0
4
σχόλια
562
λέξεις
CULTURE
Στη φετινή συζήτηση I'm Positive που οργανώνει η Στέγη στις 13 Οκτωβρίου πρωταγωνιστεί η αποδοχή. Ανακαλύψτε τις ιστορίες των πρωταγωνιστών
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ | ΦΩΤΟ: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΝΙΚΗΤΑΚΗ, ΣΤΕΓΗ
10 Οκτωβρίου 2022
H δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας και η ενοχή που είναι συνδεδεμένη με τη διάγνωση HIV χτίζουν εμπόδια και τείχη στις οικογένειες. Στη φετινή συζήτηση πρωταγωνιστούν η αποδοχή και η αγάπη που μέσα από την οικογένεια στέλνουν ανόθευτο το μήνυμα τους στην κοινωνία -και δεν περιμένουν το αντίθετο!

Άτομα, οροθετικά και μη, ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, φωτίζουν τις όψεις του HIV με τις προσωπικές ιστορίες τους και εξηγούν πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα άτομα τα οποία ζουν με τον ιό, είναι οι διακρίσεις και η άγνοια της κοινωνίας.

 

Η αποδοχή και η αγάπη μέσα από την οικογένεια στέλνουν ανόθευτο το μήνυμα τους στην κοινωνία -και δεν περιμένουν το αντίθετο!                   

Η Μαρία Cyber και η μαμά της, η κυρία Ουρανία: Η Μαρία (Cyber) Κατσικαδάκου είναι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβίστρια, ιδρύτρια και διοργανώτρια του Outview Festival. Ήταν από τα πρώτα άτομα στην Ελλάδα που μίλησε δημόσια για την ταυτότητά της, δηλώνοντας ανοιχτά ότι είναι λεσβία. Ήθελε να το μάθουν όλοι. Μαζί με τη μαμά της, την Ουρανία, έρχονται να μιλήσουν για τη σημασία της αποδοχής μέσα στον κύκλο της οικογένειας, την οποία θεωρούν αυτονόητη. Συμφωνούν ότι είναι βασικό να σε αγκαλιάζουν οι δικοί σου άνθρωποι, ενώ προτρέπουν τους γονείς να αγαπούν άνευ όρων τα παιδιά τους και να στηρίζουν κάθε απόφασή τους. Γιατί τελικά το «τι θα πει ο κόσμος» δεν έχει καμία σημασία μπροστά στην ευτυχία ενός παιδιού που ονειρεύεται τη ζωή του.

Ο Διονύσης και ο πατέρας του: «Πολλά άτομα που κάνουν φυλομετάβαση βρίσκονται στον δρόμο. Εγώ επέλεξα να είμαι δίπλα στον γιο μου». O Διονύσης Λεβεντάκης είναι ένα τρανς αγόρι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Δέχτηκε πολλή αγάπη και στήριξη από τον πατέρα του, τον Μάριο, γεγονός που του έδωσε δύναμη να αποδεχτεί την ταυτότητά του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς τα τρανς άτομα, στην πλειονότητά τους, δεν λαμβάνουν τη στήριξη των οικογενειών τους.

Ο Γιώργος Ανδρουλάκης και η Ειρήνη: Ο Γιώργος μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, σε ένα κλειστό και ομοφοβικό περιβάλλον. Διαγνώστηκε με HIV το 2010 και λίγες μέρες αργότερα επέλεξε να το μοιραστεί με τον περίγυρό του. Πίστεψε ότι θα ξεσπάσει πόλεμος, όμως υπήρξαν άνθρωποι που τον πλησίασαν και τον αγκάλιασαν. Ανάμεσά τους και η αγαπημένη φίλη του, η Ειρήνη.

Η Αμαλία και η Δήμητρα είναι μητέρες δύο τρανς εφήβων: Η Αμαλία Κουτσούκου και η Δήμητρα Παπαϊωάννου είναι μητέρες δύο τρανς εφήβων, καθηγήτριες αγγλικής φιλολογίας και μέλη της ομάδας υποστήριξης και ενδυνάμωσης γονέων με ΛΟΑΤΚΙ παιδιά, Proud Parents Greece (Υπερήφανοι Γονείς). Ενώνουν τις φωνές τους για να αναδείξουν την εμπειρία ενός γονέα απέναντι σε έναν έφηβο που διεκδικεί την ταυτότητά του. Μια διαδικασία που μπορεί στην αρχή να μην είναι εύκολη, στο τέλος όμως τροφοδοτείται με πολλή υπομονή και αγάπη γιατί, όπως τονίζει η Αμαλία, «είναι τα παιδιά μας» και αυτό αρκεί. Έχοντας ήδη ακούσει εκατοντάδες άλλες ιστορίες Υπερήφανων Γονέων, οι δύο μητέρες τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης κάθε γονέα πάνω σε θέματα της LGBTQIA+ κοινότητας, ώστε να μπορούν να σταθούν δίπλα στο queer παιδί που αναζητά την υποστήριξη ενός ενήλικα.I'm Positive 2022: 13 Οκτωβρίου, Κεντρική Σκηνή, Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, δωρεάν είσοδος με προκράτηση θέσης. Τη συζήτηση συντονίζουν η Λυδία Παπαϊωάννου και ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Διοργάνωση Στέγη Ιδρύματος Ωνάση & Θετική Φωνή.
εμφάνιση σχολίων