1
1
σχόλια
960
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Επιμέλεια: Χ. Λακταρίδης
 
DOCTV.GR | ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕ
14 Νοεμβρίου 2022
Δόθηκαν χθες τα Βραβεία του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αν και ο Χρυσός Αλέξανδρος πήγε στο «Εχω Ηλεκτρισμένα Ονειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ που πήρε και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Ρεινάλντο Αμιέν Γκουτιέρεζ, 3 σημαντικά βραβεία πήγαν στο «Σχέδιο 75» της Τσι Χαγιακάουα (Ειδικό Βραβείο Επιτροπής, Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων), ενώ από ελληνικής πλευράς σάρωσε το «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου (Βραβείο FIPRESCI, Βραβείο ΕΡΤ, Ειδική Μνεία στο «Γνωρίστε τους Γείτονες», Βραβείο ΠΕΚΚ των Ελλήνων Κριτικών Καλύτερης Ταινίας και Best Location), με 5 Βραβεία. Πιο αναλυτικά:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο Μεξικανός παραγωγός και ιδρυτής της Pimienta Films Νίκολας Σελίς, ο Πολωνός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τόμας Βασιλέφσκι και η Ελληνίδα σκηνοθέτις Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

– Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος
– Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Εχω Ηλεκτρισμένα Ονειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ
– Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος: «Ενα Κομμάτι Ουρανού» του Μίκαελ Κοχ
– Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Καλύτερη Σκηνοθεσία, Χάλκινος Αλέξανδρος: «Σχέδιο 75» της Τσι Χαγιακάουα
– Βραβείο Kαλλιτεχνικής Eπίτευξης - Σεναρίου: «Το Φράγμα» του Αλι Σερί
– Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Ρεινάλντο Αμιέν Γκουτιέρεζ (Εχω Ηλεκτρισμένα Ονειρα)
– Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Ρόζι Μακ Γιούιν για το «Blue Jean» της Τζόρτζια Οκλεϊ
– Ειδική Μνεία Διεθνές Διαγωνιστικό: «Νάρκωση» του Μαρτάιν ντε Γιονγκ

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS
Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού «Γνωρίστε τους Γείτονες» του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η Κύπρια σκηνοθέτις και παραγωγός Τόνια Μισιαλή, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αβι Νέσερ, και η Αμερικανίδα παραγωγός και συνιδρύτρια του δικτύου Women’s Impact Network Τζόις Πιέρπολαϊν.

– Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος
– Γνωρίστε τους Γείτονες: «Klondike» της Μαρίνα Ερ Γκόρμπαχ
– Βραβείο Γνωρίστε τους Γείτονες - Αργυρός Αλέξανδρος: «Η Βαλέρια Παντρεύεται» της Μιχάλ Βίνικ
– Ειδική Μνεία Γνωρίστε τους Γείτονες: «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου

ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD
Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Film Forward του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης και Τούρκος σκηνοθέτης Κερέμ Αγιάν, ο Eλληνας σκηνοθέτης και δημιουργός κόμικ Γιώργος Γούσης, και η σκηνοθέτις από τη Βόρεια Μακεδονία Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα.

– Βραβείο Film Forward - Χρυσός Αλέξανδρος: «Υποχώρηση» (Réduit) του Λεόν Σβίτερ
– Βραβείο Film Forward - Αργυρός Αλέξανδρος: «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ)
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Αλίν Τασιγιάν, Έλεν Μπάρλοου και Ρόμπυ Εκσιέλ απονέμει τα εξής βραβεία:

– Βραβείο FIPRESCI – Καλύτερη Ταινία, Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Σχέδιο 75» της Τσι Χαγιακάουα
– Βραβείο FIPRESCI – Καλύτερη Ελληνική Ταινία, Festival Premiere: «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Αρη Φατούρο (Σκηνοθέτης – Σύμβουλος Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής), Βασίλη Δούβλη (Σκηνοθέτης – Προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής) και Κώστα Δήμου (Συνεργάτης προγράμματος, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

– Bραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Aξίες»: «Σχέδιο 75» της Τσι Χαγιακάουα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Eπιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Απόστολος Καρακάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από τους Γιάννη Λάφη (πρόεδρος), Αγγελική Βουτσινά, Δέσποινα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Μπροβάνο και Αναστασία Ντούλα.

– Βραβείo Νεότητας φοιτητών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη
– Βραβείo Νεότητας φοιτητών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Το Παρίσι Είναι στο Χάρλεμ» της Χριστίνας Κάλλας

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από την παραγωγό Ρέα Αποστολίδη, τον σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη.

– Βραβείο «Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου» Καλύτερη Ελληνική Ταινία, Festival Premiere: «Cavewoman» του Σπύρου Σταθουλόπουλου

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT.GR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν η παραγωγός Κατερίνα Κασκανιώτη, η σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικών Λένα Ράμμου και η ντοκιμαντερίστα-δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.

– Βραβείο WIFT GR, Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «Βροντή» (Foudre) της Κάρμεν Ζακιέ 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ
– Βραβείο ΠΕΚΚ - Καλύτερη Ταινία, Επίσημο Πρόγραμμα: «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
– Βραβείο ΕΚΚ – Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης, Πρεμιέρα στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ: (εξ ημισείας) στην Ασημίνα Προέδρου (Πίσω από τις Θημωνιές) και στον Σπύρο Ιακωβίδη (Black Stone)
– Βραβείο ΕΚΚ – Best Location Award, Festival Premiere στο Επίσημο Πρόγραμμα: Γιώργος Μπαμπανάρας (Πίσω από τις Θημωνιές)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
– Βραβείο ΕΡΤ – Ελληνική Ταινία που κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI (3000 ευρώ): «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου
– Βραβείο ΕΡΤ – Ελληνική Ταινία που κέρδισε το Βραβείο Work in Progress (2000 ευρώ): «Πολύδροσο» του Αλέξανδρου Βούλγαρη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK
– Bραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank «Η Ιεροτελεστία της Ανοιξης» του Φερνάντο Φράνκο

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID
Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του Mermaid Award του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o Αρκάιτζ Μπαστέρα (σκηνοθέτης-σεναριογράφος-παραγωγός-σύμβουλος κινηματογράφου), η Μαριλένα Ορφανού (μουσικός-συνθέτις-DJ-σκηνοθέτις) και η Χάνα Περλ Ατ (σκηνοθέτις-σεναριογράφος-ηθοποιός).
– Bραβειο Mermaid: «Εγώ και το Κενό μου» (My Emptiness and I) του Αντριάν Σιλβέστρε

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
– Βραβείo Κοινού Fischer - Ελληνικής Ταινίας «Μιχάλης Κακογιάννης»: «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη
– Βραβείo Κοινού Fischer – Διεθνή Διαγωνιστικά Τμήματα: «Νάρκωση» του Μαρτάιν Γιονγκ
– Βραβείo Κοινού Fischer - Γνωρίστε τους Γείτονες: «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη
– Βραβείo Κοινού Fischer – Τμήμα Film Forward: «Με Αξιοπρέπεια»του Δημήτρη Κατσιμίρη 
– Βραβείo Κοινού Fischer – Ματιές στα Βαλκάνια: «Μέρες Ξηρασίας» του Εμίν Αλπέρ
– Βραβείo Κοινού Fischer – Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Ομορφα Πλάσματα» (Beautiful Beings) του Γκούδμουντουρ Αρναρ Γκούδμουντσον


Πηγή: Flix.gr & 63TIFF
εμφάνιση σχολίων