7
1
σχόλια
1924
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Το Κορίτσι με το Βραχιόλι. Κατ' Οίκον Περιορισμός. Πύρινη Οργή. Το Μαύρο Κουτί. Επιχείρηση Κιμάς. Οι Γείτονες Από Πάνω. Nayak ο Ήρωας. Από τον κινηματογραφικό μας συντάκτη Χ. Λακταρίδη
 
[email protected] | ΦΩΤΟ: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ
11 Μαΐου 2022
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ: Η δεκαεπτάχρονη Λιζ, συλλαμβάνεται μετά τον φόνο της καλύτερης φίλης της. Οι υποψίες για την ενοχή της είναι βάσιμες και οι γονείς των δύο κοριτσιών συγκλονίζονται από τα στοιχεία και τα γεγονότα που αποκαλύπτονται συνεχώς στη δίκη που πραγματοποιείται δύο χρόνια αργότερα. Η απόμακρη και αρχικά ψυχρή στάση της για την όλη δικαστική διαδικασία, μοιάζει να επιβαρύνει τη θέση της Λιζ. Η στιγμή της αλήθειας, όμως, δεν θα αργήσει.

Πρόκειται για την γαλλική εκδοχή της αργεντίνικης επιτυχίας, 'Η Κατηγορούμενη', την οποία ο Στεφάν Ντεμουστιέ προσεγγίζει με εντομολογική διάθεση, χωρίς να παίρνει θέση, να ηθικολογεί ή να κατευθύνει συναισθηματικά τον θεατή. Λίγο η φαινομενική αδιαφορία, η ψυχρότητα και η σιωπή της ηρωίδας που σπάει μονάχα πριν το τέλος, λίγο οι γονείς της που ουσιαστικά μοιάζουν να μην ήταν ποτέ εκεί, για να ανταποκριθούν στις συναισθηματικές ανάγκες της έφηβης κόρης τους - όπως συμβαίνει και στην καθημερινότητα μας - μετά από το τραγικό γεγονός, όλοι στον περίγυρο της ξαφνικά 'πέφτουν από τα σύννεφα'.

Εκείνο που μοιάζει να τονίζει η ταινία, είναι το χάσμα που χωρίζει τους νέους από τους μεγαλύτερους, σε ότι αφορά την χρήση της τεχνολογίας και την χωρίς ηθικές 'αναστολές' έκφραση της σεξουαλικότητας, για την ελευθερία της οποίας υποτίθεται πως είχαν παλέψει οι παλαιότερες γενιές (όπως αυτή της δεκαετίας του '60, των παππούδων της νεαρής κατηγορούμενης), αλλά κυρίως, το πως μια δίκη για μια απεχθή (ή όχι), πράξη, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε καταδίκη του χαρακτήρα, και της 'ανάρμοστης' - για την νόρμα  - συμπεριφοράς της κατηγορούμενης (με σκοπό την επιρροή του αποτελέσματος και της απόφασης, του δικαστικού σώματος και των ενόρκων).

Το εξαιρετικό φινάλε είναι διφορούμενο. Αν και αποδίδεται 'δικαιοσύνη' κανείς δεν μαθαίνει τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ. Πολύ αξιόλογο το Βραβευμένο με Σεζάρ σενάριο, η νεαρή Μελίσα Γκερς στον ρόλο της Λιζ, αλλά και το υπόλοιπο καστ, σε μικρότερους και μεγαλύτερους ρόλους.

Info: Το Κορίτσι με το Βραχιόλι (La Fille au Bracelet/The Girl With a Bracelet). Δικαστικό Δράμα. Γαλλία, 2019. Πρεμιέρα: Πέμπτη 12 Μαίου. Σκηνοθεσία: Στεφάν Ντεμουστιέ. Παίζουν: Μελίσα Γκερς, Ροσντί Ζεμ, Αναΐς Ντεμουστιέ, Κιάρα Μαστρογιάνι, Ανί Μερσιέ. Διανομή: Rosebud 21.


ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ: Ένας καθηγητής πανεπιστημίου κριτικάρει τη δημοτική αρχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, αντί να προκαλέσει έρευνα ενάντια στον διεφθαρμένο δήμαρχο, βρίσκεται να κατηγορείται ο ίδιος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρά την ενοχλητική αστυνομική επιτήρηση και τους εκβιασμούς, την προδοσία γνωστών του και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, εκείνος παραμένει σταθερός στις απόψεις του και αρνείται να ζητήσει συγνώμη.

Επίκαιρη σάτιρα της σύγχρονης ρωσικής πραγματικότητας και της βαθιάς της κοινωνικής, συστημικής, ενδημικής διαφθοράς, από έναν σκηνοθέτη που συνήθως δεν αγαπάει η ελληνική διανομή, καθώς βλέπαμε τις όντως σημαντικές ταινίες του μονάχα στα φεστιβάλ. Πρωταγωνιστεί ο Μεράμπ Νιτίτζε τον οποίο έχουμε δει δίπλα στον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, στο 'Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου' (The Courier).

Info: Κατ' Οίκον Περιορισμός (Delo). Δραματική Σάτιρα. Ρωσία, 2021. Πρεμιέρα: Πέμπτη 12 Μαίου. Σκηνοθεσία: Αλεξέι Γκερμάν Τζούνιορ. Παίζουν: Μεράμπ Νιτίτζε, Ρόζα Καϊρουλίνα. Διανομή: One From the Heart.


ΠΥΡΙΝΗ ΟΡΓΗ (Firestarter), του Κιθ Τόμας. Μια νέα διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ, με ένα κορίτσι το οποίο διαθέτει εξαιρετικές πυροκινητικές δυνάμεις. Βρίσκεται στους δρόμους κυνηγημένο από τις μυστικές κρατικές υπηρεσίες που επιδιώκουν να την συλλάβουν και να την ελέγξουν, μαζί με τον πατέρα της που  αγωνίζεται για να την προστατεύσει.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια οι γονείς της, ο Άντι και η Βίκυ, που είχαν πάρει μέρος σε ένα μυστικό κρατικό πείραμα όταν ήταν νεότεροι, ζουν μια διαρκή καταδίωξη, απελπισμένοι να κρύψουν την κόρη τους, Τσάρλι από μια σκιώδη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία που θέλει να εκμεταλλευτεί το πρωτοφανές χάρισμά της για τη δημιουργία πυρκαγιάς σαν χρήση όπλου μαζικής καταστροφής. Ο Άντι έχει διδάξει την Τσάρλι διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκτονώνει τη δύναμή της, η οποία προκαλείται από θυμό ή από πόνο. Αλλά καθώς η Τσάρλι γίνεται 11, ο έλεγχος της φωτιάς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Ύστερα από ένα περιστατικό που αποκαλύπτει την τοποθεσία που κρύβεται η οικογένεια, ένας μυστηριώδης πράκτορας αναλαμβάνει την αποστολή να κυνηγήσει την οικογένεια και να παγιδεύσει την Τσάρλι μια για πάντα.

Το μυθιστόρημα ανήκει στην πρώτη περίοδο του έργου του Κινγκ όπου τα χαρισματικά παιδιά έργων όπως η Carrie και τα μικρά αγόρια του The Shining και του The Stand, ερχόντουσαν αντιμέτωπα με την θρησκοληψία, τον συντηρητισμό και την πολιτική ακαμψία της αμερικάνικης κοινωνίας. Αυτό, σε μια εποχή υποτιθέμενης αλλαγής της κοινωνίας, όπου οι επαναστατημένοι νέοι ήταν ό,τι πιο τρομακτικό για το συλλογικό υποσυνείδητο της κοινής γνώμης των ΗΠΑ. Μετά τον πεσιμισμό της Carrie που αντιπροσώπευε τον ίδιο τον Κινγκ πριν γνωρίσει την αναγνώριση και την επιτυχία, ακολούθησαν δύο πιο 'φωτεινοί' παιδικοί χαρακτήρες, αυτοί της Τσάρλι στην Πύρινη Οργή και φυσικά του μικρού Ντάνι στο The Shining, ο οποίος όχι μόνο διαθέτει την 'Λάμψη', αλλά και βγαίνει νικητής ενάντια στα φαντάσματα ενός σκοτεινού και αιματοβαμμένου status quo και παρελθόντος. Προσανατολισμένη στο ύφος των πολιτικών θρίλερ συνομωσίας της εποχής, η Πύρινη Οργή με τη σειρά της, υπαινίσσεται τον σκοτεινό ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, μετά από τις αποκαλύψεις που ήρθαν στην επιφάνεια σχετικά με τα μυστικά πειράματα που έγιναν πάνω σε νεαρούς εθελοντές ή μη, την δεκαετία του '60.

Το 1984 και μετά την επιτυχία της Carrie (Έκρηξη Οργής), του Ντε Πάλμα και της 'Λάμψης' του Κιούμπρικ, ο παραγωγός Ντίνο Ντε Λαουρέντις αγόρασε τα δικαιώματα για την Εξουσία Πυρός (όπως ονομάστηκε τότε). στην οποία πρωταγωνιστούσε η μικρή Ντρου Μπάριμορ μετά το ντεμπούτο της στο Ε.Τ. ο Εξωγήινος, ο Μάρτιν Σιν, ο Τζορτζ Σ. Σκοτ και η Λουίζ Φλέτσερ (Η Φωλιά του Κούκου), σε έναν μικρό ρόλο, που ήταν μια συμπαθητική - για τα δεδομένα της εποχής - έως αδιάφορη βερσιόν σε σκηνοθεσία του Μαρκ Λέστερ. Την ταινία ήταν να σκηνοθετήσει ο Τζον Κάρπεντερ που αργότερα γύρισε την Christine του Κινγκ, όμως τον απέρριψαν γιατί το κλασικό του σήμερα, The Thing (1982), δεν είχε γνωρίσει εμπορική επιτυχία.

Η νέα ταινία που είχε φτάσει μέχρι τα χέρια του Φατί Ακίν, έχει τελικά την υπογραφή του Κιθ Τόμας και μοιάζει να αποδίδει την σκοτεινιά που αρμόζει στην ιστορία στην σημερινή εποχή, μια εποχή που για άλλη μια φορά η κοινωνία, έχει πάρει μια συντηρητική στροφή και φοβάται τους νέους της με τις 'αλλόκοτες' συνήθειές τους. Την μουσική υπογράφουν η Κόνι και ο Τζον Κάρπεντερ μαζί με τον Ντάνιελ Α. Ντέιβις.

Info: Πύρινη Οργή (Firestarter). Θρίλερ Φαντασίας Τρόμου. ΗΠΑ 2022. Πρεμιέρα: Πέμπτη 12 Μαίου. Σκηνοθεσία: Κιθ Τόμας. Παίζουν: Ζακ Εφρον, Ράιαν Κιέρα Αρμστρονγκ, Μάικλ Γκρέιαϊς, Γκλόρια Ρούμπεν, Κέρτγουντ Σμιθ. Διανομή: Tulip Entertainment.


ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ: Ο Ματιέ είναι ένας νέος ταλαντούχος αναλυτής μαύρων αεροπορικών κουτιών. Καλείται να βρει την αιτία συντριβής ενός ολοκαίνουριου αεροσκάφους όταν οι αρχές αποφασίζουν να κλείσουν την υπόθεση. Σίγουρος πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το ατύχημα προσπαθεί να βρει αποδείξεις με τρόπο εμμονικό, ερχόμενος σε ρήξη με την αγαπημένη του, τα αφεντικά του, ακόμη και με όσοι είχαν τη πρόθεση να τον υποστηρίξουν ή να ωφεληθούν από την αποκάλυψη της αλήθειας.

Αριστοτεχνικό, άρτια δομημένο και καλοκουρδισμένο ψυχολογικό θρίλερ συνωμοσίας, από αυτά που θριάμβευαν στο αμερικάνικο σινεμά της δεκαετίας του '70, διαθέτει ένα αγωνιώδες και γεμάτο ανατροπές σενάριο, με πολλές χιτσκοκικές πινελιές τις οποίες υπογραμμίζει ένα ανάλογο υπέροχο μουσικό σκορ, διά χειρός Φιλίπ Ρομπί (Η Πισίνα, Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο) και μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Πιερ Νινέ (Ο Συγγραφέας, Φραντς, Υπόσχεση της Αυγής), που κάθε φορά που τον βλέπουμε, μας αρέσει όλο και περισσότερο.

Το Blow Out του Ντε Πάλμα, είναι μια άλλη ταινία που έρχεται στο νου, όχι μονάχα για τις ακουστικές ικανότητες του ήρωα, αλλά και για την λίμνη στην τρίτη και τελική πράξη της αφήγησης, στην οποία οδηγείται από το GPS. Η ηχητική μπάντα της ταινίας, είναι ένα αριστουργηματικό και αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου, καθώς ο Ματιέ βασανίζεται από κρίσεις πονοκεφάλου στις οποίες 'βουίζει' το κεφάλι του.

Βήμα το βήμα, η αγωνία και το μυστήριο κορυφώνεται χωρίς τις συνήθεις υπερβολές που χαρακτηρίζουν ανάλογες ισπανικές ταινίες μυστηρίου, όμως η τελευταία σκηνή της 'αποκάλυψης' - με μια υπερβολική, εντυπωσιακή, αλλά πολυχρησιμοποιημένη αφηγηματική ιδέα - μας χάλασε προς στιγμήν τη καλή διάθεση, αλλά δεν κατάφερε να 'ακυρώσει', όλα όσα συναρπαστικά είχαμε δει τα προηγούμενα 125 λεπτά.

Ο Γιαν Γκοζλάν, είχε σκηνοθετήσει και το αγωνιώδες θρίλερ, 'Ο Συγγραφέας' (Un Homme Ideal), στη πρώτη του συνεργασία με τον Νινέ. Ταινία υποψήφια για 5 Σεζάρ (Ηθοποιού, Σεναρίου, Μουσικού Σκορ, Ήχου, και Μοντάζ).

Info: Το Μαύρο Κουτί (Boîte noire/Black Box). Δραματικό Θρίλερ Μυστηρίου. Γαλλία 2021. Πρεμιέρα: Πέμπτη 12 Μαίου. Σκηνοθεσία: Γιαν Γκοζλάν. Παίζουν: Πιέρ Νινέ, Αντρέ Ντισολιέ, Λου ντε Λαάζ. Διανομή: Spentzos Film.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΙΜΑΣ: 1943: Οι Σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να εξολοθρεύσουν την απειλή του Χίτλερ και σχεδιάζουν μία μεγάλη απόβαση στη Σικελία. Βρίσκονται μπροστά σε μία απίθανη πρόκληση: πώς θα καταφέρουν να προστατεύσουν τους στρατιώτες τους από τη σφαγή στη μάχη;

Η τελική ευθύνη βαραίνει δύο μυστικούς πράκτορες, τον Γιούεν Μόνταγκιου και τον Τσαρλς Κολμόλντλεϊ, που καταστρώνουν την πιο απρόσμενη στρατηγική αποπροσανατολισμού του αντιπάλου με το βοήθεια ενός νεκρού.

Ενός νεκρού Βρετανού στρατιώτη που θα ξεβραστεί στα ισπανικά παράλια, έχοντας πάνω του έναν άκρως απόρρητο φάκελο που θα αναφέρει ψευδώς πως οι σύμμαχοι ετοιμάζουν επέμβαση στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο οι Γερμανοί θα κατευθύνουν τον στόλο τους προς την χώρα μας αφήνοντας αφύλαχτη τη Σικελία. Τον 'άγνωστο' πόλεμο στα μετόπισθεν και στα γραφεία περιγράφει το μυθιστόρημα του Μπεν Μάκινταϊρ, στο οποίο βασίζεται η ταινία του Τζον Μάντεν (Ερωτευμένος Σαίξπηρ, Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ, Proof).

Το βασικό στόρι συμπληρώνεται από τα προσωπικά των δύο πρακτόρων. Ο ένας έρχεται στα πρόθυρα του να απατήσει την γυναίκα του με μία νεότερη συνάδελφο του, ενώ ο άλλος που ζει με την μητέρα του, αναζητά το σώμα του χαμένου στον πόλεμο αδελφού του.

Τυπική βρετανική παραγωγή που θα μπορούσε να ήταν και τηλεταινία. Λίγο φλύαρη κατά τη γνώμη μας.

Info: Επιχείρηση Κιμάς (Operation Mincemeat). Δραματική Ιστορική Κατασκοπική. Βρετανία, ΗΠΑ, 2021. Πρεμιέρα: Πέμπτη 12 Μαίου. Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν. Παίζουν: Κόλιν Φερθ, Μάθιου ΜακΦέιντεν, Κέλι ΜακΝτόναλντ, Πενέλοπι Γουίλτον, Τζόνι Φλιν, Τζέισον Άιζακς, Μαρκ Γκάτις. διανομή: Tanweer.


ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ: Ο Σεσκ Γκέι (Τρούμαν) μεταφέρει στο σινεμά το απολαυστικό θεατρικό του βάζοντας στο μενού ενός πολιτισμένου δείπνου στο σπίτι όλες νευρώσεις και τις αγωνίες των σύγχρονων ζευγαριών, με κωμικό και σέξι τρόπο. Ένα ζευγάρι που είναι μαζί 15 χρόνια και έχει χάσει τη σπίθα του, βιώνει απροσδόκητες αναταράξεις όταν ένα βράδυ το επισκέπτονται οι ερωτευμένοι γείτονες του αποπάνω διαμερίσματος. Τους είχαν ήδη ακούσει να ερωτοτροπούν και να διασκεδάζουν τη σχέση τους καθημερινά, έτσι η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο ζευγαριών αναμένεται πικάντικη και γεμάτη παρεξηγήσεις...

Η Ανα ένα βράδυ καλεί τους Από Πάνω χωρίς να έχει προετοιμάσει τον σύζυγό της Χούλιο που δεν θέλει καμία σχέση μαζί τους. Ό,τι ακολουθήσει θα είναι καταλυτικό για το ζευγάρι Από Κάτω. Τολμηρή, αστεία και 'αληθινή' παρόλες τις υπερβολές της, η κομεντί του Σεσκ Γκέι που συνεργάζεται για άλλη μια φορά με τον Χαβιέ Καμαρά, είναι μια σάτιρα για την νοοτροπία των μεσοαστών της μέσης ηλικίας.

Info: Οι Γείτονες Από Πάνω (Sentimental/The People Upstairs). Κομεντί. Ισπανία, 2020. Πρεμιέρα: Πέμπτη 12 Μαίου. Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκέι. Παίζουν: Μπελέν Κουέστα, Χαβιέ Καμαρά, Αλμπέρτο Σαν Χουάν, Γκριζέλντα Σισιλιάνι. Διανομή: Cinobo.


ΝΑΥΑΚ Ο ΗΡΩΑΣ: Κλασική ταινία του Σατγιαζίτ Ράι (Ο Κόσμος του Απού), από το 1966. 'Ενας σταρ του σινεμά από τη Βεγγάλη, ταξιδεύει στο Δελχί για να παραλάβει ένα βραβείο. Το ταξίδι μετατρέπεται σε μια αφορμή για εκείνον να επανεξετάσει τη ζωή, της επιτυχίες και τα όνειρά του, μέσα από τη συναναστροφή με τους συνεπιβάτες του. Πρόκειται για την ταινία στην οποία απότεινε φόρο τιμής ο Γουες Αντερσον (Η Γαλλική Αποστολή), στο αγαπημένο, The Darjeerling Limited (Ταξίδι στο Darjeerling), το 2007.

Info: Nayak ο Ήρωας (Nayak). Δραματική. Ινδία 1966. Επανέκδοση: Πέμπτη 12 Μαίου. Σκηνοθεσία: Σατγιαζίτ Ράι. Παίζουν: Ουτάμ Κουμάρ, Σαρμίλα Ταγκορέ, Μπιρεσουάρ Σεν. Διανομή: New Star.


 
εμφάνιση σχολίων