0
1
σχόλια
287
λέξεις
CULTURE
Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε: Δολοφονίες στον δημόσιο χώρο, με θύματα νέους που οραματίζονταν έναν πιο δίκαιο κόσμο: Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Ζακ Κωστόπουλος, Παύλος Φύσσας…
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
9 Νοεμβρίου 2022
Η περιπατητική παράσταση Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε ιχνηλατεί μια διαδρομή που σχηματίζεται από σημεία ποτισμένα με μνήμη. Κεντρικό θέμα οι δολοφονίες στον δημόσιο χώρο, με θύματα νέους και νέες που οραματίζονταν έναν πιο δίκαιο κόσμο. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Ζακ Κωστόπουλος, Παύλος Φύσσας είναι ορισμένα από τα πρόσωπα στα οποία γίνονται αναφορές. Πρόσωπα εμβληματικά πια. Πρόσωπα που οι δολοφονίες τους έχουν τραυματίσει το κοινωνικό σώμα, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια σε μια ολόκληρη γενιά.

Η σκηνοθέτρια Μπρικένα Γκίστο, εστιάζοντας στο πολιτικό θέατρο του σήμερα, καλεί τους θεατές σε ένα περίπατο μακριά από «τουριστικά αξιοθέατα».

Αντλεί υλικό από συνεντεύξεις, από αρχεία, αλλά και από τα αποτυπώματα που χαράχτηκαν στους δρόμους της πόλης: τις ονομασίες των οδών, τα συνθήματα στους τοίχους, τα αυτοσχέδια μνημεία. Οι ηθοποιοί υιοθετούν διαφορετικές οπτικές γωνίες για να μεταφέρουν τα γεγονότα μέσα από μια πολυφωνική αφήγηση.

Η παράσταση ερευνά ίχνη που έχουν αφήσει τραυματικά γεγονότα στον αστικό ιστό και στη συνείδηση των κατοίκων επιχειρώντας ταυτόχρονα να «ξανακερδίσει» τον δημόσιο χώρο. «Κυρίως, μας καλεί να δούμε αυτή την περιδιάβαση στην Ιστορία ως ένα σπινθήρα ελπίδας για να μη σβήσει η λαχτάρα για αλλαγή».

Συντελεστές παράστασης
Μπρικένα Γκίστο Σύλληψη, σκηνοθεσία
Ιωάννα Λιούτσια Δραματουργική σύνθεση, βοηθός σκηνοθέτρια
Γιάννης Ταυλάς Μουσική
Γιάννης Βαρβαρέσος Καλλιτεχνικός σύμβουλος περιπατητικής & σκηνικών χώρων
Νατάσσα-Φαίη Κοσμίδου Στίχοι, σύνθεση ρυθμικής απαγγελίας
Ασπασία-Μαρία Αλεξίου Δραματολόγος παράστασης


Περιπατητική παράσταση, Αφετηρία: Θέατρο Ρεξ, Πανεπιστημίου 48, 10€ γενική είσοδος, ΑΜΕΑ (καθημερινά & Σαβ/κο) 5€ - Συνοδός 5€. Oι συναλλαγές στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (Κτήριο Τσίλλερ & Θέατρο Rex) πραγματοποιούνται και με χρέωση κάρτας, online αγορά εισιτηρίων: ticketservices, τηλεφωνικά: 210 7234567. Εκδοτήρια: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου).


Διαβάστε επίσης:
Το Movement radio πάει στην Κυψέλη
Οι 7 θάνατοι της Αντώνας
«Τι θα κάνεις με τη Λίντα, Βαγγέλη;»

 
εμφάνιση σχολίων