0
1
σχόλια
762
λέξεις
CULTURE
Το The Waiter του Στηβ Κρικρή είναι η πρώτη ελληνική ταινία που θα δούμε στον ευρωπαϊκό κατάλογο του Netflix
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected] | ΦΩΤΟ: THE WAITER
24 Ιουνίου 2022
Ο Στιβ Κρικρής είναι γεννημένος στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., σπούδασε στη διεθνούς φήμης Σχολή Καλών Τεχνών όπου ίδρυσε ο ζωγράφος Ντιέγκο Ριβέρα, San Franscisco Art Institute SFAI, με ισχυρή επιρροή στον πειραματικό και avant-garde κινηματογράφο. Μετά από την αποφοίτηση του βρέθηκε στην Νέα Υόρκη. Εκεί, με τους σκηνοθέτες Dan Levinson & Bobby Sheehan, ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Workhorse Productions, που είχε σαν κύριο αντικείμενο promo films για το ΜΤV, διαφημιστικά spots, corporate videos, fashion videos για αναγνωρισμένους οίκους μόδας αλλά και για σχεδιαστές.

Μια πρόταση συνεργασίας τον έφερε στην Ελλάδα, όπου από τότε έχει σκηνοθετήσει ως freelance σκηνοθέτης περισσότερα από 500 διαφημιστικά spots λαμβάνοντας βραβεία στο Διαφημιστικό Φεστιβάλ Νέας Υόρκης, αλλά και στο Ελληνικό Φεστιβάλ Διαφήμισης. Ήταν ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτμου, το οποίο ξεκίνησε το 2010, σε έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι κι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, ο οποίος μπορεί να αιχμαλωτίσει το βλέμμα του κινηματογραφιστή και να εξάψει τη φαντασία του σινεφίλ κοινού.

Έχει συνεργαστεί σε επίπεδο παραγωγής στο ντοκιμαντέρ, με σκηνοθέτη την Λυδία Καρρά Echoes of the Apocalypse, σε παραγωγή του Channel 4. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει και υπογράψει σενάρια μικρού μήκους ταινιών όπως: Αναμονή (Φεστιβάλ Δράμας, Tangiers Film Festival, Istanbul Film Festival), Η Παρτίδα (48 Ηοur Film project - 2ο Βραβείο καλύτερης ταινίας), ενώ έχει σκηνοθετήσει και τη θεατρική παράσταση, Πεταλούδα σε Πηγάδι, του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (Αγγέλων Βήμα). Έχει οργανώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα The Camp, μία σειρά τεσσάρων Κινηματογραφικών σεμιναρίων με καταξιωμένους ομιλητές από τον Παγκόσμιο Χώρο του σινεμά. Το φιλμ του μεγάλου μήκους The Waiter κυκλοφόρησε το 2018 και είναι η πρώτη ελληνική ταινία που μπαίνει στον ευρωπαϊκό κατάλογο του Netflix

Το φιλμ βασίζεται σε ένα γεγονός που συνέβη στο κτήριο όπου έμενε ο Κρικρής στη Νέα Υόρκη, στα 80s          


THE WAITER: Ο Ρένος είναι ένας επαγγελματίας σερβιτόρος που ζει μια απλή και ήσυχη ζωή, μοναχικός και σχολαστικός παρατηρητής, με ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτά. Η ζωή του θα διαταραχθεί όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εξαφάνιση του γείτονά του, Μίλαν. Δύο σκοτεινοί χαρακτήρες, ο Ξανθός και η Τζίνα, μπλεγμένοι με τον Μίλαν, θα παρασύρουν τον Ρένο σε μια σειρά ακραίων καταστάσεων. Ο Ρένος, αμφισβητώντας την ιερή καθημερινή του ρουτίνα, θα δοκιμάσει την ικανότητά του και την προθυμία του να αλλάξει τη ζωή του πάνω σε θέματα αγάπης και θανάτου. Σχέσεις θα δημιουργηθούν, μυστικά θα μοιραστούν και η εμπιστοσύνη θα αμφισβητηθεί.

Ο Στιβ Κρικρής γράφει και σκηνοθετεί ένα σύγχρονο υπαρξιακό νεο-νουάρ, το οποίο αποτίει φόρο τιμής σε κλασικές ταινίες του είδους, από το Ο Άνθρωπος Που Δεν Ήταν Εκεί, των αδερφών Κοέν, μέχρι τη Χαμένη Λεωφόρο του Ντέιβιντ Λιντς και το εμβληματικό Blow Up, του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη σε διαμέρισμα στο κτήριο το οποίο έμενε ο σκηνοθέτης, στη Νέα Υόρκη, τη δεκαετία του '80. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ταινία του βασίζεται στην αρχή ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει εύκολα από τον εαυτό του, καθώς η ρουτίνα της επανάληψης, τον απελευθερώνει από την αγωνία της αναζήτησης του καινούργιου που μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Την ίδια στιγμή, το παράδοξο και ο σουρεαλισμός, μπορούν κάλλιστα να συμβαδίζουν με τη πραγματικότητα. Ο Ρένος ζει μια απόλυτα τακτοποιημένη ζωή σε μια αυστηρά ταξινομημένη καθημερινότητα. Η εξαφάνιση του γείτονά του θα τον αναγκάσει να βγει από τη καθημερινή ρουτίνα και να περπατήσει σε πρωτόγνωρα κι επικίνδυνα γι αυτόν μονοπάτια.

Εστιάζοντας περισσότερο στη ψυχοσύνθεσή του και λιγότερο στη λύση του μυστηρίου, ο Κρικρής απογειώνει εικαστικά τη ταινία του με γοητευτικά ατμοσφαιρικές σεκάνς, ανάμεσα στο όνειρο και τη πραγματικότητα, με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς (τα γυρίσματα στη λίμνη Δόξα), άλλοτε ασφυκτικά κλειστές γύρω από τον ήρωα, κι άλλοτε με λυτρωτικές δόσεις μαγικού ρεαλισμού.

Εξαιρετικά απόμακρος σαν τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Άρης Σερβετάλης που ήταν από την αρχή, ο ηθοποιός που είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης, από την εποχή που έγραφε το σενάριο. Πολύ καλός και ο Γιάννης Στάνκογλου στον αυτοσαρκαστικό ρόλο ενός διαφορετικού Κακού.

Η υπέροχη φωτογραφία είναι του Γιώργου Καρβέλα. Η ατμοσφαιρική μουσική είναι του Coti k και το μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη της Ευνοούμενης και της Ιωάννας Πογιαντζή. Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κιν/φου του Λουξεμβούργου. Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου της Σόφιας. Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου της Πράγας.


Info: The Waiter. Θρίλερ Μυστηρίου. Ελλάδα 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Απριλίου. Σκηνοθεσία: Στιβ Κρικρής. Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Κιάρα Γκενσίνι, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος. Παραγωγή: Filmiki Productions, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Άρκτος, 2/35.
εμφάνιση σχολίων