφίας που θα απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα: στατικό ή κινούμενο;

Magaluf Ghost Town (Miguel Ángel Blanca, 2021) Πέμπτη 8.12: Παράξενα φαινόμενα παρατηρούνται στην ακτογραμμή των Βαλεαρίδων! Κάθε καλοκαίρι, ένα εκατομμύριο τουρίστες κατακλύζουν τους δρόμους της Μαγκαλούφ σαν φαντάσματα, μετατρέποντας την κατά τα άλλα νυσταλέα επαρχιακή πόλη σε ξέφρενο καλοκαιρινό λούνα παρκ όπου όλα επιτρέπονται.


Exile Room: Οδός Αθηνάς 12, Ελεύθερη Είσοδος.και συμμετοχή 

 
εμφάνιση σχολίων