0
1
σχόλια
300
λέξεις
CULTURE
Ο Αντώνης Ξυλούρης είναι αναμφισβήτητα, ο ροκ σταρ της Κρήτης. Ο λυράρης του Ψηλορείτη, των όρεων και των σπηλιών, ο αδελφός του Νίκου Ξυλούρη, ο Ψαραντώνης…
 
DOCTV.GR
11 Μαΐου 2022
Ο θεός υπάρχει και άμα μπορούμε να τονε δούμε τονε βλέπουμε. Υπάρχει στη φύση. Είναι η ίδια η φύση. Μόνο η αρμονία της φύσης είναι η κανονική αρμονία. Και είναι ζωντανή. Τα χόρτα έχουνε ζωή. Τα δέντρα.

Η φύση έχει τη δύναμη να στολίσει το σύμπαν και αυτή σε τιμωρεί όταν δεν τη σέβεσαι. Οι αρχαίοι μας τη γνωρίζανε και τη σεβότανε και κάνανε και καλά πράγματα. Είχα πει κάποτε σε έναν παπά: Εγώ παπά τον αγαπώ τον Χριστό πιο πολύ από σένα. Γιατί ήταν καλό κοπέλι και είπε καλά πράγματα. Και άμα τονε δω μπορεί να πάω να τόνε φιλήσω. Μα άμα φιλήσω μια φορά τον Χριστό θα φιλήσω χίλιες τον Κορνάρο. Γιατί ήταν ένα κομματάκι του. Αυτοί γνωρίζανε τον θεό επί γης και κάνανε ωραία πράγματα

Παίζω λύρα από μικρό παιδί. Άκουγα τον αδερφό μου, τον Νίκο, και μάθαινα. Ήταν σημαντικός ο Νίκος Ξυλούρης. Οι σημαντικοί άνθρωποι μένουν. Δεν τους ξεχνά κανείς.

Έμαθα να διαβάζω νότες, όμως η μουσική είναι στην καρδιά. Δεν είναι κουκίδες. Η μουσική είναι συναίσθημα. Στη σκηνή, όταν παίζω, πολλές φορές κλείνω τα μάτια. Έχω κάποια τοπία και πάω. Γιατί μπορεί να είσαι εδώ, αλλά ο νους σου σε πάει όπου θες. Και ανάλογα πού με πάει, βγαίνει και το κομμάτι. Ποτέ δεν παίζω το ίδιο. Ποτέ. Το κομμάτι, κάθε φορά, το κεντάω διαφορετικά.

Με συνεπαίρνει η μουσική. Είναι κάτι μαγικό και δυνατό. Στο άπειρο με πάει. Την έχω παρέα. Είναι σύντροφος. Δεν κάνω χωρίς μουσική. Για να γράψω μουσική, με εμπνέει η φύση. Τα βουνά, η θάλασσα και οι άνθρωποι. Όταν παίζω και ιδιαιτέρως όταν αυτοσχεδιάζω, ταξιδεύω. Πάω χιλιόμετρα μακριά.

 
Διαβάστε επίσης:
Ξυλούρης: Ένας λυράρης μετράει τ΄ άστρα
Ένα podcast από την Λένα Πλάτωνος


 
εμφάνιση σχολίων