1
1
σχόλια
196
λέξεις

Συμμετείχαμε στο One Day on Earth ‘11

DOC TV
13 Ιανουαρίου 2012
Συμμετείχαμε για δεύτερη χρονιά στο θεσμό One Day on Earth που με τη βοήθεια οργανισμών απ’ όλο τον κόσμο καταγράφει Μια Ημέρα στη Γη (με υλικό, κυριολεκτικά, από κάθε γωνιά του πλανήτη) δημιουργώντας μια χρονοκάψουλα της ανθρωπότητας.

Φέτος επιλέξαμε να κινηματογραφήσουμε δώδεκα ώρες στην Αθήνα «φωτισμένες» κάτω από την Ακρόπολη. Το αυτονόητο; Όχι. Ζούμε στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και σε καιρούς σαν κι αυτούς, αποτυπώνουμε την επιθυμία μας για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλά καθημερινά διαβρώνεται, σαν τα μάρμαρα της Ακρόπολης, σαν τις επιγραφές της, σαν τις Ιδέες που συμβολίζει.

Συνοδεύουμε μόνο με τα λόγια που χάρισε ο Αισχύλος στην Αθηνά («Ευμενίδες») και βρίσκονται χαραγμένα στην έξοδο του αρχαιολογικού χώρου, υπερθεματίζοντας:

«Διαλέγω δικαστές αποδεκτούς κι ορκισμένους να κρίνουν τους φόνους. Αυτόν τον θεσμό τον κηρύσσω. Αιώνιο. Φέρτε τώρα μαρτυρίες και θέσεις να στηρίξουν την κρίση αλάνθαστη. Εγώ θα διαλέξω ορθοφρονούντες πολίτες που δεν πατούν όρκο και δίκιο. Και θα έρθω. Θα γίνει η κρίση αδέκαστη.»

«Φόνων δικαστὰς ὁρκίους αἱρουμένη
θεσμὸν τὸν εἰς ἅπαντ᾽ ἐγὼ θήσω χρόνον.
ὑμεῖς δὲ μαρτύριά τε καὶ τεκμήρια
καλεῖσθ᾽, ἀρωγὰ τῆς δίκης ὁρκώματα·
κρίνασα δ᾽ ἀστῶν τῶν ἐμῶν τὰ βέλτατα
ἥξω, διαιρεῖν τοῦτο πρᾶγμ᾽ ἐτητύμως,
ὅρκον πορόντας μηδὲν ἔκδικον φράσειν.»