0
1
σχόλια
1260
λέξεις
CULTURE
Συναυλίες και περιηγήσεις για ενήλικες, παιδιά και οικογένειες, στην έκθεση τα Πλάσματα στο Πεδίον του Άρεως έως τις 20 Ιουλίου, κάθε μέρα από τις 18:30 μέχρι τις 22:30. Με ελεύθερη συμμετοχή

 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΣΤΕΓΗ
24 Ιουνίου 2022
«Τι συνδέει έναν διαιρεμένο πλανήτη 22 μέτρων που εκπέμπει ένα θερμό κόκκινο φως μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι με έναν κατοπτρικό τεχνο-ναό που αναδύεται μέσα από την τεχνητή βλάστηση τις αθηναϊκού πάρκου;» Η Στέγη επέστρεψε στο Πεδίον του Άρεως με την έκθεση ψηφιακής τέχνης Plásmata. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν διαφορετικές θεματικές περιηγήσεις, για όλες τις ηλικίες, που εστιάζουν σε «αστερισμούς έργων».

Βλέπω Chihuahua ή muffin; Πώς να μπερδέψεις τη μηχανική μάθηση. Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου 2022 | 19:30 – 21:00: Πώς μπορεί να δει μια μηχανή; Τι σημαίνει ότι μια μηχανή έχει φαντασία; Η περιήγηση βουτάει στην αλγοριθμική υποδομή επιλεγμένων έργων της έκθεσης: στα ψυχεδελικά μηχανικά οράματα του Refik Anadol, τα άφυλα πλάσματα της Moreshin Allahyari, τα αλγοριθμικά generative αγάλματα του Christian Mio Loclair, αλλά και την υπαρξιακής διάστασης πληροφοριακή οργάνωση της Cecilie Waagner Falkenstrøm. Εισηγητής και συνεπιμελητής της περιήγησης: Νίκος Βογιατζής, σχεδιαστής των μέσων και εικαστικός.

Σώμα, φύλο και βεβαιότητες. Τις Τετάρτες 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου 2022 | 19:30 – 21:00: Με ποιους τρόπους μπορούμε να επαναπροσεγγίσουμε το ανθρώπινο σώμα, τα όριά του και τη σχέση του με τη σύγχρονη τεχνολογία; Η περιήγηση επικεντρώνεται σε ζητήματα φύλου που αφορούν οργανικά, μηχανικά και ψηφιακά πλάσματα τα οποία υπάρχουν πέρα από την έμφυλη δυαδικότητα. Συζητώντας πάνω σε έργα όπως το “Moon-faced” της Morehshin Allahyari, θα μάθουμε πώς ένας ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ δημιουργεί υποκείμενα χωρίς φύλο στη βάση μιας συλλογής παραδοσιακών έργων ζωγραφικής και προτύπων ομορφιάς από το Ιράν, ενώ στο “Among Us, Among Others” της Εύας Παπαμαργαρίτη θα δούμε ψηφιακές γλυπτικές οντότητες, που μοιάζουν ανθρώπινες και ταυτόχρονα οργανικές/ζωώδεις, να αλληλεπιδρούν μαζί μας. Εισηγήτρια και συνεπιμελήτρια της περιήγησης: Έλλη Λεβεντάκη, Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.

Περιηγήσεις Ενήλικες (18+): Κάθε περιήγηση ολοκληρώνεται σε 90 λεπτά και δομείται πάνω σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης. Η συμμετοχή και στις δύο περιηγήσεις είναι δωρεάν. Είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Τα Plásmata συναντούν «αστερισμούς έργων» στο Πεδίον του Άρεως. Οικογενειακές περιηγήσεις για παιδιά (9+): Τις Πέμπτες 23, 30 Ιουνίου & 7 Ιουλίου 2022 | 1ο γκρουπ: 19:30 – 21:15 | 2ο γκρουπ: 20:00 – 21:45 | Πεδίον του Άρεως, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Μπροστά από το έκθεμα των Superflex, “We Are Having the Time of Our Lives”: Η περιήγηση περιλαμβάνει μια διαδρομή σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης και μια ενσωματωμένη εκπαιδευτική δράση συμμετοχικής και δημιουργικής κατανόησης των έργων με άξονα τον διάλογο, την παρατήρηση και τη φαντασία.

Στο πλαίσιο της περιήγησης θα δούμε, μεταξύ άλλων, πώς ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποκτά φαντασία (Refik Anadol, “Quantum Memories”), πώς ένα νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύεται να δημιουργεί αγάλματα εμπνευσμένα από τα αγάλματα που ήδη υπάρχουν στο Πεδίον του Άρεως (Christian Mio Loclair, “Helin”) και πώς η δραματοποίηση των δεδομένων μπορεί να παράξει υποθετικά σενάρια για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη (Liam Young, “Planet City”).

Περιηγήσεις: Παιδιά από 9 ετών και άνω συνοδευόμενα από γονέα / νόμιμο κηδεμόνα. Κάθε περιήγηση ολοκληρώνεται σε 110 λεπτά. Για τη συμμετοχή  σας, παρακαλούμε να συμπληρωθεί η αίτηση ενδιαφέροντος από γονέα ή νόμιμο κηδεμόνα. Είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Plásmata: Movement Radio Live - Συναυλίες και περφόρμανς στο Πεδίον του Άρεως. To Plásmata: Movement Radio Live είναι μια σειρά από συναυλίες και περφόρμανς από το Movement Radio, με ελεύθερη είσοδο
24.06 | 21:15 – 22:00, Wera, Τσέλο & Ηλεκτρονικά, Χώρος: Στο έκθεμα "Another Moon"
25.06 | 20:15 – 21:00, ΦΩΝΟΠΤΙΚΟΝ (Fonoptikon), Ηλεκτρονικά & Βίντεο, Θέατρο Αλίκη
01.07 | 20:15 – 21:00, Broke The Vase, Ηλεκτρονικά, Χώρος: Στο έκθεμα "Another Moon"
02.07 | 20:15 – 21:20, Moose & Black Athena, Hip Hop & DJ Set, Θέατρο Αλίκη
05.07 | 21:15 – 22:00, Digitally Baptized / Η ποίηση πρέπει να χορεύεται, Ποίηση & Ηλεκτρονικά, Χώρος: Στο έκθεμα "Another Moon"
09.07 | 20:30 – 21:30, Νάσος Σωπύλης, Πιάνο, Γαρδένια

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Plásmata: Δημόσιος λόγος στον δημόσιο χώρο, Σειρά ομιλιών για τα Σώματα, τα Δεδομένα και τα Όνειρα
20 - 24 Ιουνίου | Μπροστά από το έργο "Virtual Embalming", Πεδίον του Άρεως, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα | 19:30 – 21:00. Σε αυτή τη σειρά ομιλιών εξερευνούμε τα όρια του δημόσιου διαλόγου σε δημόσιους χώρους, προσκαλώντας μια σειρά από στοχαστές, καλλιτέχνες και επαγγελματίες να συζητήσουν τις τρεις βασικές θεματικές της έκθεσης, Bodies, Dreams, και Data.

20.06.22 | Bodies I: Naked, Engineered, Reimagined. Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας του βιβλίου «Γυμνά Οστά»/ Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) συζητά με τον Γιάννη Παπαντωνίου (καθηγητή στον τομέα Skeletal Tissue Engineering στο KU Leuven, Βέλγιο) αναφορικά με τα όρια του σώματος, δείχνοντας το έργο τους και συνδέοντάς το με συγκεκριμένα εκθέματα Συντονίζει η Μαρία Πανέτα (δημιουργική σχεδιάστρια που εστιάζει σε φορέσιμες τεχνολογίες)

21.06.22 | Bodies II: Homonationalism revisited. Η Jasbir Puar, συγγραφέας του βιβλίου και καθηγήτρια στο Rutgers University της Νέας Υόρκης συζητάει τον ρόλο του queer και συλλογικού σώματος εντός του πλαισίου της σύγχρονης γεωπολιτικής. Πριν από την ομιλία της καθηγήτριας θα προηγηθούν μια εισαγωγή από την Αγγελική Σηφάκη (επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας) και την Ελένη Μπούρου (μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων), καθώς και σύντομες ομιλίες από τη Χλόη Κολύρη (διδάσκουσα queer ψυχαναλύτρια), τον Γιάννη Ρήγα (ανεξάρτητο ερευνητή), τον Γιώργο Τσαντιράκη (ψυχολόγο επιζώντων ατόμων έμφυλης βίας και βασανιστηρίων από το κέντρο Διοτίμα) και την Kassandra El Najjar (εργαζόμενη στη «Θετική Φωνή»).

24.06.22 | Dreams & Data: Can we dream with our bodies when we breathe data? Η Τζένη Αργυρίου (χορογράφος/ Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) και ο Γιάννης Ιωαννίδης (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Τεχνητή Νοημοσύνη, Πρόεδρος Association for Computing Machinery) συζητούν την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων στο σώμα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου και επιλέγουν έργα της προτίμησής τους από την έκθεση προκειμένου να μιλήσουν για αυτά. Μαζί τους ο Δρ Μαρίνος Κουτσομιχάλης (Καλλιτέχνης, Ακαδημαϊκός, Creative Technologist) θα μας μιλήσει για τον εκτεταμένο εγκέφαλο και τον τρόπο που αντανακλάται αυτό στην ανθρώπινη συμπεριφορά και στις τέχνες. Συντονίζει η Ιλειάνα Δημάδη (Δραματουργός στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση) και ο Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση)

Plásmata: Bodies Reimagined, Διαδικτυακό συνέδριο
Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Ιουνίου | 18:00 - 20:30 | Online
. Μέσα από δύο μέρες συζητήσεων στο πλαίσιο της έκθεσης “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί και ερευνητές/ερευνήτριες συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τι είδους σώματα δημιουργούμε μέσω των τεχνολογιών και των τεχνολογικών κόσμων.

Πρόγραμμα | 1η μέρα - 26.06.2022
18:00 | Εισαγωγή
Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση), Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything
18:05 | Absent bodies: Value, (in)equality, control and bodies [Απόντα σώματα: Αξία, (αν)ισότητα, έλεγχος και σώματα], Παρεμβάσεις από τις καλλιτέχνιδες Danielle Brathwaite-Shirley, Caroline Sinders και τον καλλιτέχνη Ekene Ijeoma, Συντονίζει η Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, επιμελήτρια της έκθεσης “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”
19:05 | Brave new worlds [Θαυμαστοί καινούριοι κόσμοι], Μια συζήτηση ανάμεσα στις Keiken και τη Lucy Sollitt για φαντασίες metaverse, ψηφιακούς κόσμους και ταυτότητες

Πρόγραμμα | 2η μέρα - 27.06.2022
18:00 | Εισαγωγή
Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση), Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything
18:05 | Breaking the binary: Technoscience, future bodies and gender politics [Ανατρέποντας τα δίπολα: Τεχνοεπιστήμη, μελλοντικά σώματα και έμφυλες πολιτικές] Παρεμβάσεις από τις καλλιτέχνιδες Dora Bartilotti, Mary Maggic και Ani Liu, Θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωταπαντήσεις με το κοινό, Συντονίζει η Helen Kaplinsky, επιμελήτρια, συγγραφέας και ερευνήτρια
19:05 | More than human: rethinking humanness [Πάνω από τον άνθρωπο: επανεξέταση της ανθρωπινότητας]

Μια συζήτηση που εμβαθύνει στις πρακτικές, τις θεωρίες και το νόημα πίσω από τις ιδέες της υβριδικότητας, του μετανθρωπισμού, των διαειδικών σχέσεων και της συμβίωσης. Με την Piritta Puhto, επιμελήτρια και επικεφαλής παραγωγό στην Bioart Society, την καλλιτέχνιδα και ερευνήτρια Saša Spačal και την Ariane Koek, Ιδρυτική Διευθύντρια Τεχνών στο CERN


Plásmata - Bodies, Dreams, and Data: 23 Μαΐου έως 10 Ιουλίου, Πεδίον του Άρεως, 18:30 - 22:30.

 
Διαβάστε επίσης: Ένα φεγγάρι από λέιζερ ανατέλλει στο Πεδίον του Άρεως
εμφάνιση σχολίων