0
1
σχόλια
335
λέξεις
CULTURE
Αλλεπάλληλοι βανδαλισμοί διάσημων έργων ζωγραφικής από ακτιβιστές για το κλίμα, σε αριστουργήματα που προστατεύονται όμως από τζάμια. Σωστό ή λάθος;

DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: JUST STOP OIL
27 Οκτωβρίου 2022
Πρώτα χτυπήθηκαν τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Λονδίνο, ακολούθησε ένας Μονέ στο Πότσνταμ. Γιατί τα έργα τέχνης έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος οργανώσεων διαμαρτυρίας για το κλίμα τους τελευταίους μήνες; «Ο Μονέ αγάπησε τη φύση και αποτύπωσε τη μοναδική και εύθραυστη ομορφιά της στα έργα του. Πώς μπορεί να φοβούνται περισσότερο μήπως καταστραφεί ένας από τους πίνακες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα παρά ο ίδιος μας ο κόσμος, τον οποίο θαύμαζε τόσο πολύ ο Μονέ;» λένε οι ακτιβιστές
 

«Οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν 1000 % δίκιο. Και τους υποστηρίζω 1000 %» - Μπομπ Γκέλντοφ                      

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντοφ, εμπνευστής του Live Aid και ο ίδιος ακτιβιστής, δήλωσε για το γεγονός ότι δύο ακτιβιστές πέταξαν ντοματόσουπα στον διάσημο πίνακα Ηλιοτρόπια του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. «Οι ακτιβιστές για το κλίμα έχουν 1000 % δίκιο. Και τους υποστηρίζω 1000 %», τόνισε. Ο πίνακας δεν έπαθε ζημιά. Ήταν «έξυπνο» να πεταχτεί ντοματόσουπα στον πίνακα  γνωρίζοντας ότι προστατεύεται από ένα τζάμι, λέει. Η επίθεση στον πίνακα ήταν απλώς ενοχλητική  και «το ενοχλητικό είναι καλό, δεν σκοτώνουν κανέναν. Η κλιματική αλλαγή το κάνει όμως».


Στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, δύο ακτιβιστές της οργάνωσης Just Stop Oil πέταξαν την ντοματόσουπα στις 14 Οκτωβρίου, θέτοντας το ερώτημα «Τι αξίζει περισσότερο, η τέχνη ή η ζωή;». Λίγες μέρες αργότερα, ακτιβιστές από την ομάδα διαμαρτυρίας για την προστασία του κλίματος Last Generation πέταξαν πουρέ πατάτας σε έναν πίνακα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Κλοντ Μονέ στο Μουσείο Μπαρμπερίνι του Πότσνταμ. Ο πίνακας προστατευόταν επίσης πίσω από ένα τζάμι. Η επίθεση προκάλεσε οργή στον κόσμο της τέχνης. Μια από τις πρώτες αντιδράσεις του μουσείου ήταν η αύξηση των μέτρων ασφαλείας με μεγαλύτερους ελέγχους στους επισκέπτες.

Τώρα τα μουσεία θέλουν αύξηση του προσωπικού ασφαλείας και χρήση των προστατευτικών τζαμιών και γι αυτό σκοπεύουν να ζητήσουν και περισσότερα… δάνεια.

Με πληροφορίες από το Deutsche Welle, Just Stop Oil


εμφάνιση σχολίων